Flere vestlige store europeiske og amerikanske selskaper trakk seg ut av Russland, etter at landet gikk til krig mot Ukraina. Selskapene passet også på å sende ut offentlige fordømmelser av krigen, og pressemeldinger om at alle operasjoner i Russland legges ned. Det gjelder selskaper som blant annet BP, Spotify og Microsoft.

Det står i sterk kontrast til hvordan kinesiske selskaper, som nå møter på sanksjonspress, har valgt å gjøre det. Nå skriver Wall Street Journal at pc-produsenten Lenovo Group, smarttelefonselskapet Xiaomi Corp. og droneselskapet SZ DJI Technology alle har avsluttet sine leveranser til Russland.

Det skjer på grunn av de vestlige sanksjonene, som rett og slett gjør det vanskelig for kinesiske selskaper å drive handel med russerne. Det forteller kilder til den amerikanske finansavisen. Uttrekningene skjer på tross av den offisielle kinesiske linjen, som er å motsette seg de vestlige sanksjonene.

Verdifall

Samtidig har det kinesiske handelsdepartementet erkjent at sanksjonene har hatt en negativ påvirkning på Kinas handel med Russland, men selskapene har samtidig blitt oppfordret av departementet til «ikke å underkaste seg eksternt press, eller komme med upassende offentlige uttalelser».

Verdien av kinesisk eksport til Russland falt med 27 prosent fra februar til mars, ifølge offisiell data.

Amerikanske myndigheter har de siste månedene også understreket at kinesiske selskaper som motsetter seg sanksjonene vil bli møtt med straffetiltak. Blant annet kan det være at vestlige selskaper som produserer mikro-chiper vil slutte å selge til det kinesiske markedet. Det i seg selv ville vært «katastrofalt», ifølge en analytiker WSJ har snakket med.

Kina i krise

Men det er ikke bare de internasjonale sanksjonene som nå rammer kinesisk handel. Oppblomstringen av covid-19 i Shanghai, som er eksporthovedstad i landet, får negative konsekvenser for handelen. Storbyen har vært nesten helt nedstengt siden slutten av mars.

Weijian Shan, som er grunnlegger av det private investeringsselskapet Pag i Hongkong, mener at nullsmittestrategien som føres har resultert i en «dyp økonomisk krise». Han sammenligner denne med en global finanskrise, ifølge en video som Financial Times har sett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.