Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over to prosent i løpet av den første handelstimen fredag morgen. Nikkei-indeksen er rundt et par prosent lavere enn for ett år siden. I fjor høst var det optimisme og Nikkei-indeksen var på det høyeste siden 1990. Det er over for nå.

Historisk høy handel

De kinesiske handelsstatistikkene for 2021 viser at Kinas samlede handel med omverdenen for første gang i historien passerte 6000 milliarder dollar. Handelsbalansen viser et overskudd på 676 milliarder dollar – en ny rekord.

Eksporten økte med 29,6 prosent for hele året mot en eksportvekst på 3,6 prosent i 2020. Importen økte med 30,1 prosent i 2021 sammenlignet med 2020.

«Eksporten overgikk forventningene igjen i desember, noe som kan gjenspeile omikronskadene på de globale forsyningskjedene. Eksportordrer kan ha blitt flyttet til Kina fra andre land», skriver sjeføkonom Zhiwei Zhang hos Pinpoint Asset Management i en rapport, ifølge CNBC.

Toyota har stengt en stor bilfabrikk i Kina som produserer rundt en halv million biler i året. Volkswagen skal ifølge Bloomberg også ha stanset produksjonen ved en fabrikk. Denne har rammet produksjonen av elbilmodeller fra Audi.

Kan få massive konsekvenser

Det er økende smitte fra omikronvarianten i store deler av Asia. Kina har stengt ned flere byer samtidig som at det gjennomføres massetesting av alle innbyggerne i de berørte byene.

Kina-produsenter dominerer dronebransjen i USA: – Stadig mer opptatt av trusselen
Shenzhen-baserte DJI lager de fleste dronene som selges i USA, men kritikerne advarer om at de kan spre sensitive data til kinesisk etterretning. Droneentusiast og youtuber Billy Kyle forteller Bloombergs Bruce Einhorn mer. – Det er ikke lett å vite akkurat hva som skjer
02:15
Publisert:

«Risikoen med dette er at vi i løpet av de neste månedene kan oppleve tidenes forsyningskrise («mother of all supply chain stumbles») – drevet av en stans ved fabrikkene i Asia», skriver Frederic Neumann, som leder analyseteamet hos storbanken HSBC i en rapport.

En delvis nedstengning i Malaysia, Vietnam og Thailand i fjor sommer fikk store konsekvenser for bilproduksjonen hos Toyota, GM, Volkswagen og Ford.

– Realiteten er at Kina fortsatt er et sentrum for den globale produksjonen. Hvis det er betydelige produksjon- eller logistikkproblemer i Kina fra pandemien vil dette ha massive konsekvenser for den globale økonomien, sier logistikkanalytiker Thomas O’Connor hos Gartner til Bloomberg.

Mandag legger Kina frem vekststatistikker for 2021. Konsensus ligger på en vekst på rundt åtte prosent for hele året, men at denne svekket seg til kun 3,6 prosent i fjorårets siste kvartal. Dette kan åpne døren for rentekutt i Kina.

Tredje renteøkning

Den sørkoreanske sentralbanken satte opp styringsrenten med 25 basispunktet fredag morgen – til 1,25 prosent. Dette er den tredje renteøkning siden august. Bank of Korea var først ute i Asia til å sette opp renten. Renten er tilbake til hva den var før pandemien.

«Snakk om å fjerne overflødig likviditet raskt. Bank of Korea ligger foran kurven», sier seniorøkonom for fremvoksende land i Asia hos Natixis, Trinh Nguyen, i en kommentar.

Det er høy prisvekst i Sør-Korea og sentralbanken er bekymret over gjeldsoppbyggingen i husholdningene. Den private gjelden var på 13.500 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Eiendomsprisene er doblet de siste fem årene.

– Dagens beslutning tyder på at sentralbanken ikke er bekymret for de økonomiske konsekvensene av omikronvarianten. Regjeringen strammet inn med noen nye restriksjoner ved slutten av fjoråret. Omikronvarianten truer med å starte en ny smittebølge, men vår antagelse er at disse vil bli relativt milde og korte, sier Asia-økonom Alex Holmes hos Capital Economics i en kommentar.

Hovedindeksen ved Seoul-børsen startet rundt én prosent lavere fredag morgen. Den ligger rundt syv prosent lavere enn for ett år siden.

Den sørkoreanske eksporten økte med 25,8 prosent i 2021 og nådde en ny rekord med 644,5 milliarder dollar. Dette har fortsatt inn i det nye året. Eksportveksten var på 24,4 prosent de ti første dagene av januar, ifølge Korea Customs Service. Importen var 57,1 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Startskudd for resultatsesongen

På fredag går startskuddet for resultatsesongen. Amerikanske banker, ledet av JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo, legger frem resultater før Wall Street åpner. Dette skjer samtidig med rekordhøy koronasmitte, høyeste inflasjon på flere tiår og utsikter til renteøkning.

Ifølge Factset ventes det at bankene som inngår i S&P 500-indeksen vil få et samlet resultat på 31,2 milliarder dollar for fjerde kvartal 2021. Dette er en 2,4 prosent nedgang sammenlignet med samme kvartal foregående år.

Bankindeksen KBW Bank Index, hvor de 24 største bankene inngår, har steget med 33,6 prosent de siste 12 månedene og nesten ni prosent de to siste handelsukene. Teknologiselskapene har falt siden nyttår.

– Kursfallet for de store teknologiselskapene skyldes at «ja, de amerikanske rentene vil stige i år», men det skyldes også at investorer roterer inn i verdi- og sykliske handler. Wall Street forsøker å få en følelse av hvor mye veksten vil avta. Bankene vil begynne å gi litt innsikt på fredag, sier senior markedsanalytiker Ed Moya hos Oanda til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.