Finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden i mars. Også andre byer og regioner er rammet av de strenge restriksjonene, blant annet Changchun i Jilin-provinsen.

Enkelte fabrikker har forsøkt å gjenstarte produksjonen, men det er store forsinkelser i hele regionen. Konsekvensene av den kinesiske nullsmittestrategien og nedstengningene sprer seg til resten av verden.

Kraftig nedgang

I løpet av mandag kommer aktivitets- og forventningsindeksen pmi (purchasing managers indeks) fra innkjøpssjefer i industrien for over 40 land i verden, blant annet Japan, USA, Tyskland og Norge.

Den kinesiske pmi-indeksen var den svakeste siden koronapandemien stengte ned Kina i februar 2020.

Den offisielle pmi-indeksen, hvor det er en overvekst av statskontrollerte storselskaper, falt til 47,4 i april – godt under 50, som skiller mellom ventet oppgang og nedgang. Den har falt fra 50,4 i februar og videre til 48,1 i mars.

Kinas statistiske sentralbyrå (NBS), som offentliggjør undersøkelsen, sier «fallet i nedgangen i produksjon og etterspørsel er forverret».

– Produksjonsaktiviteten og driften ved selskaper er betydelig berørt av nedstengningen, sier Zhao Qinghe ved NBS i en kommentar, hvor han også legger skylden på høye råvarepriser for nedgangen.

En annen pmi-undersøkelse fra Caixin, hvor små- og mellomstore selskaper fra privat sektor inngår, vise samme utvikling. Denne pmi-indeksen falt fra 48,1 i mars til 46 i april. Situasjonen er spesielt alvorlig hos eksportører med lavere ordreinngang.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

Det er blitt forverret av logistikkproblemer, ifølge Caixin. Selv om fabrikker har klart å holde åpent klarer de ikke å få sendt produkter og komponenter til andre fabrikker for ferdigstillelse eller utskiping ved havnene til kunder i utlandet.

«Det har vært mange eksempler på en forverring i forsyningskjedene. Selv om det har vært gradvise lettelser i noen byer og provinser har produksjonen slitt på grunn av logistikk- og forsyningskjedepress», skriver Mitul Kotecha, som er leder for strategi for fremvoksende markedet, hos TD Securities, i en ny rapport.

Dypt bekymret

Internasjonale finansinstitusjoner har de siste ukene nedjustert vekstprognosene for Kina for inneværende kvartal og for hele året. De offisielle vekstprognosene for 2022 på «rundt 5,5» prosent består.

«Omikron og regjeringens null-covid-politikk var hovedårsaken til Kinas aktivitetsnedgang i april, en stans i industriproduksjonen og forstyrrelser i forsyningskjedene. En kraftig økonomisk nedgang i andre kvartal er fortsatt et realistisk utfall nå. Hvis historien gir en pekepinn, vil den globale veksten rammes kort tid etter», skriver valutastrateg Rodrigo Catril ved National Australia Bank i en rapport.

Politbyrået møttes i forrige uke til et møte hvor dem økonomiske utviklingen var hovedtema. Det ble lovet over penger til enorme infrastrukturprosjekter. Dette holder neppe.

«Vi er fortsatt dypt bekymret for den økonomiske veksten. Til tross for alle tiltakene som ble bekreftet etter møtet mener vi at markedene fortsatt må forbli fokusert på pandemiutviklingen og nullsmittestrategien. Alt annet er av underordnet betydning», skriver Nomura i en rapport.

Apple, som får nesten alt av produkter produsert ved fabrikker i Kina, advarte under resultatfremleggelsen i forrige uke om at de kinesiske restriksjonene kan redusere omsetningen for inneværende kvartal med inntil åtte milliarder dollar.

– Jeg venter en negativ bnp-vekst i andre kvartal ettersom de vil fortsette med å slå av og på nedstengninger. Det viktigste spørsmålet fremover er hvordan regjeringen vil finjustere nulltoleransepolitikken for å redusere de økonomiske skadene, sier sjeføkonom Zhang Zhiwei hos Pinpoint Asset Management til Bloomberg.

Nummer to for alltid?

Capital Economics mener at den kinesiske økonomien nesten ikke vil vokse i 2022, målt i dollar. Den kinesiske valutaen ventes å svekkes de neste kvartalene. De mener å se en annen trend for Kina i konkurransen med USA.

«Kinas verdiskaping vil sannsynligvis falle sammenlignet med USA i 2022. Dette bør være en påminnelse om at det ikke er sikkert at Kina vil gå forbi USA og bli verdens største økonomi. Vi tror ikke det vil skje, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Det kinesiske bruttonasjonalproduktet (bnp) var 76 prosent av USAs i 2021. Dette vil nå en topp på 89 prosent i 2030, ifølge Capital Economics. I 2050 vil Kinas bnp være 83 prosent av USAs.

Singapores statsminister advarte under 1. mai-tale på søndag om at det et en høy sannsynlighet for global resesjon i løpet av de neste to årene.

Singapore har i tiår tatt pulsen på verdensøkonomien og har vært i stand til å forutse endringer tidlig. Statsminister Lee Hsien Loong var advarte tidlig om at koronaviruset i Kina ville spre seg.

Nå er Lee Hsien Loong bekymret for Ukraina-krigen og frykter en eskalering og spredning.

–Jo lenger krigen fortsetter, jo større er risikoen for en eskalering. Hvis krigen sprer seg utover Ukrainas grenser, eller hvis ukonvensjonelle våpen tas i bruk, er det ingen som kan kontrollere hvordan situasjonen utvikler seg, sa Lee.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.