Det er fire måneder siden Kina bekreftet at en ukjent lungesykdom hadde smittet en liten gruppe personer i storbyen Wuhan. I løpet av de neste ukene ble Wuhan og andre byer isolert, og den økonomiske aktiviteten stupte i hele landet.

Nå er over tre millioner bekreftet smittet i verden og antall døde nærmer seg 220.000.

Større økonomisk sjokk

Kina har vært gjennom den største nedgangen i den økonomiske aktiviteten siden markedsreformene startet for over 40 år siden. Nye aktivitetsindikatorer tyder på en normalisering i industrien med økt aktivitet i april.

Den offisielle kinesiske innkjøpssjefsindeksen PMI (purchasing managers indeks), som gir en indikasjon på aktiviteten i selskaper, viste på torsdag en måling på 50,8 for april måned – mot konsensus på 51. Alt over 50 kan tyde på aktivitetsvekst.

«Spredningen av pandemien har økt i utlandet og den globale økonomiske aktiviteten har falt kraftig. Kinas utenrikshandel står foran store utfordringer», skriver National Bureau of Statistics i en kommentar til den offisielle pmi-rapporten, hvor det er en overvekt av statseide storselskaper.

En privat innkjøpssjefsindeks, utarbeidet av Caixin og Markit, kom inn på 49,4 i april. I mars var denne så vidt over 50-tallet.

Optimismen fra en måned tilbake har forsvunnet, ifølge sjeføkonom Zhengsheng Zhong, som har ansvaret for Caixin/Markit-målingen.

– Det økonomiske sjokket kan være større enn tidligere antatt og det kan ta lengre tid for økonomien å komme seg igjen, sier Zhong i en kommentar.

Svekket kjøpekraft

Finansinstitusjonen ING mener det er for tidlig å konkludere at den kinesiske økonomien er over det verste.

– Gjenspeiler dette et fullstendig bilde av økonomien? Det tviler vi på, sier sjeføkonom for Kina, Iris Pang, hos finansinstitusjonen ING i en kommentar.

En underindeks som viser nye eksportordrer havnet på 33,5 for april – «en svært dårlig måling», ifølge ING.

– Vestlige land har fortsatt ikke lettet på restriksjonene. Selv etter disse lettes, er det usikkert om når etterspørselen vil komme tilbake på tidligere nivåer på grunn av sosial distansering. Det er for tidlig å konkludere at den kinesiske økonomien vokser igjen, mener sjeføkonomen.

Hun tror at mangelen på internasjonale ordrer vil føre til at kinesiske fabrikker må ty til oppsigelser. Det vil gi svekket kjøpekraft for kinesiske forbrukere.

– Kina er ikke bare en produksjonsøkonomi, men også et viktig forbrukermarked for internasjonale selskaper. Den onde sirkelen har så vidt startet, mener sjeføkonomen.

– Frykten vil overleve pandemien

Skandinaviske Enskilda Banken (SEB) nedjusterer de kinesiske vekstprognosene for 2020 til en vekst på to prosent. Dette er blant de mest optimistiske prognosene fra internasjonale finansinstitusjoner.

– Selv om restriksjonene er fjernet for det meste av landet ser det ut til at frykten vil overleve selve pandemien, skriver SEBs leder for Asia-strategi, Eugenia Fabon Victorino, i en ny rapport.

Luksusmerkevareselskaper har opplevd en vekst i mars og april. Dette er såkalt «hevnshopping» fra folk som har vært innelåst i lang tid og har penger til å bruke på unødvendige innkjøp. SEB er skeptisk til om dette vil vare.

– Hevnshopping kan bare hjelpe til med å varme opp forbruket til et visst punkt, påpeker Victorino.

Hun viser til endringer i trafikkmønsteret i kinesiske storbyer. Flere benytter bil enn kollektivtransport i frykt for å bli smittet om bord på busser eller tog. Til tross for dette er det 30 til 40 prosent mindre kødannelse i kinesiske byer i helgene enn det var for ett år siden.

–Risikoen for en langvarig forverring i arbeidsmarkedet kan føre til at husholdningene øker sparingen for å ha en reserve. Dette vil gå på bekostning av forbruket, skriver SE-økonomen med base i Singapore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.