Det var feiring i Shanghais gater på onsdag, da byen med 26 millioner mennesker ble gjenåpnet etter å ha vært nesten helt nedstengt siden mars. Det har vært kaotisk. Mange vil forlate finansmetropolen, hvor registrerte nye daglig smittede er på under 30.

Vil eliminere koronaviruset

Kort tid etter at Shanghai IFC Mall, som ligger midt i finansdistriktet i Shanghai, åpnet dørene på torsdag, ble luksuskjøpesenteret stengt. Ansatte og kunder fikk ikke forlate kjøpesenterkomplekset på flere timer. Ifølge lokale medier var det funnet ett smittetilfelle.

Myndighetene i Shanghai har åpnet 15.000 teststasjoner over hele byen. For å slippe inn på butikker eller ta kollektivtransport må en vise frem en negativ koronatest som er tatt innen 72 timer. Enkelte steder var det flere timers ventetid bare for å bli testet.

Rundt 2,5 millioner mennesker får fortsatt ikke forlate boligene. Hvis det registreres ett enkelt smittetilfelle i et leilighetskompleks, må alle som bor der isoleres i 14 dager og testes daglig.

– Shanghai er inne i en ny fase, men vi risikerer fortsatt en oppblomstring. Vi må være urokkelige og fastholde på nullsmittestrategien i forsøket på å eliminere viruset, sier Shanghais helsekommissær, Wu Jinglei, til South China Morning Post.

Slik ble Tangen lurt i hacker-test: – Da ble jeg enda mer paranoid
Oljefondet har registrert en økning av hackerangrep på 300 prosent fra 2020 til i dag. Oljefondssjef Nicolai Tangen fikk selv føle på presset.
01:37
Publisert:

Den kinesiske sensuren jobber på overtid for å fjerne kritiske videoer og kommentarer på sosiale medier. En kvinne forteller til Channel News Asia hvordan hun mottok truende hendelser fra myndighetene etter at hun fortalte om sine opplevelser under nedstengningen.

– Før koronapandemien hadde vi et godt liv med gode lønninger. Dette har vært et sjokk, sier kvinnen til nyhetsbyrået.

Hun planlegger å emigrere fra Kina for godt.

Føler seg som kriminelle

Frustrasjonen er stor.

– Folk har ikke gjort noe galt. Vi har testet oss når de har bedt oss om det. De har tvunget oss til å ta tester midt på natten. Det gjør at en føler seg som kriminell, sier briten Aden Hogan til Reuters.

Kinesiske medier har fått forbud mot å bruke uttrykket «nedstengning» for å beskrive situasjonen i Shanghai.

«Til forskjell fra Wuhan har Shanghai aldri erklært en nedstengning. Derfor er det heller ikke en gjenåpning som har skjedd. Alle områder av Shanghai har vært gjennom en statisk styrt suspensjon som har vært midlertidig, betinget og begrenset», heter det i et notat China Digital Times, som er basert utenfor Kina, refererer til.

Enkelte klassetrinn på videregående skolenivå vil starte fysisk undervisning i neste uke. Alt fra fabrikker til finansinstitusjoner har tilpasset seg med «lukkede sløyfer» slik at ansatte jobber, spiser og sover i isolerte bygninger.

– Lokale myndigheter er på vakt mot enhver oppblomstring med nye tilfeller. Det lukkede sløyfesystemet kan i det minste bidra til å redusere risikoen. Aktiviteten kommer ikke tilbake til tidligere nivåer de neste ukene, sier analytiker Gao Shen til South China Morning Post.

Kina isoleres

Handelsforeningene som representerer europeiske og amerikanske selskaper har forsøkt å advare den kinesiske kommunistledelsen om at nullsmittestrategien kan føre til lavere investeringer og usikkerhet.

– Våre medlemmer føler at det er blitt langt mindre forutsigbarhet, hovedsakelig på grunn av pandemien og restriksjonene. Enda mer bekymringsfullt er det at medlemmene ikke ser lys i enden av tunnelen, sa styreformann Colm Rafferty under et møte i mai.

Den europeiske handelsforeningen frykter at Kina blir mer isolert.

– Hvis det er ett smittetilfelle, blir du automatisk stengt ned. Hvordan kan økonomien og det normale livet gjenoppstå igjen, spør Bettina Schoen-Behanzin, som leder den europeiske handelsforeningen i Shanghai, overfor South China Morning Post.

Hun mener det er blitt umulig for medlemsbedriftene å planlegge.

– Kina vil på et vis bli frittstående, et «Kina for Kina». Markedet er stort, men vi ønsker å utvide fotavtrykket og investere i andre markeder, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.