Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over tre prosent og SSE-indeksen ved Shanghai-børsen endte over 2,6 prosent lavere på mandag og nærmer seg bunnivået for 2022 som ble satt i midten av mars. Det er en nervøs start på handelsdagen i Asia.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med å falle godt over én prosent idet handelen startet tirsdag morgen og fortsetter den nedadgående trenden som skjøt fart i slutten av mars. Kina-børsene falt svakt, men tok seg senere opp.

Overser Kina-nedstengning

Nedstengningen av den kinesiske finansbyen Shanghai skulle etter planen være over nå. De 25 millioner innbyggerne er fortsatt underlagt drakoniske tiltak hvor de kun får forlate hjemmene for å teste seg for koronasmitte. Det meldes om betydelig matmangel i byen.

De siste dagene har bekreftede smittede ligget på over 25.000 i Shanghai. Enkelte fabrikker holder åpent ved å tvinge ansatte til å sove på fabrikkene. USA har bedt ansatte ved konsulatet og deres familier om å forlate byen inntil videre.

«Flere byer kan gjøre som Shanghai og stenge ned før det blir for sent. Med den massive nedstengningen av Shanghai øker risikoen ytterligere for en forverring av den økonomiske veksten i andre kvartal», skriver sjeføkonom for Kina hos ANZ, Raymond Yeung, i en rapport tirsdag morgen.

Nesten 400 millioner mennesker 45 kinesiske byer er enten helt eller delvis nedstengt. Disse byene utgjør 40 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt, skriver finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

«De globale markedene undervurderer betydningen av dette da så mye av oppmerksomheten fortsett er rettet mot konflikten mellom Russland og Ukraina, og renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken», skriver Nomura-teamet ledet av sjeføkonom Lu Ting.

Spår vanskelig andrekvartal

Elbilprodusenten Tesla har stanset produksjonen i over to uker ved fabrikken ved Shanghai. Konkurrenten Nio har gått tom for deler og komponenter og har også blitt tvunget til å stanse produksjonen. Det er betydelige flaskehalser i de globale forsyningskjedene.

– Andre kvartal i år vil bli vanskelig for bilprodusenter som Tesla og Nio på grunn av smitteverntiltak og restriksjoner. Det vil føre til store produksjons- og leveringstap. Sannsynligheten for at de kan starte opp produksjonen snart er liten, sier analytiker Gao Shen i Shanghai til South China Morning Post.

Teslas aksjekurs falt med 4,8 prosent ved Nasdaq-børsen på mandag. Nio falt med 11,4 prosent. Nio, som også er børsnotert i USA, har falt fra over 60 dollar ved inngangen til 2021 til under 20 dollar mandag ettermiddag.

Frykt for nye nedstenginger

Nå er det frykt for at det er store, skjule smitteutbrudd i storbyen Guangzhou i Sør-Kina – på grensen til Hongkong og en del av Pearl River Delta-regionen. Skoler er stengt og det er innført innreise- og utreiseforbud for de rundt 15 millioner innbyggerne.

Internasjonale investorer er nervøse. Det er bare en måned siden den kinesiske kommunistledelsen satte et vekstmål på «rundt 5,5» prosent for 2022.

Det har kommet signaler om at de store privatkontrollerte selskapene skal få operere friere igjen og lettelser for blant annet eiendomssektoren. Det ble gitt 3130 milliarder yuan i nye lån i mars.

«Den brede kredittveksten var mye sterkere enn ventet forrige måned på grunn av offentlig støtte. Mer flere lettelser på horisonten venter vi en ytterligere akselerasjon, selv om en kraftig økning i nye utlån fortsatt virker lite sannsynlig», skriver analyse- og konsulentselskapet Capital Economics.

Derfor bekymrer Russlands invasjon Beijing
Hvilke konsekvenser får Vestens sanksjoner mot Russland for den globale økonomien? Vil Xi Jinping støtte sin venn Vladimir Putin, slik han ofte har gjort før? Bloombergs Asia-korrespondent Daniel Ten Kate rapporterer fra Hongkong.
02:18
Publisert:

For første gang siden i fjor sommer fikk 45 onlinespill lisenser til å tilby abonnement på mandag. Det ble innført restriksjoner på hvor mange timer og når på døgnet tenåringer kan spille dataspill på nett. Spillgiganten Tencent har ikke gått godkjent nye spill.

Omsetningsveksten fra nettspill i Kina var flat i fjerde kvartal mot en vekst på 34 prosent internasjonalt, ifølge Bloomberg.

Revurderer Kina-investeringer

Den russiske invasjonen av Ukraina har fått investorer til å revurdere investeringer i høyrisikoland.

– Vi diskuterer hvorvidt vi skal fortsette med å investere i Kina når det er økt bekymring om en mulig invasjon av Taiwan, sier en leder i et japansk pensjonsfond, og en aktiv investor i Kina, til Nikkei Asia.

Det har vært nettoinvesteringer fra utenlandske investorer i Kina i mange år og fortsatte frem til februar. I mars falt investeringene med 45,1 milliarder yuan – det største beløpet siden panikken satte inn da pandemien rammet for vel to år siden.

«Omfanget og intensiteten av kapitalflommen vi ser skjer ut fra Kina er enestående, spesielt siden vi ikke ser tilsvarende kapitalflukt fra andre fremvoksende markeder. Russlands invasjon av Ukraina kan på globale markeder til å se på Kina i et nytt lys», skrev Institute of International Finances (IFF) sjeføkonom Robin Brooks i en rapport nylig.

Utenlandske investeringer i kinesiske obligasjoner har falt det meste siden sammenlignbare statistikker først ble utarbeidet i 2015.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.