Kina fastholder på nullsmittestrategien og isolering. Barn helt ned til toårsalderen separeres fra foreldre ved egne isolasjon- og karantenesentre. Det har også kommet kraftig kritikk fra kinesiske smitteverneksperter til myndighetenes håndtering.

– Vi blir gale av hva som skjer. Ingen hører på fagfolk. Nå er denne sykdommen blitt et politisk virus hvor det settes inn enorme ressurser. Dette er som å forebygge influensautbrudd. Hvilke andre land setter inn slike ressurser for å hindre en influensa, sa direktør Zhu Weiping ved Shanghai Pudong New Area Center for Disease Control and Prevention i en samtale som ble tatt opp og delt på sosiale medier i Kina.

Vestlige medier, blant annet Bloomberg, har ikke fått kontakt med Zhu. Uttalelsene, som kom i helgen, er fjernet fra internett i Kina.

– Folk er lei

Soldater er satt inn for å bistå i obligatorisk massetesting av Shanghais over 25 millioner innbyggere. Dette kommer i tillegg til over 30.000 helsepersonell som er sendt til Shanghai fra andre steder i Kina de siste to ukene.

Tirsdag morgen ble det bekreftet 13.354 nye smittetilfeller i Shanghai. Dette er en ny rekord for Kina. I 2020 og 2021 hadde Kina totalt under 90.000 bekreftede smittetilfeller. Det ble satt en dagsrekord i Wuhan på 6200 smittetilfeller i februar 2020.

– Både viruset og folk har endret seg. For første gang har BA. 2-varianten av omikron slått til i Shanghai. Den enestående raske spredningen overgår kontaktsporing og andre konvensjonelle smitteverntiltak. Folk er lei etter over to år med strenge tiltak, sier folkehelsespesialist Chen Xi ved Yale School of Public Health til The Guardian.

Det er økende kritikk til den kinesiske håndteringen av koronaviruset.

– Selv om de kan oppnå null smitte med ekstreme kostnader kan en ny hendelse forårsake nye smitteutbrudd. Den eneste fornuftige alternative er å lære seg å leve med viruset, sier professor Jin Dong-yan ved Hongkong University til avisen.

Ringvirkninger

Elbilprodusenten Tesla sa på søndag at de regnet med å starte opp produksjon igjen ved fabrikken i Shanghai fra mandag. Det skjedde ikke. Fabrikken skal produsere nesten 10.000 biler hver uke for det kinesiske markedet, men også eksport til Europa. Nå er det store forsinkelser.

Tesla er langt fra det eneste selskapet som får problemer på grunn av den omfattende nedstengningen, som er på det niende døgnet. Det vil bli store forstyrrelser i de globale forsyningskjedene på grunn av nedstengningen. Ingen kan si når tiltakene løftes.

– Det vil ha ringvirkninger til andre steder på grunn av forbindelsene mellom Shanghai og andre regioner i kina, spesielt produksjonsknutepunktet ved Yangtze River Delta, sier Kina-økonom Xu Tianchen hos Economist Intelligence Unit til BBC.

Kaos i forsyningskjedene

Containerhavnen i Shanghai er blant de største og viktigste for verdenshandelen og står for 17 prosent av den kinesiske handelen til havs. Nå er det kaos etter at nedstengningen er forlenget på ubestemt tid, ifølge theloadstar.com, og viser til forsinkelser.

– Vi ble lovet at alle med en negativ test ville bli sluppet fri og de som testet positivt ville bli sendt til karantenesentre. La oss se om de holder løftene eller om de lager nye regler igjen, sier en representant for et fraktselskap til nettstedet, som følger logistikk og forsyningskjeder tett.

Ifølge VesselsValue, om overvåker forsyningskjedene, var det rundt 300 skip som ventet på å legge til ved Shanghai-havnen i forrige uke.

«Det er normalt med en forverring ved Shanghai-havnen på denne tiden av året. Den siste forverringen er imidlertid langt verre enn hva den var både i fjor og under vanlige sesongmessige nivåer», sa VesselsValue i en kommentar, ifølge CNN.

Dette avviste Shanghai International Port Group (SIPG) overfor næringslivsavisen Caixin på mandag, og sa at aktiviteten er som normalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.