Kina vil være den eneste av de 20 største økonomiene (G20) som unngår å havne i en resesjon i 2020, ifølge OECDs siste prognoser. Veksten skapes i tre kystregioner. Resten av landet har fortsatt store problemer.

Dette er noe myndighetene forsøker å skjule og bagatellisere, ifølge «China Beige Book».

– Myndighetene lyver

«China Beige Book» henter inn og analyserer økonomiske statistikker og underlagsmateriale ved bruk av de samme metodene som de 12 Fed-distriktene i USA gjør en gang i kvartalet i sin situasjonsrapport. Dette gjør det mulig å sammenligne verdens to største økonomier.

I den nye rapporten konkluderes det med at Kina har kommet seg brukbart gjennom koronapandemien, men bildet er langt mer komplisert enn hva kinesiske myndigheter har forsøkt å tegne. Over 3300 selskaper fra 34 ulike bransjer inngår i kvartalsrapporten.

Ifølge offisielle statistikker er det en bred oppgang i hele den kinesiske økonomien. Dette får ikke «China Beige Book» til å stemme.

«Det er to vidt ulike oppganger i den kinesiske økonomien. Myndighetene i Beijing lyver om minst den ene av dem», skriver forfatterne av den siste utgaven av «China Beige Book», som kom på torsdag.

De økonomiske regionene rundt Shanghai, Beijing og Guangdong sørger for vekst i den kinesiske økonomien sammenlignet med i vinter. Omsetning og resultater ligger fortsatt betydelig under fjoråret for tredje kvartal.

– For næringslivseliten – storselskaper og de som er basert i de tre kystregionene – akselererer økonomien. Det er denne oppgangen myndighetene i Beijing ønsker å vise frem og hva utlendinger flest får med seg. For resten av Kina, og selskaper i de fleste andre regioner, er det en lang mer dempet oppgang, sier sjeføkonom Derek Scissors ved China Beige Book i en kommentar til rapporten.

Økt finansiell risiko

I den nye rapporten «The China Economic Risk Matrix» fra tenketanken Center for Strategic & International Studies mener at veksten i andre kvartal kom som en «en sjelden positiv overraskelse» under koronapandemien.

Forfatterne forklarer den økonomiske oppgangen med de unike karakteristikkene i den kinesiske økonomien: stor grad av statlig kontroll, koordinerte kredittilførsel og hvordan tiltak kan settes inn raskt og målrettet i økonomien.

«Disse karakteristikkene har ført til en økt risiko for det kinesiske finanssystemet. Det siste tiåret har finanssektoren vokst langt hurtigere enn realøkonomien. Den økonomiske veksten kommer fra den høyeste kredittveksten noe land har hatt det siste århundret», skriver forfatterne.

De viser til at banker og finansinstitusjoner er blitt pålagt å hjelpe selskaper som har havnet i en likviditetskrise.

«Kina står foran flere risikoer enn hva mange skjønner. Landet har vært gjennom stresshendelser i finanssektoren som kunne ha utviklet seg til langt større kriser», skriver forfatterne, og viser blant annet til eiendomssektoren som de mener er spesielt utsatt og sårbar.

De konkluderer med at den kinesiske økonomien fremstår som fleksibel, men med betydelig risiko.

«Det er vanskelig å vite når hva som rører seg under overflaten og som kan utløse en større finanskrise», skriver Logan Wright, Lauren Gloudeman og Daniel H. Rosen.

Oppjusterer kvartalsvekst

Aktiviteten i den kinesiske økonomien stupte med nesten syv prosent i første kvartal da koronaviruset førte til en nedstengning.

I andre kvartal fikk Kina en svak vekst, noe som gjorde at landet unngikk å havne i en teknisk resesjon – to kvartaler med nedgang i bruttonasjonalprodukt.

Finansinstitusjonen Nomura har hentet inn realtidsdata frem til 20. september. De viser at antall passasjerer som benytter kollektivtransport i Shanghai, Beijing og Guangzhou var mellom 10,9 og 18,2 prosent lavere enn samme periode i fjor. Omsetningen ved restauranter har falt med nesten 30 prosent siden januar.

Bankens sjeføkonom med ansvar for Kina har valgt å oppjustere vekstprognosene for inneværende kvartal til 5,3 prosent – fra et tidligere estimat på 4,2 prosent.

«Kinas økonomiske oppgang er imponerende, spesielt sammenlignet med andre større økonomier som fortsatt sliter med pandemien. Men, vi må ikke bagatellisere motvindene og hindringene», skriver analyseteamet ledet av sjeføkonom Lu Tung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.