Listen over problemer og utfordringer for den kinesiske økonomien øker. Det er fortsatt pandemirestriksjoner, eiendomskollapsen er ikke over, det er rekordhøy arbeidsledighet hos unge, energimangel i sentrale områder og effekten fra klimakrisen merkes.

Sannsynligheten for at vekstmålet nås er lav.

Representanter fra kommunistledelsen gir små drypp om hva de skal foreta seg for å stabilisere økonomien og få en ønskelig vekst – minimum over fem prosent i 2022.

Ny eiendomskollaps

Kinesiske eiendomsselskaper har fortsatt ikke løst problemene. Det ble tidlig påstått at problemene var isolert til China Evergrande, som hadde gjeld og forpliktelser på nesten 3000 milliarder kroner da varsellampene begynte å blinke under pandemien.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Det har spredt seg til hele eiendomssektoren. Mange selskaper er blitt suspendert fra børsene i Kina og Hongkong etter at de ikke la frem godkjente regnskaper.

Aksjehandelen i Logan Group ble gjenopptatt ved Hongkong-børsen på onsdag etter å ha vært suspendert i over tre måneder. Aksjekursen stupte med 57 prosent før den avsluttet dagen med en nedgang på 51 prosent. Over 90 prosent av børsverdien har forsvunnet på ett år.

Selskaper har bedt om betalingsutsettelse fra kreditorer og lover å legge frem en helhetlig plan på hvordan de skal overleve.

– Mange av Kinas eiendomsutviklere har ikke klart å betjene gjelden. Selv de som har klart seg mangler kontanter og er i en likviditetskrise, skriver professor Keyu Jin ved London School of Economics i The Guardian.

– Det er farlig

Hun skriver at det er en risiko for at eiendomskrisen vil trekke resten av økonomien med seg nedover og ramme leverandører, små- og mellomstore bedrifter og husholdningers forbruk.

– Det er farlig at banksystemet har minst en fjerdedel fra eiendom, skriver professoren.

Hun mener at løsningen er en fundamental endring av den økonomiske strukturen i Kina.

– Det er noe få myndigheter har vist seg til å være særlig dyktige til, skriver hun i innlegget.

Nye tiltak underveis

Den kinesiske sentralbanken har kuttet to ulike styringsrenter i august. Dette blir sett på som et tiltak for å støtte opp rundt eiendomssektoren. Det klargjøres også lån til eiendomsutviklere på nesten 300 milliarder kroner for å ferdigstille prosjekter.

Risikoen for at problemene i den kinesiske eiendomssektoren skal spre seg til resten av verden, slik det skjedde da det amerikanske eiendomsmarkedet utløste finanskrisen i 2008, blir sett på som liten. Årsaken er at det kinesiske markedet er isolert fra resten av verden.

Den statlige tv-kanalen CCTV meldte sent onsdag kveld at regjeringen er i ferd med å legge frem en 19-punktsplan for å stabilisere økonomien. Statsminister Li Keqiang ledet et regjeringsmøte tidligere denne uken.

Ifølge referatet lovte regjeringen å ta i bruk «alle tilgjengelige verktøy» for å opprettholde en stabil utvikling. Det skal ikke settes inn «overdrevne økonomiske tiltak».

– Denne tiltakspakken tilsvarer rundt én prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt. Det kan være nok til å dekke aktivitetstapet fra tørken. Det er også et viktig poeng at tiltakene må gjennomføres av lokale myndigheter, skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

ING-teamet sier beskjeden fra sentralmyndighetene er «den mest presserende vi har sett i år» rettet mot lokale myndigheter.

– Trodde det verste var over

I motsetning til USA, Europa, Australia og de fleste land i Asia fastholder Kina på koronastrategien og slår hardt ned på selv en håndfull smittetilfeller. En naboby til Beijing er stengt ned etter det ble registrert åtte smittetilfeller denne uken.

– Vi trodde at det verste ville være over – spesielt etter nedstengningen av Shanghai. Det er mulig at bekymringene for inflasjon og den pågående hetebølgen at beslutningstagerne må være mer besluttsomme og øke tiltakene, sier porteføljeforvalter Mary Nicola hos PineBridge Investments til CNBC.

Den kinesiske økonomien hadde en vekst på 0,4 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Det offisielle målet for året ligger på «rundt 5,5 prosent», men kommunistledelsen har i løpet av sommeren nedprioritert dette.

Internasjonale finansinstitusjoner som Goldman Sachs og Nomura har kuttet vekstmålet for hele året til rundt tre prosent de siste par ukene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.