Til tross for handelskrig gjennom 2019 klarte kinesiske selskaper seg overraskende bra. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen steg med over 22 prosent i løpet av fjoråret. Indeksen ved Shenzhen-børsen, hvor det er en overvekt av mindre selskaper, steg med det dobbelte.

Amerikanske aksjer hadde sitt beste år siden 2013 i 2019. De 100 største selskapene ved teknologibørsen Nasdaq steg med 38 prosent for hele året. Ikke siden 2009, i etterdønningene av finanskrisen, har det vært et bedre år for amerikanske teknologiselskaper ved børsen.

Oppgangen fortsetter første handelsdag inn i 2020. Shanghai-børsen har steget med over 1,2 prosent torsdag formiddag og Shenzhen-børsen med 1,9 prosent. Dette er den beste starten på et år siden 2015 for den ledende børsen i Kina.

Noe av årsaken er en solid aktivitetsrapport som Markit/Caixin har utarbeidet for desember. Innkjøpssjefsindeksen (pmi) for industrien kom inn på 51,5 i desember – godt over 50-tallet som indikerer skillet mellom en voksende og fallende aktivitet.

Den kinesiske sentralbanken vil senke reservekravet til kinesiske banker med 50 basispunkter fra den 6. januar. Dette vil tilføre bankene økt likviditet som de kan bruke til økte utlån. Måle er å opprettholde en økonomisk vekst på rundt seks prosent i 2020.

– Denne likviditetstilførselen var ventet av markedet, sier strateg Ben Luk hos State Street Global Markets til CNBC Asia.

Omsetningen ved Shanghai-børsen var mer enn dobbelt så høy som gjennomsnittet de siste 30 dagene allerede ved 11-tiden lokal tid.

Brennevinsprodusenten Kweichow Moutai, som er et av de største selskapene ved Shanghai-børsen, har levert en bakrus etter å ha kommet med et resultatvarsel. Analytikere hadde ventet en resultatvekst på 22 prosent for 2019. Selskapet sier det blir nærmere 15 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.