Kina våknet til nye koronasmitterekorder onsdag morgen. I storbyen Shanghai er det innmeldt over 17.000 nye smittetilfeller – flere enn totalt i de 18 månedene fra sommeren 2020 frem til nyttår. Det er sannsynligvis store mørketall.

De aller fleste har ingen symptomer, men sendes sporenstreks til et opphold ved offentlige karanteneinstitusjoner. Tirsdag kveld ble nedstengningen av hele Shanghai forlenget på ubestemt tid. Kinesiske myndigheter holder fast på nullsmittestrategien.

– Det er urealistisk å forvente at Kina vil gå over til å leve med viruset i et år hvor omikronvarianten fortsatt herjer og Kina skal avholde den 20. nasjonale partikongressen, skriver seniorforsker Chen Gang ved East Asian Institute ved National University of Singapore hos Channel News Asia (CNA).

Advarer mot kinesisk medisin

Store deler av den kinesiske befolkningen ble vaksinert mot den opprinnelige koronavarianten i 2020 med egenutviklede vaksiner. Disse har vist seg å beskytte dårlig mot de nye variantene, blant annet omikron. Vaksinene fra Pfizer og Moderna er ikke godkjent i Kina.

Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical er et av mange selskaper som har utviklet tradisjonell kinesisk medisin (TCM) til behandling av sykdommer. Kinesiske myndigheter mener at denne typen behandling har en viktig rolle i å forebygge og behandle koronasmitte.

Selskapet står bak «lianhua qingwen», som består av hageplanten kaprifol, lakrisrot, aprikosfrø og hengegullbusk. Den tradisjonelle medisinen anbefales av blant annet Hongkongs leder Carrie Lam og den kinesiske smitteverneksperten Zhong Nanshan til behandling.

I Hongkong er medikamentet blitt en del av standardbehandlingen for smittede.

– I motsetning til vestlig medisin, som retter seg mot selve viruset, retter tradisjonell kinesisk medisin til behandling av koronaviruset mot å påvirke menneskekroppen. Når det skjer endringer kan ikke viruset overleve, sier dekan Liu Qingquan ved Beijing Hospital of Traditional Chinese Medicine til Bloomberg.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har advart mot bruk av medikamentet for å forebygge eller behandle koronaviruset. FDA sier at det «ikke er støttet opp av kompetent eller pålitelig vitenskapelig forskning». Australia og Singapore advarer også mot bruken.

– Hele verden ville jublet

Shijiazhuang Yilings aksjekurs er firedoblet siden pandemien startet og har steget med over 60 prosent siden den siste smittebølgen startet i januar. På onsdag steg aksjekursen med ni prosent da handelen startet ved Shenzhen-børsen.

Wu Yiling, som overtok selskapet etter sin far for 30 år siden, er blitt mangemilliardær i dollar fra eierposten på over 55 prosent. Kinas president Xi Jinping støtter åpent tradisjonell kinesisk medisin, og kalte det «en skatt for den kinesiske nasjonen» i fjor.

Kritikerne mener dette dreier seg om geopolitisk innflytelse og makt – og ikke vitenskap.

– Hvis tradisjonell kinesisk medisin hadde vist seg å være en effektiv behandlingsmetode, er jeg sikker på at hele verden ville jublet. Problemet er at det ikke finnes bevis for det, sier direktør Steve Tsang ved China Institute ved SOAS University of London, til Bloomberg.

Forkjemperne av tradisjonell kinesisk medisin har fått støtte fra Verdens helseorganisasjon (WHO). En ekspertgruppe skriver at «tradisjonell kinesisk medisin kan være trygt og effektivt når det kombineres med konvensjonell behandling».

– Bruk av tradisjonell kinesisk medisin er avgjørende for å holde smitten lav i Kina, sa direktør Yu Wenming fra National Administration of Traditional Chinese Medicine på et møte nylig, ifølge South China Morning Post.

Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical selger også en populær behandlingsmetode for hjerte- og karsykdommer i Kina. Ingrediensene er tusenben, skorpion, igle og insektet sikade, som livnærer seg ved å suge ut saften av planter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.