Neste år er det 40 år siden de første forsøkene på å åpne Kina til omverdenen skjedde. De eksperimentelle økonomiske sonene i Sør-Kina, like ved Hong Kong, lot entreprenører forsøke seg. Shenzhen er blitt et av Kinas mest vellykkede eksperimenter.

Snart større enn Hong Kong

Shenzhen vil få et bruttonasjonalprodukt i år på rundt 330 milliarder dollar – nesten det samme som Norge. Dette er kun 10 milliarder dollar lavere enn den tidligere britiske kronkolonien Hong Kong, som ble tilbakeført til Kina for 20 år siden.

Den økonomiske veksten i Shenzhen ligger på rundt syv prosent. Veksten i byens seks strategiske industrier – bioteknologi, informasjonsteknologi, fornybar energi, telekommunikasjon, kultur og nye materialer – var på 10,5 prosent i 2016.

– Slik det ser ut nå er det et tidsspørsmål før Shenzhens økonomiske sone går forbi Hong Kong, sier direktør Simon Zhao ved International Centre for China Development Studies ved Hong Kong University til South China Morning Post.

Byen vil ta i bruk internasjonale beregningsmetoder for å beregne den økonomiske veksten mer nøyaktig. En for liten del av tjenesteytende sektor inngår i dagens beregningsmetode.

Innovasjonsperle

Ifølge storbanken HSBC er Shenzhen Kinas mest innovative by. Shenzhen ligger som et knutepunkt sammen med åtte andre byer i «Pearl River Delta»-regionen som grenser mot Hong Kong.

«De ni byene har fått et renommé på å være Kinas «Silicon Delta». Selskaper deltar i endringene fra tradisjonell industrivirksomhet til den nye økonomien. Det er her en ny generasjon oppstartsselskaper oppstår», skriver forfatterne bak rapporten «Chinese Corporate Innovation Report 2017».

Oppstartsselskapet Da-Jiang Innovations Science and Technology (DJI) ble etablert i Shenzhen av Frank Wang mens han studerte i Hong Kong for 11 år siden. Selskapet har kapret markedet for droner og har en markedsandel på rundt 70 prosent i toppen av verdensmarkedet.

Tencent, som er Asias mest verdifulle selskap, har hovedkontor i Shenzhen. Det samme har Huawei, som i flere år investert rundt ti prosent av omsetningen til forskning og utvikling. Byen har rundt en million registrerte private selskaper.

– Det er ikke bare høyteknologiselskaper som investerer i innovasjon, men også i tradisjonelle næringer som drikkevarer og tekstiler. Dette gjelder spesielt små- og mellomstore selskaper, sier direktør Frank Fang hos HSBC i en kommentar.

Frykter overproduksjon

Eksperter mener at Hong Kong, som er en av verdens viktigste finanssentre, bør knyttes opp mot Shenzhen og «Silicon Delta»-regionen.

– Integrering er den beste måten fir Hong Kong og Shenzhen til å videreutvikle teknologi- og finanssektoren. Det er risikoer. Shenzhen må være oppmerksom på overkapasitet innenfor produksjon av droner, roboter, smarttelefoner og elektroniske produkter. Hong Kong er utsatt for endringer i de globale markedene, blant annet amerikansk renteøkning og kapitalflukt, sier Zhao til avisen.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Ikke kjøp disse julegaven. Ingen ønsker de!
Kjetil Wiedswangs julekalender: Økonomer har sett på gaveutvekslingen og funnet den totalt irrasjonell. Hver tiende gave vi får er totalt uønsket.
01:02
Publisert: