Huawei har havnet midt i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Selskapets finansdirektør ble arrestert i Canada i fjor høst og er begjært utlevert til USA.

I mai innførte USA et regelrett forbud for amerikanske selskaper mot å drive forretninger med det kinesiske selskapet av «sikkerhetsårsaker».

President Donald Trump har flere ganger sagt at han ser på Huawei som en del av handelsforhandlingene med Kina og har antydet en løsning, til tross for at amerikanske sikkerhetsmyndigheter ser på selskapet som en risiko.

Utsetter pc-lansering

Denne uken skulle Huawei etter planen lansere en ny utgave av den bærbare PC-en MateBook X på CES Asia 2019-utstillingen i Shanghai. Denne pc-serien er blitt svært godt mottatt hos brukerne i vestlige land og konkurrerer direkte med toppmodeller fra Dell, Lenovo og HP.

Nå er lanseringen utsatt på grunn av amerikanske sanksjoner.

– Vi kan ikke levere. Det er beklagelig, sier konsernsjef Richard Yu i forbrukerdivisjonen til CNBC.

Forbrukerdivisjonen sto i fjor for nesten halvparten av Huaweis omsetning på 107 milliarder dollar. Det meste kom fra smarttelefoner.

PC-er er blitt sett på som et viktig satsingsområde siden 2017 og skulle etter planen gå med overskudd i år, ifølge The Information.

Huawei benytter prosessorer fra amerikanske Intel til maskinene. Nå har leveransene stanset opp. Intel har innført restriksjoner på ansattes kontakt med Huawei, ifølge Reuters. Microsofts operativsystem Windows har kommet forhåndsinstallert på maskinene.

Intels juridiske direktør kritiserte tidligere denne uken det amerikanske forbudet mot å drive handel med Huawei.

– En mer konstruktiv tilnærming, hvor vi finner løsninger og det kan foretas testing i nettverkene, er mer effektivt enn å ta i bruk sleggemetoden. Det ødelegger alt for Huawei, sa Intel-direktør Peter Cleveland, ifølge Reuters.

Tester ut «HongMeng»

Ifølge Reuters forlanger selskapet at det amerikanske mobilselskapet Verizon betaler over en milliard dollar for bruk av 230 patenter.

– Dette dreier seg om mer enn Verizon. Gitt den bredere geopolitiske konteksten har ethvert problem som involverer Huawei implikasjoner for hele bransjen. Det fører også til nasjonale og internasjonale bekymringer, sier pressetalsmann Rich Young til nyhetsbyrået.

Huawei kan søke om å få importere amerikanske komponenter i en 90-dagers periode frem til august. Google leverer også Android-oppdateringer til eksisterende smarttelefoner. Enkelte apper er fjernet fra modeller, men kan installeres manuelt.

Huawei har søkt om varemerkebeskyttelse for operativsystemet «HongMeng» i blant annet Peru, hvor Huawei har en betydelig markedsandel.

Ifølge Global Times skal Huaweis operativsystem være 60 prosent raskere enn Android. Utviklere av smarttelefonapper

Andre kinesiske smarttelefonprodusenter som Oppo, Vivo og Xiaomi har også begynt å teste ut «HongMeng». De fire selskapene solgte 137,4 millioner smarttelefoner i første kvartal, ifølge Counterpoint Research og hadde en markedsandel på 39,6 prosent.

På spørsmål om når operativsystemet skal lanseres, sier Huaweis sjefstrateg Shao Yang at «det er en hemmelighet».

Operativsystemet skal allerede være installert på en million smarttelefoner for uttesting, ifølge Rosenblatt Securities, skriver GSMArena. Utviklere av apper har fått invitasjon fra Huawei om å samarbeide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.