Shanghai har siden 1980-tallet vært Kinas utstillingsvindu til omverdenen. Byens lange historie som et handelssenter, som konkurrerte med Hongkong i nesten 100 år, er slått sammen med den nye bydelen Pudong, som huser noen moderne og høye skyskrapere.

Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert de økonomiske vekstprognosene.

«Kostnadene for Kinas siste forsøk på å slå ned koronasmitten, spesielt i Shanghai, er ikke bare begrenset til innbyggerne. Kostnadene for den økonomiske veksten er enorme», skriver ING i en ny rapport.

Dystopisk storby

Nå fremstår Shanghai som en dystopisk storby som hentet fra en b-film fra 1980-tallets Hollywood etter det siste koronasmitteutbruddet. Folk får ikke bevege seg utendørs med unntak av å teste seg for koronaviruset. Det er nesten umulig å kjøpe mat.

Politi og sikkerhetsstyrker patruljerer gatene med infrarøde kameraer på hjelmene som skal fange opp personer som har feber. Droner patruljerer i nabolag med robotstemmer som advarer folk om ikke å synge fra balkongene.

Av de over 110.000 nye smittetilfellene i Shanghai den siste måneden viser de aller fleste ingen symptomer. Til tross for dette sendes smittede til karantenesentre og isolasjon. Inntil onsdag denne uken ble barn og babyer separert fra foreldre.

– Jeg er ikke sikker på at denne er den rette tilnærmingen i balansegangen mellom å beskytte helse og sørge for samfunnsøkonomisk stabilitet, sier seniorstipendiat Yanzhong Huang ved Council on Foreign Relations til nyhetsbyrået AFP.

På sosiale medier i Kina deles video som viser en hund som blir slått i hjel av patruljerende offentlige ansatte ikledd beskyttelsesdrakter. En statskontrollert avis sier at bydelsutvalget hadde bekreftet hendelsen da de «fryktet å bli smittet».

«Videoen med corgyen blir delt på WeChat hele tiden. Forhåpentlig vil sinnet og frykten føre til noe positivt», sier en innbygger i Shanghai til AFP.

Kaotiske smitteverntiltak

Den kinesiske kommunistledelsen, ledet av Xi Jinping, fastholder på nullsmittestrategien – også i Shanghai, som er Kinas mest kosmopolitiske by og hvor det tidligere har vært mye mer åpenhet og mulighet for diskusjoner.

Det siste døgnet er det registrert over 21.000 nye smittetilfeller – nok en dagsrekord.

– I dette landet er det ikke viruset som skremmer oss, men de kaotiske smitteverntiltakene som har forårsaket risiko for eldre, barn og kjæledyr. Jeg innser at vi kun kan stole på oss selv og ikke myndighetene for å beskytte våre egne familier, sier Lily Chen i Shanghai til Bloomberg.

Da Kristine Wu kritiserte kommunistlederen i Shanghai på sosiale medier ble hun oppsøkt hjemme av politi. Hun videofilmet dette og la ut på sosiale medier, til tross for advarsler om å ikke gjøre det. Innlegget er senere blitt fjernet.

– Jeg er så sint og så trist. Jeg tenkte jeg bare skal gjøre det. Jeg levde et ganske komfortabelt liv. Før dette begynte var alle høflige og overholdt lover og regler. Nå har alt smuldret opp, sier hun til New York Times.

I resten av Asia åpnes grensene. Japan slipper inn reisende fra over 100 land fra fredag. Thailand vurderer å skrote kravet om pcr-test ved ankomst under et møte før helgen.

– I Shanghai har mange en god forståelse av sykdommen og viruset, og også hva som skjer andre steder hvor restriksjonene er fjernet. De føler at dette ikke kommer til å fungere, sier doktor Jin Dongyan ved University of Hong Kong til New York Times.

Saktebrennende misnøye

Den kinesiske propagandamaskinen går for full maskin. Global Times støtter målet om null lokal smitte i samfunnet – uansett hva konsekvensene blir for landets 1,4 milliarder innbyggere og verdens nest største økonomi.

Det kinesiske kommunistpartiet Shanghai-avdeling har skrevet et åpent brev hvor de oppfordrer partimedlemmene om å «reise seg mot støy, rykter, klargjøre hva som rett og galt, og stå samlet».

«Vi må tørre å trekke sverdet og kjempe mot all slags adferd som forstyrrer og undergraver situasjonen i kampen mot pandemien», heter det i brevet som er delt bredt i statlige medier.

Xi Jinping ønsker å bli utnevnt til en ny femårsperiode i høst som landets leder. Førsteamanuensis i statsvitenskap, Chen Shih-Min, ved National Taiwan University tror Xi ikke har noe annet valg enn å fyre opp en nasjonalistisk agenda hvis smittesituasjonen fortsetter.

– Det er en risiko for en saktebrennende misnøye hvis nedstengningen sprer seg over hele Kina. Hvis virusstrategien går ut over økonomien vil ikke dette se bra ut når Xi forsøker seg på en tredje periode, sier til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.