Før helgen avviste bymyndighetene i Shanghai at det var aktuelt å stenge ned finansbyen.

– En omfattende nedstengning av Shanghai vil være et villspor på grunn av den viktige rollen vi spiller for hele landet, sa Wu Fan, som er medlem av byens koronautvalg, ifølge Financial Times.

Shanghai har i flere tiår vært Kinas utstillingsvindu mot resten av verden. Det er en moderne storby som også er Kinas viktigste finanssenter.

– Hvis det blir en full nedstengning, vil det være enormt mye varer som blir liggende rundt ved østkysten av Kina. Det kan få enorme konsekvenser for den nasjonale og globale økonomien, sa Wu.

Sent søndag kveld snudde bymyndighetene. Fra klokken fem lokal tid mandag morgen stanset all kollektivtransport og fabrikker stengte på østsiden av Huangpu-elven i Shanghai.

Nedstengningen av blant annet det moderne Pudong-området, hvor Shanghai-børsen også ligger, skal i første omgang vare i fire dager. Deretter skal den vestlige delen av Shanghai stenges i fem dager.

Helsevesenet nær kollaps

Det er allerede foretatt over 25 millioner koronatester i Shanghai siden midten av mars. Boligområder har vært nedstengt og isolert. For en uke siden ble også fornøyelsesparken Shanghai Disneyland beordret til å stenge portene.

Ikke noe av dette har vært nok til å få kontroll på lokale smitteutbrudd. Shanghai gikk i helgen forbi den nordøstlige provinsen Jilin med flest daglig registrerte smitteutbrudd. Totalt er det registrert nesten 10.000 smittetilfeller.

Sammenlignet med de fleste land, er 2600 nye smittede i løpet av 24 timer svært få for en befolkning på over 26 millioner mennesker. Kina fastholder på nullsmittestrategien og frykter at smitten skal føre til en kollaps i helsetjenestene. Det har vært dødsfall.

– Antall pasienter som får behandling, og også smittede uten symptomer som sendes i isolasjon, legger press på helsevesenet. Viruset viser en enestående smitteevne, sier lege Zheng Wenhong, som leder en ekspertgruppe på pandemien, til South China Morning Post.

Nesten 40 sykehus ble beordret stengt før helgen etter det ble identifisert smitteutbrudd. Lokalbefolkningen er sårbare. Kina har ikke godkjent vaksinene fra Pfizer og Moderna, som har vist seg å være mest effektive mot omikronvarianten.

– En gang vil vi kunne ta av munnbind, men det kommer til å bli en lang og vanskelig tid før det kan skje. Ikke noe land kan overvinne pandemien uten en hard innsats, sier Zheng.

Nullsmitte og tvangstiltak

Shanghai-børsen åpnet som vanlig på mandag morgen, men med begrenset aktivitet. Hovedindeksen ved Shanghai-børsen startet uken med en nedgang på over 1,5 prosent før den tok seg litt opp.

– Markedskonsekvensene av nedstengningen i Shanghai bør ikke være alvorlige. Varigheten av nedstengningene ser ut til å bli kortere – fra å være måneder, til uker. Nedstengningen i Shenzhen varte i rundt én uke, før aktiviteten ble normalisert, sier analytiker Kelvin Wong hos CMC Markets til Bloomberg.

Kina tviholder på nullsmittestrategien, og også tvangstiltak hvor smittede og nærkontakter blir sendt i isolasjon.

– Situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll. De sliter med å sende folk i karantene. Det er så mange smittede at enkelte hvor jeg bor er blitt bedt om å være i hjemmekarantene etter å ha testet positivt, sier obligasjonsmegler Wang Jia til Financial Times.

Tesla stengte

Elbilprodusenten Tesla stengte fabrikken i Shanghai på mandag. Årsaken er ifølge Bloomberg at ansatte ikke kommer seg på jobb. Ifølge China Passenger Car Association leverte den kinesiske gigafabrikken over 56.000 biler i februar. Over 60 prosent ble eksportert.

Det kreves koronatest for langtransportsjåfører som skal forlate Shanghai.

«I Nord-Kina har overbelastningen på Qingdao ført til at ventetiden ved havnen har økt med to til fem dager», skriver dataanalyseselskapet Linerlytica i en ny rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.