Mens store deler av verden for lengst har gjenåpnet etter koronapandemien er det fortsatt restriksjoner i Kina. Dette går også hardt utover den økonomiske aktiviteten. I motsetning til for to år siden er det liten drahjelp å få fra eksportmarkedene.

– Det kan bli utfordrende

Aktivitetsrapporter for mai og realtidsdata innhentet av internasjonale finansinstitusjoner gjør at de kinesiske vekstprognosene er blitt kraftig kuttet de siste ukene. Konsensus for hele året ligger på en vekst på under fire prosent. For inneværende kvartal kan den bli flat.

Storbyene Beijing og Shanghai har vært underlagt betydelige restriksjoner gjennom hele kvartalet. Nå forsøker byene å foreta en forsiktig gjenåpning.

– Juni kan bli et vannskille for økonomien og markedsutviklingen, skriver sjeføkonom Xiong Yuan hos det kinesiske meglerhuset Guosheng Securities i en ny rapport denne uken.

Alt settes inn på å få en solid innspurt på kvartalet de neste tre ukene. Målet er for enhver pris å unngå en negativ utvikling for kvartalet.

– Den økonomiske veksten kan nå fem prosent i juni med gjennomføringen den eksisterende økonomiske politikken. Oppgangen i juni kan bli sterkere enn hva den var for to år siden, sa president Liu Yuanchun ved Shanghai University of Finance and Economics under er seminar i regi av Peking University.

Alt avhenger av hvordan lokale myndigheter gjennomfører de nye økonomiske tiltakene som sentralmyndighetene kom med i slutten av mai.

– For å nå sentralmyndighetenes mål om en økonomisk vekst på rundt 5,5 prosent må den kinesiske økonomien vokse med mellom syv og åtte prosent i andre halvår. Det kan bli utfordrende, sa Liu.

Panikk hos beslutningstagere

Verdensbanken nedjusterte på tirsdag prognosene for verdensøkonomien. I januar var det ventet en global vekst på 4,1 prosent. Nå er denne kuttet til kun 2,9 prosent. Til sammenligning var den globale veksten på 5,7 prosent i 2021.

– Krigen i Ukraina, nedstengninger i Kina, forstyrrelser i forsyningskjeder og risiko for stagflasjon ødelegger for veksten. For mange land vil en resesjon bli vanskelig å unngå, sier Verdensbankens president David Malpass i en kommentar.

Han peker på at markedene ser fremover.

– Det er derfor viktig å oppmuntre til produksjon og unngå handelsrestriksjoner. Tilpasninger av finans-, penge-, klima- og kredittpolitikk er nødvendig for å motvirke feilallokering av kapital og ulikheter, sier Malpass.

Den kinesiske eksporten vokste med 29,9 prosent i 2021 – til 3300 milliarder dollar. Dette var en ny rekord. I år tror meglerhuset Nomura at eksportveksten bli på kun 1,6 prosent. Eksportvolumet vil sannsynligvis falle.

Slik ble Tangen lurt i hacker-test: – Da ble jeg enda mer paranoid
Oljefondet har registrert en økning av hackerangrep på 300 prosent fra 2020 til i dag. Oljefondssjef Nicolai Tangen fikk selv føle på presset.
01:37
Publisert:

I fjor utgjorde eksporten en tredjedel av den økonomiske veksten i Kina.

– Dette er virkelig ikke et godt tidspunkt for eksporten å svekke seg på. Det er årsaken til at beslutningstagerne får mer og mer panikk, sier analytiker Thomas Gatley hos Gavekal Research til Bloomberg.

– Enormt nedadgående press

Handelsstatistikkene for mai kommer på torsdag og det ventes svake tall. Det er stor spenning knytter til produsentprisveksten for mai. I april var denne på åtte prosent og råvarekomponentdelen viste en vekst på hele 17,4 prosent. På toppen av dette kommer høye fraktkostnader.

Kina har tapt markedsandeler til blant annet Vietnam og andre land i Sørøst-Asia. Apple har flyttet deler av produksjonen av Airpods fra Kina til Vietnam. Ifølge Nikkei Asia skal også nettbrettserien Ipad produseres i Vietnam – i tillegg til i Kina.

Analytiker Ivan Lam hos Counterpoint Research tror at store multinasjonale selskaper som Apple i liten grad rammes av produksjonsproblemene i Kina.

– Konsekvensene vil bli større for bil- og pc-produsenter, og noen mindre mobiltelefonprodusenter. De har en forankret forsyningskjede som de ikke vil finne alternativer til på kort sikt, sier han til Nikkei Asia.

Tenketanken China Finance 40 Forum mener det er frykt for en resesjon forårsaket av kinesiske husholdninger, hvor de prioriterer å nedbetale gjeld frem for å øke det private forbruker. Tilsvarende skjedde i Japan på 1990-tallet og USA under finanskrisen for nesten 15 år siden.

«Kina har fortsatt mulighet til å kutte renten med 100 til 200 basispunkter. Vi bør ta et dristig skritt og gjøre det ettersom økonomien for tiden står foran et enormt nedadgående press», skriver tenketanken i en arbeidsrapport, som ble lagt frem i forrige uke, ifølge South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.