Det er nøyaktig ti år siden bunnen ble nådd ved verdens aksjebørser etter finanskrisen. Dow Jones endte på 6547 den 9. mars 2009. Shanghai-børsen nådde en bunn høsten 2008.

Da New York-børsen åpnet mandag morgen denne uken var den på 25.450 – nesten en firedobling.

Fortsatt oppside

De kinesiske børsene avsluttet handelen på mandag med en oppgang. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen endte nesten fire prosent høyere og har steget med 31,5 prosent siden nyttår. Shanghai-børsen er 21,2 prosent høyere – den beste starten på børsåret i historien.

«Dette har skapt en følelse av frykt for å gå glipp av noe hos kinesiske investorer. En fortsatt oppside er priset inn i dagens verdsettelser», skriver Goldman Sachs i en ny analyse.

Småinvestorer utgjør over 80 prosent av alle transaksjoner ved de kinesiske børsene. Det er først nylig at det er blitt mulig for utenlandske investorer å kjøpe kinesiske aksjer. Det kinesiske markedet er kjent for å være svært volatilt.

Goldman Sachs mener Kina-børsene kan stige med inntil 50 prosent hvis optimismen som eksisterte under det forrige børsrallyet i 2015 og 2018 returnerer. Shanghai-indeksen passerte 5000 på forsommeren for fire år siden før den ble halvert på seks måneder.

Dramatisk økning i risiko

Ifølge den amerikanske finansinstitusjonen har det vært en «dramatisk økning» i risikoappetitten for kinesiske aksjer de siste ukene.

Kina og USA vil sannsynligvis komme frem til en enighet i handelsforhandlingene i løpet av kort tid. Kina fikk et kraftig fall i eksporten på over 20 prosent i februar og en importsvikt. USA har lagt bak seg et nytt år med rekordstort underskudd på handelsbalansen.

Investorer har flokket til de kinesiske børsene. Verdien på de kinesiske børsnoterte selskapene har steget med over 10.000 milliarder kroner i år.

«Vi venter ytterligere oppgang, men langsommere og betinget av det føres en vekstvennlig politikk og at inntjeningsforventningene innfris», skrev finansinstitusjonen JPMorgan i forrige uke.

Kritiserer USA

Kinas president Xi Jinping setter seg om to uker på flyet til Europa i forbindelse med statsbesøk. Han er villig til å legge inn en avstikker til Florida for å møte sin amerikanske kollega, Donald Trump.

USA og Kina har sagt det har vært betydelige fremskritt i handelsforhandlingene den siste måneden. Partene skal være nærmere enn noensinne i å få en handelsavtale. Spørsmålet er hvordan avtalen skal kunne håndheves, og mulige sanksjoner fra USA mot Kina.

Den amerikanske forhandlingsdelegasjonen ønsker at Kina stabiliserer sin egen valuta. USA frykter at Kina vil svekke valutaen og dermed gjøre kinesiske produkter mer konkurransedyktige på internasjonale markeder.

– Kina vil aldri bruke valutaen til konkurransevridning eller for å øke den kinesiske eksporten, sa sentralbanksjef Yi Gang på en pressekonferanse under Folkekongressen i forrige uke.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura mener at USA har misforstått den kinesiske valutapolitikken og kritiserer amerikansk press mot kinesiske yuan.

«Vi mener yuanen allerede er overvurdert mot amerikanske dollar. Kinas siste runde av endringer i pengepolitikken og lettelser kan presse valutaen høyere. Det er hverken fornuftig eller praktisk å be Kina om å opprettholde en stabil valutakurs», skriver Nomura i en ny rapport mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To milliarder i cash: – Myten om at folk sparer i madrassen, har i alle fall sprukket hos meg
04:02
Publisert: