Carson Block er blitt kalt kinesiske børsnoterte selskapers store skrekk – og investorers beste venn. Muddy Waters Research har publisert rapporter med avsløringer om svindel og uregelmessigheter. Han har tjent penger på kursfallet som shortselger.
Børsverdiene på de seks største kinesiske teknologiselskapene har falt med nesten 10.000 milliarder kroner. Aksjekursene på Tencent og Alibaba har falt med nesten 20 prosent siden nyttår. Eiendomsselskapet Evergrande har sett børsverdien bli mer enn halvert.
– Investorer har lukket øynene for det lunefulle politiske systemet i Kina. Nå straffes mange investorer. Det er kun en av mange risikoer som en må ta høyde for. Det har ikke skjedd, sier Block i et intervju med Bloomberg tv.
Kinesiske myndigheter har innført forbud å drive privatundervisning med profitt. Finansteknologiselskapene, som utgjorde en trussel for den statskontrollerte tradisjonelle finanssektoren, er blitt vingeklippet.
Betydelig kursrabatt
Muddy Waters og Block har siden finanskrisen i 2008 avslørt svindel hos kinesiske selskaper som er blitt børsnoterte ved vestlige børser. Ofte har børsnoteringen skjedd via bakdøren.
Fremgangsmåten har vært den samme: finn et ukjent selskap som allerede er børsnotert i utlandet, løs ut aksjonærene, legg inn verdier fra Kina og foreta en navneendring.
Sino-Forest brukte denne fremgangsmåten og overtok et sovende selskap ved Toronto-børsen. Block avslørte at verdiene som var oppført i balansen ikke eksisterte. Hedgefondlegenden John Paulson måtte ta et tap på 790 millioner dollar på investeringen.
– All risikoen gjør at kinesiske aksjer bør handles med en betydelig rabatt sammenlignet med amerikanske selskaper. Ofte har vi sett at det ikke skjer. Årsaken er at investorer liker å fortelle eventyr til seg selv, sier han.
I fjor avslørte han svindel hos Starbucks-utfordreren Luckin Coffee – støttet med over 11.000 time videoopptak. Omsetningen i selskapet, som hadde hentet inn milliardbeløp blant annet i USA, var blåst i været. Selskapet ble kastet ut av Nasdaq-børsen i fjor og gikk konkurs i år.
Svindel overalt
Opprinnelig startet Block som en langsiktig investor på det kinesiske markedet.
– Kina er et fremvoksende marked. Svindel er tilstedeværende overalt. Som utenlandske investorer glemmer vi ofte dette. Vi ser de store skyskraperne, spiser på vestlige restauranter og lot oss tro at Kina er som vestlige land. Slik er det ikke, sier han.
Han sier at det tidligere var enklere å avsløre svindel i tradisjonelle industriselskaper. Nå er risikoen størst hos internettbaserte selskaper som ikke har fabrikker, produksjon eller varelagre.
Han har endret metode og benytter seg av skatteanalyser for å avdekke svindel i kinesiske selskaper.
– Det er vanskeligere å bevise det overfor amerikanske investorer, sier han.
Han trekker sammenligninger mellom situasjonen i Kina med oppløpet til finanskrisen i USA i 2008 hvor råtne boliglån ble skjult hos banker og finansinstitusjoner.
– Vi finner svindel fra topp til bunn, sier Block.
Tviler på statistikker
Han peker blant annet på de offisielle økonomiske statistikkene. Kina er det første landet som legger frem detaljerte økonomiske statistikker et par-tre uker etter et kvartal er avsluttet. I motsetning til vestlige land foretar ikke Kina en justering av statistikkene.
– Jeg forteller investorer at dette ikke er virkelige data. Det en blanding av unøyaktigheter og løgn bakt inn i dette. De svarer at «ja, men det er syv prosent vekst og vi må tenke langsiktig», sier Block.
Hovedindeksen ved Shanghai-børsen har steget med 14,5 prosent de siste fem årene. Den amerikanske S&P 500-indeksen er mer enn doblet.
– Vi er i en verden hvor investorer tvinges til å allokere mer og mer penger til aksjemarkedet på grunn av lave renter og finansiell undertrykkelse. De tar på seg mer og mer risiko. Slik jeg ser det blir de ikke tilstrekkelig kompensert for den risikoen. Da blir resultatet slik vi har sett det nylig, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.