Før Xi Jinping ble president for ti år siden, publiserte Kinas statistiske sentralbyrå over 80.000 delstatistikker årlig. Kvaliteten på disse var omstridt, og den økonomiske veksten kom inn som planlagt år etter år. Hittil i år er det under 15.000 delstatistikker.

Statsminister Li Keqiang, som var blant ofrene fra Xis utskiftinger i helgen, innrømmet til USAs ambassadør at han hadde sin egen formel. Han tvilte på innrapporteringen. «Keqiang-indeksen» brukte fraktvolum på jernbane, strømforbruk og bankenes utlån som underlag.

Internasjonale finansinstitusjoner, analyseselskaper, universiteter, tenketanker og næringslivsaviser har utarbeidet egne modeller. Disse viser en økonomi med store utfordringer.

Koronarestriksjoner rammer hardt

Etter en ukes forsinkelse kom de økonomiske statistikkene for tredje kvartal tidligere denne uken. Disse viste en økonomisk vekst på 3,9 prosent i tredje kvartal. Industriaktiviteten var bedre enn frykter i september mens detaljhandelen skuffet.

Capital Economics mener den kinesiske økonomien har mistet kursen – igjen.

– Vår China Activity Proxy (CAP) tyder på at verdiskapingen i september falt det meste siden omikronbølgen. Hovedårsaken er nye forstyrrelser fra koronavirusrestriksjoner. Det ser ut til å ha forverret seg denne måneden, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en ny rapport.

CAP-indeksen er et forsøk på å ta pulsen på den økonomiske aktiviteten i Kina uten å stole på de offisielle økonomiske veksttallene. Den er basert på en rekke indikatorer som skal gjenspeile aktiviteten på tvers av hele økonomien.

President Xi nevnte nesten ikke den svake utviklingen i økonomien i de to talene han holdt under partikongressen. Det er fortsatt massetesting og omfattende kontrolltiltak i hele landet for å holde koronasmitten under kontroll. Resten av Asia har åpnet opp.

Nedgang for året

Analyse- og rådgivningsselskapet mener det skjedde en bråstopp i september og at aktiviteten falt med 2,8 prosent sammenlignet med august måned. Det er særlig aktiviteten i tjenesteytende sektor som er hardt rammet på ettersommeren og i høst.

– I motsetning til de offisielle bnp-tallene tyder vår CAP-indeks på at økonomien har stagnert. Vi tror at økonomien vil falle dette året og vil fortsette å slite inn i 2023, skriver Evans-Pritchard.

Det offisielle vekstmålet for 2022 ligger fortsatt på 5,5 prosent. Capital Economics mener det blir en reell nedgang på én prosent for hele året og en vekst på kun 2,5 prosent i 2023. I de offisielle statistikkene vil dette ikke fremkomme.

– Dette vil gjøre at verdiskapingen vil være 13 prosent lavere enn veksttrenden som forelå før pandemien, konkluderer Capital Economics.

Glatter over utfordringene

Internasjonale finansinstitusjoner er nesten samstemte etter fremleggelsen av kvartalsstatistikkene og børsuroen i etterkant av partikongressen: situasjonen for verdens nest største økonomi er alvorlig og uforutsigbar.

– Veksttallene for tredje kvartal glatter over utfordringene ettersom den økonomiske politikken fordyper skillet mellom produksjon og forbruk, skriver SEBs leder for Asia-strategi, Eugenia Victorino, i et notat.

SEB mener Kina vil få en økonomisk vekst på 3,5 prosent i 2022, men peker på at endringene i ledelsen under partikonferansen i helgen gjør at investorer må prise inn en større politisk risiko.

– De underliggende dataene gjenspeiler den tunge belastningen Beijing covid-policy påfører økonomien. Vi venter at en gradvis justering av denne policyen tidligst kommer i andre kvartal 2023, skriver den svenske storbanken.

Bank of America og Nomura mener at det nye teamet vil få fart på veksten, men at dette ikke skjer før de formelt settes inn under Folkekongressen i mars 2023.

– Som Pyongyang

Det er svært vanskelig for utenlandske analytikere å besøke Kina for å få et bedre bilde av situasjonen. De få som har vært i landet nylig opplever enorme endringer siden pandemien.

– Du kan ikke være usynlig og anonym i Kina. Du kan ikke bevege deg fysisk noe som helst sted uten å bli testet for å få en grønn kode på telefonen for deretter å skanne telefonen overalt. Det er en dominerende del av folks liv, sier senioranalytiker Scott Kennedy ved Center for Strategic and International Studies til Bloomberg.

Han er tilbake i USA etter en måned i Shanghai og Beijing hvor han møtte kinesiske tjenestemenn, akademikere og næringslivstopper. Han mener det er en ny virkelighet i Kina.

– Jeg sier, bare halvt på spøk, at da jeg forlot Beijing i 2019 var byen i ferd med å bli som London. Da jeg kom tilbake i september føltes den mer som Pyongyang, sier Kennedy – med henvisning til den isolerte nordkoreanske hovedstaden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.