Prisen for å transportere en container fra Asia til Europa har vært ti ganger høyere enn hva den var i mai 2020. Mellom Shanghai og den amerikanske vestkysten koster det seks ganger mer enn for 15 måneder siden, ifølge Drewry World Container Index.

Nedstengningen ved en av Kinas største containerhavner siden midten av august, etter det ble påvist koronasmitte hos noen få havnearbeidere, har ført til ringvirkninger til selskaper over hele verden.

«Den globale forsyningskjeden er blitt så skjør at en liten enkelthendelse lett kan føre til at følgene blir mangedoblet», skriver storbanken HSBC i en rapport.

Utflating av handel med økt gjenåpning

Etter flere kvartaler med en høy vekst i verdenshandelen er det en utflating ut, viser nye statistikker fra CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis. Statistikkbyrået innhenter og utarbeider detaljerte statistikker for verdenshandelen på vegne av EU-kommisjonen.

Juni-statistikkene kom på onsdag og viser en vekst i verdenshandelen på 0,5 prosent sammenlignet med mai.

«Verdenshandelen ser ut til å stabilisere seg. Det kan være slutten på den kraftige oppgangen i handelen etter å ha falt kraftig i fjor med utbruddet av koronapandemien. Nivået i verdenshandelen er imidlertid omtrent fem prosent høyere enn den var før pandemien», skriver CPB i månedsrapporten.

Analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics mener det er store forskjeller mellom Asia, hvor eksportveksten fortsatt er høy, og i vestlige land hvor blant annet den britiske eksporten falt med 7,4 prosent i juni.

«Det er bevis for at den glødende etterspørselen etter varer har stabilisert seg. Vi venter at denne trenden fortsetter etter hver som flere land gjør fremskritt med å gjenåpne økonomiene sine», skriver Capital Economics.

– Kostnadene er drevet voldsomt opp

Det ligger rundt 40 containerskip og venter på å legge til ved havnen ved Long Beach utenfor Los Angeles. På samme tid i fjor var det nesten ikke kø. Kaoset ved havnene kan vare lenge, ifølge rederier og fraktselskaper.

– Opphopningen og mangelen på containerkapasitet kan vare inn i fjerde kvartal eller til og med til midten av 2022. Hvis pandemien ikke lar seg bekjempe effektivt kan overbelastningen ved havnene bli en ny normal, sa direktør Hsieh Huey-chuan hos Evergreen Marine under resultatpresentasjonen nylig, ifølge Bloomberg.

Over halvparten av tyske storselskaper regner med at omfattende forstyrrelser i de globale forsyningskjedene vil fortsette inn i 2022, ifølge næringslivsorganisasjonen Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Dette fører også til inflasjonspress.

– Vi klarer ikke å skaffe nok komponenter, det er mangel på containere og kostnadene er drevet voldsomt opp, sier direktør Christopher Tse hos Musical Engineering i Hongkong, som har fabrikker i Kina, til nyhetsbyrået.

Jekker opp prisene

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), som er kontraktsprodusent til verdens største teknologiselskaper, ga på onsdag kundene beskjed om tidenes høyeste prisøkning. Ifølge næringslivsavisen Nikkei vil prisøkningen på nesten 20 prosent skje umiddelbart.

Denne prisøkningen kommer på toppen av en prisøkning på over ti prosent i løpet av vinteren. TSMC hadde en netto resultatmargin på 36 prosent i andre kvartal. Det finnes knapt et elektronisk produkt som ikke har komponenter fra selskapet.

«Dette vil sannsynligvis føre til høyere sluttpriser», skriver Nikkei.

Databrikkemangel har ført til at produksjonsstopp hos blant annet bilfabrikker over hele verden. Toyota bekreftet i forrige uke at selskapet kutter produksjonen med 40 prosent i september.

Harald Kroeger, som er styremedlem i det tyske industrikonglomeratet Bosch, sier i et intervju med CNBC at forsyningskjedene av databrikker for bilindustrien er utdatert. Han mener at mer av produksjonen bør skje i Europa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.