Uken har startet med nervøse investorer i Asia som leter etter positive signaler fra de største økonomiene. Nikkei-indeksen ved Tokyo- børsen steg 1,5 prosent i løpet av den første halvtimen mandag morgen. Det er betydelig usikkerhet.
Oppgangen avtok i løpet av formiddagen og hovedindeksen har steget med 0,7 prosent etter et par timers handel.
Kina-børsene starter uken med en svak nedgang. Prisen på nordsjøolje (brent spot) falt med tre dollar, til 109 dollar, da Kina la frem nye aktivitetsstatistikker for april ved 4-tiden norsk tid.
Svak utlånsvekst
De siste økonomiske statistikkene for april viser hvor hardt den kinesiske økonomien er rammet av nullsmittestrategien og nedstengninger.
– Kinas aktivitetsdata for april avslører skadene fra nedstengningen i Shanghai og andre deler av landet, skriver sjeføkonom for Kina hos den australske banken ANZ, Raymond Yeung i en rapport.
Detaljhandelen falt med 11,1 i april – mot en nedgang på 3,5 prosent i mars. Det var ventet en nedgang på rundt seks prosent, ifølge Reuters.
Industriproduksjonen falt med 2,9 prosent i april. I mars var det en vekst på fem prosent. Den offisielle arbeidsledigheten er på 6,1 prosent – den høyeste siden det ble foretatt endringer i metoden i 2018.
«Stagflasjon er her. Velkommen til andre kvartal 2022», skriver seniorøkonom for fremvoksende markeder hos Natixis i Hongkong, Trinh Nguyen, på Twitter.
Den kinesiske sentralbanken satte overraskende ned utlånsrenten på boliglån med 20 basispunktet søndag kveld. Flere av de største eiendomsselskapene har de siste dagene meldt om en kollaps i boligsalget.
Utlånsveksten i bankene var den laveste på fire og et halvt år i april.
– Den negative effekten fra Kinas nullsmittestrategi var klart synlig i kinesiske kredittdata for april, skriver analysedirektør Tapas Strickland hos National Australia Bank i morgenrapporten.
Sunac, som er Kinas fjerde største eiendomsselskap, havnet i mislighold på et obligasjonslån i forrige uke. Sunac advarte om at finansieringsproblemene «ikke er blitt bedre siden nyttår» og selskapets boligsalg falt med 65 prosent i mars og april.
Morgan Stanley er siste finansinstitusjon som har kuttet vekstprognosene for Kina for 2022 – til en 4,3 prosent vekst. Andre ligger betydelig lavere. Den offisielle vekstprognosen ligger fortsatt på «rundt 5,5 prosent».
– Illevarslende tegn
Den kinesiske finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden mars. Nå vil enkelte butikker, apoteker og frisørsalonger åpne opp igjen i områder hvor det ikke er registrert lokal smitte.
Det er skepsis hos internasjonale finansinstitusjoner som følger den kinesiske økonomien tett.
– Konsekvensene av nedstengningen i Shanghai er omfattende. De økonomiske og teknologiske koblingene til resten av verden står i fare, advarer sjeføkonom Yeung hos ANZ.
Voksende skepsis til kinesisk vekstmålStrickland hos National Australia Bank spør i morgenrapporten om når Kina vil endre strategien og lære seg å leve med koronaviruset, slik de fleste andre land har gjort de siste månedene.
– Et illevarslende tegn var at i Kina i helgen sa fra seg rettighetene til å arrangere fotballcupen Asia Soccer Cup i midten av 2023. Gitt at 10 stadioner allerede var bygget eller renovert kan dette tyde på at arrangørene tror Kina vil slite med å finne en måte å leve med covid-19, ifølge National Australia Bank.
Leter etter bunnen
Børsuroen i år har ført til et verditap på over 11.000 milliarder dollar, basert på referanseindeksen MSCI ACWI Index og beregnet av Bloomberg. Rundt 85 prosent av fritt omsettelige aksjer i 47 markeder inngår i indeksen.
– Investorer fortsetter å redusere sine posisjoner, spesielt innenfor teknologi og vekstaksjer. Men sentimentet må forverres betydelig mer for at det skal kunne danne seg en bunn, sier strateg Andreas Lipkow hos Comdirect Bank til Bloomberg.
Lloyd Blankfein, som var konsernsjef for Goldman Sachs fra 2006 til 2018 anbefaler amerikanske selskaper og forbrukere om å forberede seg på en resesjon.
– Det er garantert en veldig, veldig høy risiko for det. Hvis jeg ledet et stort selskap, ville jeg ja forberedt meg veldig godt. Hvis jeg var en forbruker ville jeg ha forberedt meg, sa Blankfein i et intervju med «Face the Nation» på CBS på søndag.
Det er ventet en renteøkninger fortløpende ut året i USA. Han utelukker ikke at den amerikanske økonomien unngår en resesjon.
– Det er en smal sti, sa Blankfein, som har posisjon som rollen «senior chairman» hos Goldman Sachs.
– Situasjonen er ganske dyster
Forskere fra Fudan University i Shanghai og Indiana University i USA mener at hvis tiltakene fjernes i Kina vil dette føre til 112 millioner nye smittede og 1,6 millioner dødsfall de neste to månedene. Under halvparten av eldre over 70 år i Shanghai har tatt to vaksiner.
– Situasjonen er ganske dyster. Studien viser tydelig den enorme betydningen av å vaksinere eldre og gi vaksinepåfyll, sier forsker Marco Ajelli til den amerikanske avisen.
De vestlige vaksinene fra Pfizer og Moderna, som er basert på mRNA-teknologi og har vist seg å være mer effektive mot omikronvarianten enn tradisjonelle vaksiner, er ikke tatt i bruk i Kina.
Internasjonale storselskaper har advart i forbindelse med resultatsesongen, som nettopp er avsluttet, om nedstengningen i Kina vil ha konsekvenser på resultatene for inneværende kvartal.
– Kina har vært svært tydelig på synet om at de har den riktige strategien og at de ikke ønsker at folk kritiserer den, sier leder for den amerikanske handelsforeningen i Kina, Michael Hart, til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.