Shanghai, som er Kinas største og viktigste by, startet på onsdag en forsiktig gjenåpning etter å ha vært stengt siden mars. Nedstengningen har hatt ringvirkninger langt utenfor Kina med store forstyrrelser i de globale forsyningskjedene for elektronikk- og bilindustrien.

Dagen starter med fornyet uro på Asia-markedene med en bred nedgang ved børsene i hele regionen. Oljeprisen har falt med over to prosent.

Historisk lav forbrukertillit

Kinesisk forbrukertillit har falt og er på et historisk lavt nivå. Den siste målingen fra National Bureau of Statistics viser at indeksen stupte fra 113,2 i mars til 86,7 i april. Dette er det største fallet på en måned. Den nådde en historisk topp i juni 2021 på 122,8.

Ikke siden indeksen først ble utarbeidet i 1991 har den vært lavere. Kinesiske forbrukeres forventninger til landets økonomi og fremtiden er også rekordlav. Den offisielle arbeidsledigheten har økt i Kina og internasjonale finansinstitusjoner ned kuttet i vekstprognosene.

Alarmen gikk hos den kinesiske kommunistledelsen i forrige uke med en rekke krisemøter og godkjennelse av tiltak som skal få fart på økonomien. Mye av dette er offentlige investeringer. Eksperter, som den kinesiske ledelsen lytter til, mener det må skarpere lut til.

– Hvis det deles ut penger vil folk umiddelbart skjønne at myndighetene gir dem penger og vil bli trygge nok på å bruke pengene. Selvtilliten til alle bedres, og det samme skjer med forbruk og etterspørselen. Dette er noe sentralmyndighetene bør gjøre. Jeg tror ikke det er noe i veien for at det kan skje, sa dekan Yao Yang ved National School of Development ved Peking University på en konferanse denne uken, ifølge South China Morning Post.

Detaljhandelssalget falt med 11,1 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor.

– Når pandemien gradvis avtar og åpenbart svekkes er riktig tidspunkt å innføre en forbrukerstimulerende politikk, sa Yao, som også er professor ved China Center for Economic Research.

– Mange motvinder

Internasjonale finansinstitusjoner og eksperter anbefaler investorer om å være forsiktige og avventende. Nullsmittestrategien skal fortsette og grensene til resten av verden er nesten hermetisk lukket.

– Vi fastholder på vår lave vekstprognose selv om den kinesiske regjeringen øker veksten gjennom finanspolitiske tiltak og infrastrukturinvesteringer. Vi er fortsatt bekymret for at nedstengninger vil fortsette, skriver sjeføkonom for Kina hos ING, Iris Pang, i en ny rapport.

ING tror Kina vil få en økonomisk vekst for 2022 på 3,6 prosent. Det kinesiske kommunistpartiet avgjorde under et toppmøte i mars at målet for 2022 er en økonomisk vekst på «rundt 5,5 prosent».

Under finanskrisen i 2008 var det Kina som sørget for global vekst. Nå er situasjonen en helt annen.

– Det er mange motvinder; demografi, gjeld, eiendom, regulatorisk press mot internettselskaper, felles velstand og produktivitet. Dette gjør tilnærmingen langt mer problematisk enn hva som tidligere fikk meg til å konkludere med at Kina var ustoppelig. Så ja, jeg er bekymret. Det vil være et mirakel hvis Kina oppnår en fire prosent økonomisk vekst i år, sier sjeføkonom Diana Choyleva hos analyseselskapet Enodo Economics, som har spesialisert seg på Kina, til Bloomberg.

Maner tålmodighet

Mange forsøker å plukke aksjer etter at kursene har stupt. Alibaba-kursen har steget fra en bunn på 71 dollar i mars til 94 dollar nå. På ett år har kursen falt med over 55 prosent.

– Vi tror ikke dette er det riktige tidspunktet for investorer å hoppe inn i markedet og handle på denne nedgangen. Det er fortsatt en rekke risikofaktorer og vi mener det er nødvendig med ytterligere et eller to kvartaler med tålmodighet, sier strateg Laura Wang hos Morgan Stanley til Bloomberg tv.

Morgan Stanley-analytiker Gary Yu fastholder på et kursmål på 140 dollar i en rapport. Han anbefaler om å være overvekt på selskapet, som har en børsverdi på over 250 milliarder dollar, men advarer om «stor usikkerhet på kort sikt på grunn av makroøkonomiske forhold i Kina».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.