Kinas president Xi Jinping har brukt sommeren til å konsolidere makten og forberede seg på kanskje tiårets viktigste toppmøte i Kina. Xi har sannsynligvis fått tilstrekkelig støtte til å kunne fortsette å inneha de ledende stillingene så lenge han ønsker – utover de vanlige ti år.

Frykter nedstengninger

Kina er fortsatt i realiteten isolert fra omverdenen – nesten tre år etter at de første koronasmittetilfellene ble oppdaget ved et ferskmarked i millionbyen Wuhan i desember 2019. Det er svært vanskelig, tidkrevende og kostbart å reise til og fra Kina.

Det gjennomføres massetesting og det kreves en grønn kode på mobilen for å kunne reise, spise på en restaurant, gå på jobb og skole, eller stikke innom et kjøpesenter. Uten forvarsel kan bygninger eller boligkomplekser bli satt i karantene.

Frustrasjonen er stor hos utenlandske selskaper og medarbeidere i Kina. En ny undersøkelse fra handelsforeningen US-Business Council viser amerikanske selskapers optimisme og tro på det kinesiske markedet har falt til en ny bunn.

Kun 51 prosent av de spurte viser noen form for optimisme på utsiktene i verdens nest største økonomi de neste fem årene. For ti år siden var det unison optimisme. 96 prosent av alle selskaper sier at pandemirestriksjonene har berørt dem negativt.

Slik gikk det da DNs reporter gikk «all in» i kjendisjakten
Elon Musk dukket opp på ONS i Stavanger mandag morgen.
01:59
Publisert:

«Trusselen om at selskaper igjen vil bli tvunget til å delvis stanse driften på grunn av nedstengninger og konsekvensene fra lokale restriksjoner på forbrukernes etterspørsel har undergravd næringslivets tillit», heter det i rapporten.

Opptrapping i handelskrigen

På toppen av dette kommer en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina. Flere kinesiske selskaper trues av å bli strøket fra notering ved amerikanske børser.

Over halvparten av de amerikanske selskapene har kansellert eller utsatt planlagte investeringer. Over 90 prosent av de amerikanske selskapene gikk med overskudd i Kina i fjor. Foreløpige statistikker fra 2022 viser et fall i resultatene.

– Det er uklart om denne pausen i fremtidig kapasitetsvekst er midlertidig eller en del av en langsiktig trend, sier næringsforeningens direktør Craig Allen i en kommentar.

Det er vanskelig å få utenlandske ledere å bosette seg i Kina med familier – eller å foreta rutinemessige besøk uten å måtte tilbringe lang tid i karantene.

«De fleste amerikanske ledere har ikke vært i stand til å reise til Kina for å besøke virksomheten, ansatte og kunder på to og et halvt år. Dette er en ytterligere bekymring rundt markedssituasjonen», skriver næringsforeningen i rapporten.

Elektronikkmarked stenges

Samtidig som den nedslående rapporten ble lagt frem ble elektronikkmarkedet i Huaqiangbei i Shenzhen beordret stengt – i første runde i fire dager. Huaqiang Electronics World er verdens største engrosmarked for elektronikk med mange tusen utsalg.

Dette skjedde etter det ble meldt om 11 smittetilfeller i Shenzhen på mandag. I hele Kina ble det meldt om under 1700 smittetilfeller. Mange titalls millioner mennesker testes hver eneste dag over hele Kina. Alle skoleelever i Shanghai må testes daglig.

Flere av Kinas største internett- og teknologiselskaper har hovedkontor i Shenzhen. Resultatsesongen er over og denne viser at tekgigantene hadde sitt verste kvartal noensinne. Alibaba hadde flat omsetningsvekst og Tencent-omsetningen falt.

– Det er interessant å se hvordan dette har endret seg. Tidlig i pandemien ble det ventet at de store nettselskapene ville vinne på nedstengningene da folk ikke ville ha noe annet valg enn å være hjemme, handle og la seg underholde online. Den siste nedgangen viser at nullsmittestrategien rammet storselskapene hardt, sier forvalter Tariq Dennison hos GFM Asset Management til CNBC.

Den svake økonomiske veksten i Kina, eiendomskrise, høy gjeld og generell usikkerhet legger en demper på utsiktene for verdens nest største økonomi, og i mange år verdens vekstmotor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.