Innen 2020 skal Kina ha registrert 1,3 milliarder innbyggere med biometrisk informasjon og kombinere dette med store datamengder fra offentlige og private kilder.

Sosial kreditt sorterer innbyggerne i åtte ulike kategorier fra «AAA» til «D» – upålitelig.

– Verre enn fengsel

Over 13 millioner kinesere har havnet på en svarteliste som dårlige betalere. Listen over gjeldsslavene er offentlig. Informasjonen overføres også til databaser hvor sentralmyndighetene og kommuner utarbeider sosial kreditt for alle landets 1,3 milliarder innbyggere.

– Dette er verre enn fengsel. Med en fengselsdom vet den dømte hvor lenge det varer, sier 47-åringen David Kong til South China Morning Post.

Hongkong-avisen intervjuet ham etter han hadde tilbrakt over 30 timer om bord på et saktegående tog. Han har ikke lov til å bruke penger på hva som defineres som luksus, som lyntog og fly – heller ikke hvis andre betaler.

Han overlever på 600–700 kroner i måneden etter et selskap han etablerte gikk konkurs i 2015.

I fjor ble over 23 millioner forsøk på å kjøpe fly- eller togbillett blokkert av systemet. Et ukjent antall har forbud mot å reise ut fra hjembyene og er ilagt andre begrensninger og har problemer med å få jobb.

«Måler er å tillate at de som er pålitelige kan ha nytte av det i hele samfunnet, men gjøre det vanskelig for andre å ta et vanlig skritt», heter det i planene for systemet.

Teknologiselskaper i front

De kinesiske teknologiselskapene jobber tett mot den kinesiske staten. Internettselskapet JD.com rullet i forrige uke ut tjenesten JD iCity.

Den nye tjenesten skal utnytte enorme datamengder for å utarbeide sosiale kredittpoenger. Den rulles ut Suqian, hvor det er et samarbeid mellom det offentlige og private næringsliv.

– Ved å integrere data fra våre egne plattformer med offentlige data fra lokale myndigheter har vi gjort Suqian til et foregangsprosjekt for våre kredittprodukter, sa direktør Zheng Yu hos JD.com ved lanseringen.

Alle innbyggerne i byen starter med 1000 Xichu-poeng. De kan øke antall poeng ved å gi blod, delta i frivillig arbeid eller være «modellarbeidere». Mislighold av lån, trafikkbøter eller domfellelser fører til fratrekk.

Det er etablert åtte kategorier – fra «AAA», som er en modellborger, til «D» – en som ikke er til å stole på. Kategoriene oppdateres månedlig og kan sjekkes via chatteappen WeChat, som er en variant av Whatsapp, men som tilbyr langt flere tjenester.

De som er modellborgere får rabatt på offentlige tjenester, blant annet transport med en hundrelapp i måneden.

Eksporterer sosial kredittsystem

Foruten teknologigigantene Alibaba, Tencent og JD.com er det en stor underskog av selskaper som har vokst svært raskt på kort tid med å utvikle overvåkningsprodukter. 42 prosent av alle overvåkningskameraer i 2017 var i Kina. Dette er moderne kameraer.

Sensetime og iFlyTech har utviklet overvåkningskameraer med blant ansiktsgjenkjenningsteknologi. SenseTime er blitt verdens mest verdifulle oppstartsselskap innenfor kunstig intelligens og er verdt rundt fem milliarder dollar.

Trendforsker Amy Webb sa under en konferanse i USA i mars at Kinas sosial kredittsystem vil bli eksportert til andre land. Hun mener utdannelse, arbeidshistorikk, kredittverdighet, bøter, dommer, hvor en har vært på ferie og hva en har handlet vil inngå i rangeringer.

Kinesiske myndigheter mener systemet gir positive resultater. Det er ikke lenger farlig å krysse gatene ved fotgjengeroverganger i Rongcheng. Avanserte kameraer fanger opp biler som ikke stanser, sjåførene blir automatisk identifisert og får redusert sosial kredittpoeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.