Mens Folkerepublikken Kina feirer 70 år denne uken, er den amerikanske administrasjonen opptatt med å vurdere hvilke nye økonomiske sanksjoner og straffetiltak den kan innføre mot Kina. Eksperter frykter en ny eskalering i den over 18 måneder lange handelskrigen.

– Motsatt av hva de ønsker

Trump-administrasjonen vurderer restriksjoner på nye amerikanske investeringer i Kina og å fjerne kinesiske selskaper fra amerikanske børser, sier kilder til Reuters, CNBC og Bloomberg.

– Hvis Det hvite hus skulle gå videre med dette vil det bli som en uoppfordret katastrofe, sier Stephen Roach, som er tidligere styreleder for finansinstitusjonen Morgan Stanley Asia og underviser ved Yale University til CNBC.

Han er ikke alene om å være bekymret.

– Selv om det kan være andre politiske årsaker til å begrense amerikansk kapitalstrøm til Kina, må Washington skjønne at implikasjonene av dette vil bli de motsatte av hva de ønsker å oppnå, sier økonomiprofessor Michael Pettis ved den kinesiske handelshøyskolen ved Peking University i en epost til CNBC.

Han mener at hvis amerikansk kapital holder seg hjemme fremfor å ende opp i Kina, vil det uunngåelig føre til økt nettoimport av kapital og økt underskudd på den amerikanske driftsbalansen samlet.

Roach påpeker at den globale økonomien er svekket, med sannsynligvis en resesjon i Europa, nedtur i Japan og i resten av Øst-Asia.

– Amerikanske forbrukere har holdt økonomien flytende. Amerikansk næringsliv er forsiktige med investeringer og det er de samme selskapene som avgjør ansettelser. Hvis jobbveksten forsvinner er forbrukerne i trøbbel, sier Stephen Roach.

– Vil virkelig bekymre meg

Ifølge CNBC er det innledende diskusjoner og det er ikke satt en tidsramme for nye straffetiltak mot Kina. Pressetalskvinne Monica Crowley i det amerikanske finansdepartementet sier til Bloomberg at «det ikke vurderes på nåværende tidspunkt».

Roach ved Yale University påpeker at tilgang til hverandres markeder er viktig, spesielt sett i lys av at Kina vil bli verdens største forbrukermarked.

– USA har bilaterale investeringsavtaler med 42 land. Kina har avtaler med 145 land. Den beste måten å forbedre muligheter på tvers av landegrensene er frie og åpne investeringer. Det vil virkelig bekymre meg hvis vi skulle gå videre med dette, sier han.

Kina sier i en uttalelse at landet vil fortsette arbeidet med å åpne sitt eget finansmarked og oppfordrer utenlandske selskaper å investere i Kina, ifølge et sammendrag fra finanskomiteen på søndag.

– Kinas forsøk på å utvide reformer og åpne markedene kan bli redusert på kort sikt, men vil ikke stanse opp. Kina kan se mot Europa, Sørøst-Asia og silkeveilandene fremfor USA, sier sjeføkonom Liao Qun hos China Citic Bank International til Bloomberg.

Alibaba i skuddlinjen

Kilder i Trump-administrasjonen sa på fredag til Bloomberg, Reuters og CNBC at de vurderer å fjerne kinesiske selskaper fra amerikanske børser. En av kildene sier til Reuters at de har sikkerhetsbekymringer knyttet til selskapenes aktiviteter.

Aksjekursen på Alibaba, som er Kinas mest verdifulle børsnoterte selskap, falt med over fem prosent ved New York-børsen på fredag. Børsverdier på over 200 milliarder kroner forsvant. Årsaken er at selskapet kan havne i skuddlinjen i handelskrigen om kort tid.

Selskapet har nesten ikke aktiviteter i USA, men valgte å bli børsnotert i USA fremfor Shanghai eller Hongkong for fem år siden. Selskapet hentet inn 21,8 milliarder dollar i en emisjon før børsnoteringen fra i hovedsak amerikanske investorer – en rekord.

Over 150 kinesiske selskaper er børsnoterte i USA med en samlet børsverdi på over 1200 milliarder dollar, ifølge U.S.-China Economic and Security Review Commission. Tre av de fem største selskapene har den kinesiske staten inne som største eier.

Det er lav aktivitet ved de kinesiske børsene mandag formiddag – før de kinesiske markedene tar fri resten av uken. Referanseindeksene ved Shanghai- og Shanghai-børsen er flat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.