Kina, som er verdens nest største økonomi – bak USA– la allerede for en måned siden frem økonomiske statistikker for andre kvartal. Den årsjusterte veksten endte på kun 0,4 prosent – den svakeste siden begynnelsen av pandemien.
Svak utvikling i Kina
Før markedene åpnet i Kina, og før det ble publisert økonomiske rapporter for juli, kom det en overraskende beskjed fra sentralbanken om at den kutter renten med ti basispunkter.
«Rentene er allerede lave i Kina på grunn av manglende låneetterspørsel. Dette rentekuttet forteller deg at økonomien er i ganske dårlig forfatning», sier makroøkonom Trinh Nguyen hos Natixis i en kommentar på Twitter.
En knapp time senere kom de økonomiske aktivitetsstatistikken. Industriproduksjonen økte med 3,8 prosent i juli – svakt lavere enn i juni, da den var på 3,9 prosent. Det var ventet en vekst på 4,6 prosent.
Detaljhandelen økte med 2,7 prosent, sammenlignet med fire prosent foregående måned. Det var ventet en vekst på fem prosent.
Det kinesiske statistikkbyrået skriver i en kommentar til de økonomiske statistikkene at det ser økt stagflasjonsrisiko i verdensøkonomien.
«Alle de 32 analytikerne som Reuters hadde spurt, deriblant oss, hadde ventet at rentene ville bli uendret», skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i et notat.
Kinesiske storbyer stiller fortsatt krav til at innbyggerne tester seg mot koronasmitte jevnlig. Finansmetropolen Shanghai, som var nedstengt i hele vår, ble kravet om ukentlig testing og registrering på en egen app forlenget til slutten av september i helgen.
Lørdag ble det registrert ett nytt smittetilfelle i storbyen med nesten 30 millioner innbyggere. Alle barnehager og skoler skal gjenåpne fra 1. september. Det kreves daglig testing av alle elever, lærere og ansatte før de forlater skoleområdet hver dag.
Økt mislighold
Problemene står i kø i Kina. I løpet av sommeren har kinesiske boligkjøpere stått bak boikottaksjoner mot eiendomsselskaper som ikke har fullført boliger i tide. Dette har spredt seg til andre deler av økonomien.
Hittil i år har det vært mer enn dobbelt så mange mislighold fra kinesiske selskaper som det var på samme tid i fjor, ifølge Shanghai-selskapet Wind Information, som Nikkei Weekly henviser til.
S&P Global Ratings advarer om at 20 prosent av kinesiske eiendomsutviklere står i fare for insolvens, som er et skritt nærmere konkurs. Eiendomssalget falt med 27 prosent i første halvår i de 100 største byene. Nedgangen har fortsatt gjennom sommeren.
Lån til den kinesiske eiendomssektoren utgjør 26 prosent av alle utestående lån i Kina. Dette er høyere enn hva det var i Japan før eiendomsboblen sprakk for over 30 år siden.
Den kinesiske eiendomssektoren, og tilhørende sektorer, utgjør rundt 29 prosent av den samlede verdiskapingen, ifølge en rapport fra Harvard-professor Kenneth Rogoff. På slutten av 1990-tallet var andelen på under ti prosent. I Europa, USA og Japan er andelen på under 20 prosent.
Capital Economics er i tvil om rentekuttet er nok til at Kina vil oppnå målet om en vekst på rundt fem prosent for 2022.
«Den nåværende svake låneetterspørselen er delvis strukturell, noe som gjenspeiler den svekkede tilliten til eiendomsmarkedet og usikkerheten forårsaket av gjentatte forstyrrelser fra Kinas nullsmittestrategi. Dette er problemer som ikke enkelt lar seg løse med pengepolitikk», skriver seniorøkonom Evans-Pritchard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.