Den kinesiske finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden i mars. Befolkningen får knapt bevege seg utendørs. I hovedstaden Beijing ble hele befolkningen testet for koronavirussmitte tre ganger i forrige uke. En ny testrunde er i gang denne uken.

Fabrikker er delvis nedstengte, kjøpesentre er stengt, restauranter har kun takeaway og dørene er stengt ved kinoer og fornøyelsesparker. Det er kaos ved havnene og forsinkelser i forsyningskjedene i Kina. Dette sprer seg globalt.

Til tross for dette, tviholder myndighetene på de økonomiske strategiene om en økonomisk vekst på «rundt 5,5 prosent» for 2022 og nullsmittestrategien (zero-covid).

Mistet jobben

Analysesjef Hong Hao ved den statlige finansinstitusjonen Bank of Communications har vært aktiv på de kinesiske sosiale medieplattformene WeChat og Weibo. Nå er de to kinesiske kontoene, som hadde flere millioner følgere, blitt fjernet.

«Shanghai: ingen bevegelser, ingen verdiskaping», skrev han på Twitter like etter at finansbyen med over 26 millioner innbyggere ble nedstengt. Han publiserte også en video av tomme gater.

Hong mistet denne uken jobben som analysesjef for Bocom International.

– Han har sagt opp stillingen av personlige årsaker, sier en representant for Bocom International til South China Morning Post.

Hong har publisert flere kritiske analyser av det kinesiske aksjemarkedet og har advart om kapitalflukt fra Kina. Da kursene på kinesiske selskaper som er børsnoterte i USA falt kraftig, la han skylden på kinesiske reguleringer og ikke amerikanske etterforskninger.

Bloomberg skriver at Hong har en lang merittliste med å lage riktige prognoser, og forutså blant annet oppgangen i 2015 og den etterfølgende kollapsen.

Da det ble vurdert å stenge ned Shanghai i mars, advarte han om at nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ville falle til under 3.000. Dette skjedde i slutten av april. Kina-børsene har holdt stengt siden i forrige uke i forbindelse med 1. mai-feiringen.

– Er de idioter?

Han er ikke den eneste som er suspendert. Sjeføkonomen hos meglerhuset Northeast Securities og styreformannen for Shenzhen Oriental Harbor Investment er suspendert for «brudd på lover og reguleringer».

Wang Sicong, som er sønn av eiendomsmilliardæren Wang Jianlin og hadde over 40 millioner følgere på Weibo, er fjernet fra tjenesten og sperret fra WeChat. Han stilte spørsmål rundt medisinsk behandling av smittede og nedstengningen i Shanghai.

Professor Dai Yiyi ved Xiamen University er suspendert fra bloggtjenesten Touriao etter han la ut et klipp fra helgens årsmøte hos Berkshire Hathaway med de to topplederne Warren Buffett og Charles Munger. Begge er over 90 år.

«De brukte ikke munnbind og de snakket i seks timer med flere titusen mennesker til stede. Er de idioter? Eller ønsker de ikke å leve. Hvis de er idioter, hvordan kunne de bli så rike? Hvis de ønsker å dø, hvordan kan de leve så lenge? Slike spørsmål plager meg dypt», skrev han.

Buffett, som er yngst av de to med 91 år, har en formue på 125 milliarder dollar.

Spår to prosent vekst i 2022

Internasjonale finansinstitusjoner, tenketanker og organisasjoner følger utviklingen i Kina tett. Japanske, europeiske og amerikanske finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for Kina for inneværende kvartal – og hele året.

«Omikronvarianten er den største koronasmittebølgen Kina har opplevd. Den har spredt seg til områder som står for 40 prosent av Kinas verdiskaping og 80 prosent av eksporten. Uansett hva de offisielle bnp-tallene viser, tror vi at Kinas økonomi kun vil vokse to prosent i år», skriver sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics i en ny rapport.

Institute of International Finance (IIF) har analysert kapitalstrømmene fra fremvoksende markeder i år.

«Porteføljestrømmene ut fra Kina nådde nye høyder i 1. kvartal», skriver IIF i en ny rapport, og bekrefter med dette hva Hong Hao skrev før han ble fjernet som analysesjef.

IIF-teamet tror ikke dette isolert vil være alvorlig for Kina, men peker på de mer langsiktige konsekvensene, blant annet på grunn av invasjonen av Ukraina, og Kinas tette bånd til Russland.

«Vi tar dette som et tegn på at investorer blir mer forsiktige når det gjelder geopolitikk. Dette er en utvikling som kan favorisere kapitalstrømmer til fremvoksende land med et mer ukomplisert forhold til G7-landene», skriver IIF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.