Den jemenittiske Houthi-gruppen har påtatt seg ansvaret for droneangrepet mot oljeterminalen Ras Tanura. Dette er en av verdens best beskyttede oljelagre i verden og har kapasitet til å eksportere 6,5 millioner fat olje daglig – syv prosent av verdens etterspørsel.

– Må prise inn risiko

Ifølge saudiarabiske myndigheter skal en oljetank ha blitt rammet av et missil fra en drone. Et annet missil skal ha landet i et bebygd strøk i Dhahran.

– Ingen av angrepene førte til skader eller tap av liv, sier en pressetalsmann for det saudiarabiske oljedepartementet, i en uttalelse.

Angrepene mot de saudiske oljeanleggene er de mest alvorlige siden angrepene mot oljefeltet Khurais og et prosesseringsanlegg i Buqyaq i september 2019, som også Houthi-opprørerne sa de sto bak. Disse angrepene førte til at oljeproduksjonen stoppet opp i flere dager.

Investorer ser på dette som en eskalering av konflikten. Prisen på nordsjøolje (brent spot) gjorde et byks på seks prosent til over 71 dollar fatet da Asia-markedene åpnet for handel mandag morgen. Fredag ettermiddag lå oljeprisen på 67,1 dollar ifølge Infront.

– Det virker som at disse angrepene skjer oftere. Det gjør at markedet må prise inn en form for risiko, sier Warren Patterson, som er for leder råvarestrategi hos finansinstitusjonen INGs Singapore-avdeling til Bloomberg.

S&P Global Platts Analytics skriver at de ser støtte for en oljepris på mellom 65 og 70 dollar fater, men også en risiko for at prisen vil gå høyere i tredje kvartal. Finansinstitusjonen Goldman Sachs oppjusterte sine oljeprisprognoser i slutten av februar.

Kraftig handelsvekst

Kina la frem langt bedre handelsstatistikker enn ventet for årets to første måneder i helgen. Eksporten økte med 60,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. De to første månedene slås sammen på grunn av at tidspunktet for kinesisk nyttår varierer fra år til år.

«Dette forteller oss at den globale etterspørselen har begynt å ta seg opp igjen», skriver finansinstitusjonen ING.

En nedbrytning av handelsstatistikkene fra Kina viser at eksportveksten ikke skyldes hjemmekontor og økt etterspørsel fra koronapandemien.

«Det inkluderer også kjøretøy, noe som viser at forbrukere i eksportmarkedene føler seg tryggere på jobbutsiktene og fast lønn», skriver ING.

Eksporten til USA økte med 87,3 prosent. EU-eksporten var på 62,2 prosent. Eksporten til Japan var på nesten 50 prosent.

Den kinesiske eksportveksten av elektroniske komponenter var på kun 30,8 prosent. Dette skyldes sannsynligvis den prekære mangelen ved fabrikker over hele verden til alt fra smarttelefoner, pc-er og biler.

«Knappheten betyr at eksportveksten vil begrenses og prisene vil øke. Dette kan påvirke produksjonen av veldig mange produkter, noe som igjen vil påvirke handelen for mange land i månedene som kommer», advarer ING.

Importen økte med 22,2 prosent – også denne veksten var høyere enn konsensus. Importen fra USA økte med 64,4 prosent i årets to første måneder.

«Dette viser at Kina innfrir forpliktelsene i første fase av handelsavtalen med USA», skriver ING.

– Investorer er på vakt

Det var en forsiktig optimisme ved børsene som har åpnet i Asia og Australia. Solide sysselsettingstall fra USA før helgen og godkjennelsen av den nye koronatiltakspakken i USA er på radaren til investorer.

«Investorer er på vakt for konsekvensene det massive finanspolitiske eksperimentet vil ha på de lange rentene. Dette gir et skjørt aksjemarked», skriver ANZ Research i morgenrapporten fra Australia.

Det er finansaksjene som leder oppgangen i Japan og Australia. Nomura, Sumitomo Mitsui og Mitsubishi UFJ steg alle med mellom to og fire prosent i morgentimene – det samme med australske Commonwealth Bank.

Kina-børsene har falt svakt etter et par timers handel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.