Den kinesiske svineproduksjonen var på det laveste på 20 år i 2020. Årsaken var utbrudd av afrikansk svinepest i 2019, noe som førte til nødslakt av over 260 millioner griser, ifølge Rabobank. Kina er verdens største marked for svinekjøtt.

Frykter nødslakt

Nå er en ny mutasjon oppdaget. Denne sprer seg enklere og raskere og har sendt prisene på unge oppdrettsgriser og fremtidskontrakter på svinekjøtt høyere.

– Det er åpenbart at markedet skjønner det er et problem, sier analytiker Darin Friedrichs hos råvaremeglerselskapet StoneX Group i Shanghai til Financial Times.

Matvareprisene på høyeste nivå siste seks år
Mens verden satser alt på å vaksinere seg ut av koronapandemien, har økende matvarepriser blitt en stadig større global utfordring. Enkelte banker advarer om at vi kan være på vei mot en svært bratt prisstigning innen forbruksvarer, en såkalt "supersyklus".
04:24
Publisert:

Siden den siste spredningen av svinepestviruset ble oppdaget i Kina like før nyttår har fremtidskontrakter på svinekjøtt, som er en indikasjon på ventet tilbudet i fremtiden, steget med 15 prosent til over 93 yuan (120 kroner) kiloen.

Dette har foreløpig ikke slått ut på høyere priser ved markedene i Kina, noe som skyldes at oppdrettere har slaktet mer av besetningen enn planlagt i frykt for at det vil komme pålegg om nødslakt senere.

Ifølge en ny rapport fra Rabobank har besetningen av oppdrettspurker falt med mellom tre og fem prosent hver måned siden desember. De tror at det vil være en vekst i antall oppdrettsgriser med mellom åtte og ti prosent i år. Dette er lavere enn hva de ventet i desember.

Nye mutasjoner

Det finnes ingen vaksine mot afrikansk svinepest, som ikke kan spre seg til mennesker. Kinesiske svineoppdrettere har begynt å ta i bruk medikamenter som er på forsøksstadiet, noe som forverret situasjonen og gjort det enklere for nye mutasjoner å oppstå.

– Dette er en pågående situasjon. Et stort utbrudd vil endre utsiktene for eksport av svinekjøtt fra USA og etterspørselen etter fôr fra USA, sier landbrukskonsulent Len Steinger til fagnettstedet porkbusiness.com.

Kina innførte i forrige uke forbud mot å transportere levende griser til og fra Sichuan, som er den største svinekjøttprovinsen i Kina. Det er satt opp veisperringer, ifølge Global Times, som peker på bekymring for inflasjon.

Det kinesiske markedet er svært viktig for eksport av amerikanske soyabønner. Lavere etterspørsel fra det kinesiske markedet kan påvirke eksporten – og dermed prisene.

Kina økte importen av svinekjøtt i 2020 med 116 prosent sammenlignet med 2019 på grunn av det forrige utbruddet av svinepest og tvungen nødslakt. Det er oppdaget afrikansk svinepest i Malaysia og Vietnam i år og det er foretatt nødslakt av flere tusen griser i begge land.

– Det er signaler som tyder på at afrikansk svinepest endres fra en dødelig sykdom til en kronisk sykdom. Mutasjoner vil uansett forekomme, men det er mye frustrasjon på grunn av mangel på informasjon, sier konsulent Wayne Johnson hos Enable AGTech Consulting i Beijing til Financial Times.

En perfekt storm

De globale matvareprisene er på det høyeste på seks år og har steget sammenhengende de siste ni månedene. Den pågående pandemien og uro på finansmarkedene kan ha skapt en «perfekt storm».

Frykt for inflasjon har gjort at enkelte investorer har flyttet penger til blant annet råvarer, noe som kan ha gitt høyere råvarepriser. Ifølge matvareprisindeksen fra FNs matvareorganisasjon FAO steg matvareprisene med 2,4 prosent fra januar til februar måned og er på den høyeste siden april 2012.

Thailand er blant landene som har kommet vinnende ut. Eksport av oppdrettsgris økte med 339 prosent i 2020, til tross for at den totale eksporten falt med seks prosent på grunn av koronapandemien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.