I nesten 40 år har den kinesiske kommunistledelsen hatt en «avtale» med det kinesiske folk: Partiet sørger for høyere levestandard og økonomisk vekst, mot at 1,3 milliarder mennesker lar seg styre av en liten elite som ikke er folkevalgt.

Det har gitt resultater. Siden de første markedsreformene ble igangsatt i Sør-Kina på slutten av 1970-tallet har den økonomiske veksten i snitt vært 9,6 prosent. Det er 41 år siden landet sist opplevde en resesjon.

Venter svakere vekst

De økonomiske vekststatistikkene for andre kvartal kom mandag morgen. Ekspertene var enige om at den økonomiske veksten ville havne på like under syv prosent. De fikk rett. 

Veksten i bruttonasjonalproduktet på 6,9 prosent er den samme som i første kvartal.

– Både de offisielle økonomiske statistikkene og våre beregninger viser at veksten holdt seg bra i andre kvartal. Vi venter imidlertid ikke at veksten vil vedvare, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

Nordeas Kina-team er enige i at veksten har vært sterk og at de siste månedsindikatorene tyder på at dette fortsetter gjennom sommeren. Det var solid eksportvekst i juni og detaljhandelen hadde den høyeste veksten siden 2015.

– Vi venter at veksten gradvis vil reduseres i de kommende kvartalene, men forbli over seks prosent til utgangen av 2018. På lengre sikt er det betydelige farer, ifølge analytiker Tuuli Koivu hos Nordea, som tror regulatoriske innstramninger vil føre til en svakere vekst.

DNBs Ole André Kjennerud påpeker i en Kina-oppdatering at deres egen «China MacroScore» steg til det høyeste nivået på fire år i mai og juni. Pilen peker imidlertid ned for de neste månedene.

Sensurerer Ole Brumm og Xi

President Xi Jinping er i ferd med å gjøre klart for Partikongressen i høst. Det er vanlig at kinesiske presidenter sitter i ti år og at etterfølgeren utpekes etter fem år. Det er ikke klart om dette vil skje i høst. Det har vært spekulasjoner om at Xi ønsker å sitte til 2027.

Slike bilder, der Kinas president Xi Jinping sammenliknes med Ole Brumm, forsøkes sensureres i Kina. Her fra en artikkel i Daily News.  
Slike bilder, der Kinas president Xi Jinping sammenliknes med Ole Brumm, forsøkes sensureres i Kina. Her fra en artikkel i Daily News.  

Det syder med rykter på sosiale medier i Kina. Sensuren forsøker å blokkere dette. De siste dagene har tegninger, bilder, såkalte internett-memer og referanser til Ole Brumm på kinesisk blitt blokkert på blant annet lynmeldingstjenestene Weibo og WeChat, og søketjenesten Baidu.

Årsaken er at flere av tegningene viser visse likhetstrekk med den kinesiske presidenten.

Førsteamanuensis Qiao Mu ved Beijing Foreign Studies University kjenner til flere som er blitt arrestert etter å ha postet kommentarer om Xi på internett.

– Historisk er det to ting som ikke har vært tillatt: politiske møter og politiske handlinger. I år er en tredje ting blitt lagt til; å snakke om presidenten. Jeg tror Ole Brumm-problematikken er en del av denne trenden, sier medieprofessoren til Financial Times.

Å være sliten og nedfor er ikke et tegn på svakhet. Mest sannsynlig har du vært sterk for lenge.
Ole Brumm (A.A. Milne, 14. oktober i 1926)

Det er ikke første gang sammenligningen mellom den kinesiske presidenten og Ole Brumm er foretatt. I 2015 var det mest sensurerte bildet i Kina et bilde av president Xi i en militærparade og Ole Brumm i en lekebil.

Flere av bildene som har dukket opp de siste dagene er fra 2014 og 2015.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: