Uken starter med en bred oppgang ved børsene i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen steg med 1,5 prosent de første minuttene etter handelen startet. Hovedindeksene ved børsene i Sydney og Seoul var over én prosent høyere like etter åpning.

Den forsiktige gjenåpningen av Shanghai og andre kinesiske storbyer har sendt prisen på nordsjøolje (brent spot) til over 120 dollar fatet i asiatisk handel – for første gang siden slutten av mars.

Varer hoper seg opp

Natt til tirsdag kommer offisielle aktivitetsindekser for mai måned fra Kina. Den foreløpige pmi-indeksen, som kom tidligere i måneden, viste en svak utvikling. I løpet av de neste par ukene vil handelstall og industristatistikker for mai være klare og vil kunne gi et bedre bilde.

Da Shenzhen, og senere Shanghai, ble nedstengt i februar og mars rammet dette også logistikk og transport i Kina. Disse problemene skal ha løst seg i løpet av den siste måneden. Flere store og viktige fabrikker har gjenstartet produksjonen, blant annet elbilprodusenten Tesla.

En gjennomgåelse av delstatistikker for april viser at lagrene fylles opp ved fabrikker og industriselskaper i Kina. Lagerbeholdningene, målt sammenlignet med salg, er de høyeste siden sammenlignbare statistikker ble utarbeidet fra 2010.

– Hovedårsaken til at varer hoper seg opp ved kinesiske fabrikker er at selv om nedstengningene har hatt negative konsekvenser, spesielt i Shanghai, har etterspørselen blitt rammet enda hardere, skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en ny rapport.

Selv om dette er negativt for den kinesiske økonomien, kan det være etterlengtet for importørland som sliter med høy prisvekst. De kinesiske produsentprisene steg med åtte prosent i april, men det var 0,3 prosentpoeng svakere enn i mars.

– Etter to år, hvor kinesiske produsenter har hatt all makt til å fastsette prisene, er situasjonen snudd, ifølge Evans-Pritchard.

Støttetiltak for økonomien

Den kinesiske finansmetropolen Shanghai vil starte en forsiktig gjenåpning denne uken. Enkelte klassetrinn vil tillate at elever kommer tilbake. Ansatte som skal tilbake på jobb må ha spesialtillatelse med en egen qr-kode på en mobilapp som sjekkes overalt.

– Det gis kun tillatelse til å forlate boligen noen ganger i uken. Denne situasjonen vil endres, men det må skje raskt hvis dette skal hjelpe med å gjenstarte arbeidet, sier analysesjef Robert Carnell hos ING i morgenrapporten fra Singapore.

Han sier at jevnlig massetesting fortsetter over hele Kina for å stanse utbrudd av koronaviruset så tidlig som mulig. Det er kaos i en rekke storbyer med delvis nedstengning av bydeler. Dette gjør at ansatte ikke får reist på jobb, selv om det er tillatt hvor de bor.

Kinesiske myndigheter godkjente i forrige uke over 30 ulike tiltak for å få fart på økonomien. I tillegg kommer lokale og regionale tiltak. Shanghai godkjente i helgen 55 ulike tiltak, blant annet å fremskynde byggetillatelser på store prosjekter og subsidier.

«Vi venter ytterligere lettelser i finanspolitikken for å øke etterspørselen, gitt det nedadgående presset på den økonomiske veksten og fortsatt usikkerhet rundt den økonomiske oppgangen», skrev finansinstitusjonen Goldman Sachs før helgen.

Ser mot India og Sørøst-Asia

Nedstengningene i Shanghai har vært brutale. Ifølge søkeindeksen fra Baidu har det vært 250 prosent flere søk på «psykologiske råd» enn i fjor. 40 prosent av de spurte har følt seg deprimerte, ifølge datajournalistikkbloggen Data-Humanism.

Mange innbyggere har planer om å forlate byen, som er blitt sett på som Kinas mest moderne og internasjonale. India, Singapore og andre land i Sørøst-Asia lokker.

Venture capital-fond har hentet inn nesten rekordstore beløp for investeringer i Sørøst-Asia og India i år som hele fjoråret og nærmer seg en ny rekord, ifølge nyhetsbyrået AP. Interessen for kinesiske investeringer har stupt.

– Våre medlemmer føler at situasjonen er blitt mye mindre forutsigbar, hovedsakelig på grunn av pandemien og relaterte restriksjoner, sier direktør Colm Raffert hos handelsorganisasjonen American Chamber of Commerce til NBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.