Kinas president Xi Jinping har lagt sin første utenlandsreise siden pandemien startet for nesten tre år siden til Kasakhstan og Usbekistan. Under et todagers toppmøte i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Usbekistan skal han møte Russlands president Vladimir Putin.

– Møtet vil vise det er et alternativ til Vesten. Møtet finner sted med et bakteppe av store politiske endringer i verden, sa pressetalsmann Yuri Ushakov i det russiske utenriksdepartementet tidligere denne uken.

Vennskap uten grenser

De to autokratene møttes sist like før den russiske invasjonen av Ukraina, hvor de erklærte sitt «grenseløse vennskap». Nå settes vennskapet på prøve.

– Xis Kina har foretatt en mesterlig balansegang på stram linje mot Russland. Kina er opptatt av å vise en generell støtte til Russland, men mener at det er politisk pinlig å vise en aktiv støtte til invasjonen og ønsker at Russland må løse dette på en eller annen måte, sier professor Rana Mitter ved Oxford University til New York Times.

Det er mye symbolikk i møtene som finner sted. Den første utenlandsreise

n Xi foretok etter han ble Kinas president i 2013 var til Russland for å møte sin russiske kollega. De to har møttes 38 ganger.

Det er ikke kjent om Putin orienterte Xi om de russiske planene da de møttes i Beijing i begynnelsen av februar – kort tid før invasjonen startet. De la frem en ti siders erklæring om alt de to landene er enige om. Begge deler en dyp skepsis og forakt overfor USA og vesten.

– Kinesiske tjenestemenn snakker ofte om et vennskap uten grenser, men Russland og Kina har alltid vært enige om å være uenige i en rekke saker. Dette vil også stride imot kinesiske påstander om at vestlig militær støtte til Ukraina fører til en evigvarende krig, sier seniorforsker Elizabeth Wishnick ved tenketanken CNA i Washington, D.C., som har spesialisert seg på sikkerhetsspørsmål.

Høy bilateral handel

Den kinesiske eksporten til Russland er nesten tilbake til nivåene den var på før invasjonen – rundt åtte milliarder dollar i måneden. Det er maskinutstyr og elektronikk som topper eksportstatistikkene – fulgt av tekstiler og plastprodukter.

Japanske og sørkoreanske selskaper har pålagt storselskapene om å være tilbakeholdne i handelen med Russland. USA og EU har truet med økonomiske sanksjoner mot selskaper og finansinstitusjoner. Kinesiske selskaper fortsetter handelen, men er også tilbakeholdne.

– Så langt har Kina gitt politisk og moralsk støtte til Moskva, men de har avstått å yte militær bistand og forholdt seg til sanksjonene. Denne holdningen gjenspeiler en balansegang mellom deres strategiske og økonomiske interesser. Disse interessene vil fortsette å lede Beijings posisjonering fremover, sier senioranalytiker Amanda Hsiao hos Crisis Group til Bloomberg.

De vestlige sanksjonene gjør at Russland er avhengig av Kina på alt fra forbrukerelektronikk og biler til mer avanserte produkter. Russland ønsker å bli mindre avhengig av de vestlige kapitalmarkedene og er villig til å motta betaling av olje og gass i den kinesiske valutaen.

En flerdimensjonal makt

President Xi har en egen agenda. Om en måned får han sannsynligvis støtte fra kommunistpartiets partikongress til å fortsette som president – sannsynligvis så lenge han selv ønsker det. Forgjengerne har sittet i to femårsperioder.

– Det er feil å se på hva Xi gjør denne uken gjennom kinesisk-russiske briller alene, ifølge Kina-analytiker Evan A. Feigenbaum ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace.

Han mener at Xi vil gi diplomatisk støtte til Putin for å skape en motvekt mot den USA-dominerte vestlige alliansen. Samtidig vil Kina etterleve de vestlige sanksjonene for å unngå å bli et mål selv.

– For Kina generelt, og Xi personlig, er det usannsynlig at møtene denne uken utelukkende vil handle om Kina og Russland. Beijing er en flerdimensjonal makt som har andre relasjoner og interesser på spill, konkluderer Feigenbaum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.