Året starter som det sluttet med fortsatt turbulens og uro. De fleste markedene holder fortsatt nyttårsstengt. Den japanske valutaen har styrket seg med 16 prosent siden oktober og har startet året med å vise muskler mot amerikanske dollar og yenkursen ligger på 130.

– En ny fase for Kina

Kinas president Xi Jinping forsøkte å legge an en optimistisk tone i nyttårstalen i helgen. Det er knappe fire uker siden Kina over natten fjernet de omfattende koronasmittetiltakene og gikk vekk fra nullsmittestrategien.

– Epidemiforebygging og kontroll går inn i en ny fase. Alle arbeider resolutt og lysets håp ligger foran oss, sa Xi på hva som også markerte tre år siden verden først fikk høre om de første smittetilfellene ved et ferskvaremarked i Wuhan.

Xi nevnte ikke de store demonstrasjonene mot smitteverntiltakene i fjor høst direkte, men sa det var «naturlig» at det er ulike synspunkter og bekymringer på enkelte saker.

– Hva som er viktig er at vi bygger konsensus gjennom kommunikasjon og konsultasjon, sa Kinas president.

Kina har fått kritikk for at de ikke delte informasjon med omverdenen om hvor alvorlig denne varianten av koronaviruset var og hvor raskt det smittet. Verdens helseorganisasjon (WHO) etterlyser på nytt oppdatert informasjon fra Kina.

– WHO har nok en gang bedt om jevnlig deling av spesifikk, kontinuerlig informasjon om den epidemiologiske situasjonen, og opplysninger om vaksinering og vaksinestatus, spesielt blant sårbare grupper og folk over 60 år, skriver WHO i en uttalelse.

– Det verste er over

Aktivitetsindekser for desember måned er allerede klare. Den offisielle pmi-indeksen for Kina falt for tredje måned på rad, fra 48 i november til 47 i fjorårets siste måned. Dette er den største nedgangen på en måned siden februar 2020 – helt i begynnelsen av pandemien.

– De fleste fabrikker jeg har kontakt med har en ordreinngang for det kommende året som er langt lavere enn hva som er vanlig på denne tiden av året. Veldig mange snakker om 50 prosent lavere og andre sier 20 prosent lavere. Så selv om Kina åpner opp vil produksjonen fortsette med å avta da resten av verden bremser opp, sier Cameron Johnson hos forsyningskjedeselskapet Tidalway Solutions til Reuters.

Ifølge en ny rapport de det kinesiske statistikkbyrået sier 56,3 prosent av spurte i næringslivet at de har vært berørt i stor grad av pandemien i desember. I november var denne andelen på 40 prosent.

– Selv om pmi-målingene for industrien var lavere enn ventet er det veldig vanskelig for analytikere å utarbeide prognoser for økonomien gitt usikkerheten rundt viruset den siste måneden. Generelt tror jeg det verste er over for den kinesiske økonomien og at en sterk oppgang er i vente, sier sjeføkonom Zhou Hao hos meglerhuset Guotai Hunan International til Reuters.

– Kompleks krise

Det er ikke bare Kina som for alvor merker at mange land enten er i en resesjon eller muligens på vei inn i nedgangskonjunktur. Toppsjefen for IMF sa på søndag at 2023 vil bli verre for verdensøkonomien enn 2022 og at en tredjedel av verdensøkonomien vil havne i en resesjon.

– De tre største økonomiene bremser alle ned samtidig, sa Kristalina Georgieva til CBS-programmet «Face The Nation».

Den handelsavhengige sørkoreanske økonomien fikk en nedgang i eksporten på 9,5 prosent i desember. Eksport av halvledere falt med nesten 30 prosent og de store komponentprodusentene melder om svak ordreinngang. Importen falt med 2,4 prosent i desember.

For hele året fikk Sør-Korea det første underskuddet på handelsbalansen siden 2008. Det sørkoreanske finansdepartementet tror eksporten vil falle med 4,5 prosent i 2023.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol sa i nyttårstalen at regjeringen vil gjøre eksport til hovedprioritet i 2023 da den er svært viktig for sysselsettingen. For hele året økte eksporten med 6,1 prosent – til rekordhøye 683,9 milliarder dollar. Importen økte med 18,9 prosent.

– Vi må komme oss gjennom den komplekse krisen vi er inne i via eksport, sa Yoon.

Pmi-målingen for Sør-Korea falt fra 49 i november til 48,2 i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.