Den første halvtimen etter at Tokyo-børsen åpnet for handel fredag morgen, falt Nikkei-indeksen med over to prosent. Investorer forsøker å tolke økonomiske statistikker, foreløpige kvartalsresultater, fortsatt nedstengning i kinesiske byer, forsyningskrise og krigen i Ukraina.

Shanghai-børsen falt med 2,3 prosent på torsdag, og Shenzhen-indeksen falt med nesten tre prosent. Shanghai-indeksen startet med en nedgang fredag morgen, og klamrer seg så vidt over 3000-nivået. Nøkkelindeksen er det laveste siden sommeren 2020.

– Markedet er oversvømt av pessimisme. Det er dette folk er opptatt av. Ingen kan forutsi bunnen. Sett fra virussituasjonen kan vi oppleve en ytterligere nedgang, sier fondsforvalter Wu Wei ved Beijing Win Investment Management til Bloomberg.

Logistikkmareritt i Kina

I Shanghai er det registrert over 400.000 smittetilfeller siden i mars. Millionbyen med over 26 millioner innbyggere har i realiteten vært helt nedstengt. Innbyggere er blitt tvangsflyttet til karantene langt fra hjembyen, og misnøyen er sterk.

De fleste fabrikkene holder fortsatt stengt. Den tyske bilprodusenten Volkswagen sa på torsdag de ikke vet når de kan starte produksjonen igjen, og Apple-produsent Pegatron sier til BBC at de «venter på instrukser fra myndighetene».

– Vi antar at under 30 prosent av ansatte har lov til å reise til jobben på grunn av de pågående nedstengningene. Det er stor forskjell mellom hva som sies, og realitetene. Det er bred enighet om at dette logistikkmarerittet vil fortsette til midten av mai, sier direktør Bettina Schoen-Behanzin ved European Union Chamber of Commerce i en uttalelse.

En undersøkelse fra handelsforeningen viser at 74 prosent av medlemmene mener at den siste smittebølgen har rammet aktiviteten de har i Kina hardt. Nesten like mange mener det er blitt vanskeligere å få utenlandske eksperter til Kina.

Kutter Kina-veksten

Den japanske finansinstitusjonen Nomura ser en betydelig forverring i realtidsdata for april, og kuttet på torsdag vekstprognosene for hele året til 3,9 prosent for verdens nest største økonomi.

«Vi mener at globale markeder fortsatt undervurderer svekkelsen i Kina, da så mye av oppmerksomheten har vært rettet mot konflikten mellom Russland og Ukraina og renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken», skriver Nomura-teamet.

De venter at andre finansinstitusjoner vil følge etter og kutte vekstprognosene for Kina de neste ukene. Gjenåpningen i andre land, inflasjon og renteøkning ventes å gi lavere eksportvekst fra Kina.

«Det er mye vanskeligere og dyrere å lykkes med nullsmittestrategien nå enn tidligere», skriver Nomura, som legger til at selskaper og forbrukere er utslitte etter over to år med pandemi.

Nomura tror ikke konvensjonelle tiltak for å få fart på den kinesiske økonomien vil være like effektive som under tidligere kriser.

«De virkelige flaskehalsene vil bestå. Tilpasninger i nullsmittestrategien er selve nøkkelen for økonomisk oppgang de neste månedene», skriver teamet ledet av sjeføkonom for Kina, Ting Li.

Lover å beseire viruset

President Xi Jinping kom ikke med signaler om at landet vil gå vekk fra nullsmittestrategien under en tale på torsdag. Han etterlyste økt samarbeid på tvers av landegrensene for å få kontroll over pandemien. De fleste land har åpnet opp og forsøker å leve med koronaviruset.

– Sikkerhet og god helse er forutsetning for menneskelig utvikling og fremgang. For at menneskeheten skal vinne den endelige seieren over pandemien trengs det en enda sterkere innsats, sa Xi.

Om seks måneder håper Xi å ha lagt grunnlaget for at han skal bli gjenvalgt av kommunistledelsen til en ny femårsperiode. Lykkes han med dette, er det ingen ting i veien for at han blir sittende så lenge han selv ønsker. Det er ikke utnevnt en etterfølger.

Under et møte i mars ble det økonomiske vekstmålet for Kina satt til «rundt 5,5 prosent» for 2022. Kina har allerede lagt frem statistikker for første kvartal. Disse endte på en vekst i bruttonasjonalprodukt på 4,8 prosent, sammenlignet med i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.