Den amerikanske Nasdaq-børsen stuper denne uken og har falt med 12,2 prosent hittil i år.
– Det er mange bekymringer rundt den økonomiske veksten. Kina er en stor kunde for amerikanske teknologiselskaper, sier investeringsdirektør Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til CNBC.
Databrikkeselskapene Nvidia og AMD falt begge med rundt seks prosent. Tesla endte tirsdagen med et kursfall på 12,2 prosent. Alle selskapene er svært avhengige av det kinesiske markedet, hvor myndighetene slår hardt ned på koronasmitte og tviholder på nullstrategien.
Kritisk til statistikker
I løpet av den første handelstimen falt Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen med 2,3 prosent til 26.090. Kospi-indeksen i Seoul falt nesten like mye. Nikkei-indeksen har falt med 11 prosent siden nyttår. Shanghai-børsen startet med en nedgang, men tok seg senere opp.
Situasjonen i Kina bekymrer investorer og selskaper. Senere denne uken kommer offisielle aktivitetsrapporter fra Kina, hvor storbyen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden slutten av mars. Beijing er i gang med å teste hele befolkningen tre ganger denne uken.
President Xi Jinping ledet et økonomisk toppmøte tirsdag med hele ledelsen til stede. Referater i kinesiske medier understreker at det skal satses for fullt på offentlige infrastrukturprosjekter umiddelbart.
Ifølge Xinhua sa Xi at infrastruktur er en viktig bærebjelke for økonomisk og sosial utvikling.
«Møtet tyder på at kinesiske beslutningstagere er mer bevisste på de økende motvindene som følge av koronarestriksjoner og fortsatt nedgang i eiendomssektoren. De er blitt mer fast bestemt på å sette inn tiltak», skriver Goldman Sachs i en rapport.
Allerede før krisemøtet tirsdag planla Kina infrastrukturinvesteringer på 14.800 milliarder yen i 2022. Dette er dobbelt så mye som infrastrukturpakken som ble godkjent i USA i fjor. De amerikanske investeringene skal skje over fem år.
Forsøker å unngå nedgang
Den kinesiske sentralbanken sa tirsdag den vil komme med nye tiltak rettet mot små- og mellomstore selskaper som er hardt rammet av pandemien.
«Vi venter fortsatt på detaljene. De kan avgjøre om Kina vil unngå en regelrett økonomisk nedgang i andre kvartal eller ikke», skriver finansinstitusjonen ING i morgenrapporten fra Singapore.
Den japanske investeringsbanken Nomura kuttet i forrige uke vekstprognosene for Kina til 3,9 prosent for 2022. Det offisielle vekstmålet ble i mars fastsatt til «rundt 5,5 prosent» av kommunistledelsen.
Ifølge Wall Street Journal har Xi gitt beskjed om at Kina må få en høyere økonomisk vekst enn USA i år.
Capital Economics trekker sammenligninger til helt i begynnelsen av pandemien ved inngangen til 2020, da det var nedstengninger i Kina og resten av verden i liten grad var berørt av hva som skjedde.
«Kombinasjonen av lav immunitet og vaksinering hos den eldre befolkningen er hovedårsaken til beslutningen om å fortsette med drakoniske restriksjoner. Den kinesiske økonomien vil gjøre det verre denne gangen. Vi tviler på at det kinesiske aksjemarkedet vil reise seg, eller gjøre det bedre, så lenge nedstengingstiltakene fortsetter», skriver analyse- og rådgivningsselskapet.
Alternative rapporter
Det er tatt i bruk satellittbilder for å analyse den økonomiske aktiviteten i Kina. Aktiviteten ved de største havnene har stupt og er lavere enn hva den var under det første utbruddet av pandemien ved inngangen til 2020, ifølge Spaceknow, som overvåker 1300 fabrikker.
Det har også vært et fall i byggeaktiviteten og større infrastrukturprosjekter i Kina, noe som rammer internasjonale leverandører konglomerater som General Electric (GE), Mitsubishi og Hitachi.
Industriproduksjonen er berørt, men nøkkelselskaper som produserer blant annet smarttelefoner, pc-er og annen forbrukerelektronikk har holdt delvis åpent.
– Troverdigheten rundt Kinas økonomiske statistikker vil sannsynligvis bli langt mer fremtredende i år. Hvis de fortsetter med å insistere på at veksten fortsatt er høy til tross for motvindene i eiendomssektoren og fra koronapandemien, vil det sette den langsiktige troverdigheten til offisielle statistikker i fare, sier analysesjef for Kina hos Rhodium Group, til Bloomberg.
Kutter i resultatprognosene
Resultatene hos kinesiske industriselskaper økte med fem prosent i mars, ifølge offisielle statistikker som ble lagt frem onsdag morgen.
Resultatsesongen er så vidt i gang i Kina og det er kommet en rekke advarsler fra finansinstitusjoner – også kinesiske.
Contemporary Amperex Technology, som er verdens største leverandør av batterier til elektriske biler, har utsatt resultatfremleggelsen. Aksjekursen har falt med 34 prosent i år.
«Resultatsjokket i første kvartal kan føre til nytt press på aksjemarkedet. Vi har kuttet i resultatprognosene for andre kvartal på grunn av den forverrede økonomien», skriver sjefstrateg Chen Guo hos meglerhuset China Securities i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.