Nord-Korea er gjenstand for strenge internasjonale sanksjoner på grunn av sitt atomvåpen- og rakettprogram, men til tross for dette vet landet å skaffe seg inntekter på annet vis.

Opptil 100.000 nordkoreanere er sendt til utlandet, mange av dem til Kina, der de i realiteten er slavearbeidere og voktes av nordkoreanske oppassere døgnet rundt.

Myndighetene i Pyongyang tar beslag i opptil 70 prosent av arbeidernes lønn, noe som trolig utgjør mellom 1,6 og 4 milliarder kroner årlig, viser en stor granskning nyhetsbyrået AP har gjennomført.

Arbeidsleirer

Fabrikkene nordkoreanerne jobber på i land som Kina, fremstår nærmest som arbeidsleirer. Nordkoreanerne voktes døgnet rundt, de nektes tilgang til telefon og internett og de transporteres i grupper til og fra internatene der de sover.

I Kina foredler og pakker de nordkoreanske arbeiderne blant annet sjømatprodukter som laks og snøkrabbe, som også havner i europeiske og amerikanske butikker. Noen av råvarene kommer fra utlandet.

Ufrivillig

Amerikanere og europeere som kjøper sjømat i supermarkeder, kan derfor ufrivillig bidra til å finansiere Nord-Koreas omstridte atomvåpenprogram, konstaterer AP.

Nyhetsbyrået har sporet opp sjømatprodukter som er produsert av nordkoreanere i Kina, i flere navngitte supermarkedkjeder i USA, Canada og europeiske land som Tyskland.

50 land

Sørkoreansk etterretning anslo i 2014 at mellom 50.000 og 60.000 nordkoreanske arbeidere da var å finne i rundt 50 land verden over, de aller fleste av dem i Kina og Russland.

Lim Eul Chul ved Kyungnam-universitetet i Sør-Korea har intervjuet flere av nordkoreanerne som har jobbet i utlandet og konkluderer med at det i dag trolig er snakk om rundt 100.000.

Anslagene over hvor mye de bidrar til den nordkoreanske statskassen med, kommer fra sørkoreansk etterretning, forskningsrapporter og kinesiske næringslivskilder.

Tekstilfabrikker

Foruten å foredle og pakke sjømat, er de nordkoreanske arbeiderne i Kina også å finne i mange tekstilfabrikker i Hunchun-området, nær grensen til hjemlandet.

Også produkter fra disse fabrikkene havner i vestlige butikker, men det er uklart hvilke land som er mottagere.

Risikerer straffeforfølgelse

Amerikanske selskaper har ikke anledning til å importere varer laget av nordkoreanske arbeidere, uansett hvor i verden de måtte være produsert. Dette som følge av en lov president Donald Trump undertegnet i begynnelsen av august.

Dersom slike varer likevel finner veien til USA, risikerer importørene å bli anklaget for å støtte regimet i Pyongyang og å bli straffeforfulgt.

Flere av selskapene som har importert slike varer, sier etter Aps avsløring at de nå skal granske nærmere hvem som har produsert dem. Andre importører hevder at de alt har brutt kontrakten med leverandørene i Kina.(Vilkår)

Se Kronprinsen lære barna å surfe
Kronprinsfamilien på bølgejakt i surfeparadiset Hoddevik
01:58
Publisert: