Om en uke vil USA mer en fordoble straffetollen på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar til 25 prosent hvis det ikke er inngått en avtale. En kinesisk delegasjon er i USA og vil fortsette forhandlingene på torsdag.

President Donald Trump er villig til å forlenge tidsfristen – hvis han mener det går mot en avtale.

Eksportkollaps

Aktiviteten i den kinesiske økonomien har avtatt de siste månedene. De offisielle statistikkene forsøker å skjule dette, men internasjonale selskaper som har hatt høy vekst på det kinesiske markedet bekrefter at etterspørselen er lavere enn budsjettert.

Eksportstatistikkene fra asiatiske land for januar er publisert. Trenden er klar; eksporten til Kina har stupt. Den sørkoreanske eksporten til Asias største økonomi falt med 19 prosent i januar – en fortsettelse fra de to foregående månedene.

Den japanske eksporten til Kina falt med 17,4 prosent i januar – mot en syv prosent nedgang i desember.

– Eksportveksten vil forbli svak for Japan. Vi venter at den økonomiske veksten hos Japans viktigste handelspartnere vil falle fra 3,4 prosent i 2018 til 2,6 prosent i år, sier analytiker Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.

Singapores eksport til Kina falt med 25 prosent i januar. Underkategorier, som blant annet maskinutstyr, falt med 55,2 prosent fra Singapore til Kina i årets første måned.

«En større enn ventet nedgang i den kinesiske økonomien kan påvirke den økonomiske veksten i regionen negativt på grunn av fallende etterspørsel fra Kina», skriver Singapores handelsdepartement i forbindelse med de nye handelsstatistikkene.

Konklusjonen er at Singapore vil få en svakere vekst i år. Eksportkollapsen er svært alvorlig. Eksport av varer og tjenester utgjorde over 173 prosent av Singapores bruttonasjonalprodukt i 2017, ifølge Verdensbanken. I Norge ligger andelen på 35 prosent.

– Klar svekkelse i Kina

Kina fikk den svakeste veksten på over et kvart århundre i fjor, ifølge offisielle statistikker. Det mangler ikke anslag fra internasjonale finansinstitusjoner som er betydelig lavere. Internasjonale selskaper i Kina melder om lav etterspørsel.

I 1990 utgjorde Kina kun to prosent av verdens bruttonasjonalprodukt. I 2017 var andelen på 15 prosent.

– Når Kina selger færre dataservere til USA, faller også etterspørselen etter japanske komponenter, forklarer analytiker Junichi Makino hos SMBC Nikko Securities til Nikkei Weekly.

Apple-salget i Kina stupte i siste kvartal. Det australske selskapet Blackmores, som har opplevd høy etterspørsel etter kostholdstilskudd fra det kinesiske markedet, fikk en omsetningssvikt på 11 prosent fra Kina i fjorårets siste halvår.

– Vi ser en klar svekkelse i Kina. Jeg tror konsekvensene av handelskrigen mellom USA og Kina, og en avtagende vekst i den kinesiske økonomien generelt, har ført til en svekket forbrukertillit, sa Blackmores konsernsjef Richard Henfrey ved resultatfremleggelsen denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: