Mens sentralbanker over store deler av verden strammer inn og setter opp renten for å få kontroll med inflasjon, er situasjonen motsatt i Kina og Japan – verdens nest største og tredje største økonomier. Valutaene har svekket seg kraftig på kort tid.

Asia-børsene avslutter uken med en svak oppgang etter minirallyet på Wall Street på torsdag. Shanghai-indeksen har falt med 18 prosent siden nyttår.

Verste på 30 år

I Kina er det fortsatt stengte fabrikker og tomme bygater i stadig flere områder. Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden mars måned. Det pågår massetesting av innbyggerne i storbyer som Beijing, Hangzhou og Guangzhou.

Weijian Shan, som er grunnlegger av det private investeringsselskapet PAG i Hongkong, mener at nullsmittestrategien som føres har resultert i en «dyp økonomisk krise». Han sammenligner denne med en global finanskrise, ifølge en video som Financial Times har sett.

– Vi mener at den kinesiske økonomien er den verste den har vært de siste 30 årene. Markedsstemningen overfor kinesiske selskaper er også på det laveste på 30 år. Jeg tror også at misnøyen hos folk i Kina er på det høyeste vi har sett de siste 30 årene, sier han i videoen.

Selskapet forvalter investeringer på over 50 milliarder dollar. Han sammenligner situasjonen i Kina med tidligere kriser globale kriser.

– Kinas føles for oss som det var i USA og Europa i 2008. Selv om vi forblir trygge på Kinas langsiktige vekst og markedspotensial, er vi veldig forsiktige i tilnærmingen til de kinesiske markedene, sier han.

Kapitalflukt

Den kinesiske valutaen har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar siden midten av april. Sentralbanken vil kutte bankenes reservekrav med ett prosentpoeng fra midten av mai, noe som vil frigjøre penger som kan lånes ut.

«Dette trekket er et sterkt signal om at sentralbanken er i ferd med å bli veldig ukomfortabel med den raske svekkelsen av valutaen. Det er fortsatt en høy usikkerhet med en langvarig nedstengning i Shanghai og en økning av nye smittetilfeller i Beijing», skriver finansinstitusjonen Goldman Sachs i en rapport.

Valutasvekkelsen har en rekke fellestrekk med hva som skjedde i 2015 i Kina. Det resulterte i en kapitalflukt på rundt 1000 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg har den kinesiske valutaen aldri svekket seg mer enn i april i år.

Situasjonen i Kina er svært annerledes nå enn den var for seks-syv år siden da myndighetene var villige til å ta i bruk sterke virkemidler for å stabilisere økonomien.

– Kina har ikke råd til en massiv kapitalflukt akkurat nå. Sentralbanken kan dempe kursbevegelsene da de husker godt hva som skjedde i 2015. De vil gjøre sitt ytterste for å ikke bli sett på som at de innfører kapitalkontroll, spesielt før den 20. partikongressen avholde, sier sjeføkonom Alivia Garcia-Herrero hos Natixis til Bloomberg.

President Xi Jinping ønsker stabilitet og forsøker å få støtte under partikongressen i høst om å bli sittende utover de to ordinære femårsperiodene, som går ut i mars neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.