Taiwans Beijing-kritiske president Tsai Ing-wen sikret seg lørdag fire nye år ved makten. Den 63 år gamle jusprofessoren tilhører Det demokratiske progressive parti (DPP) og er sterkt kritisk til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina».

Kina holder fast ved denne søndag.

– Vi håper og tror at det internasjonale samfunnet vil fortsette å følge ett-Kina-prinsippet, forstå og støtte det kinesiske folks rett til å motsette seg løsrivelsesaktivitetene, for taiwansk uavhengighet, heter det blant annet i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet, ført i pennen av talsmann Geng Shuang.

– Det finnes bare ett Kina

– Uansett hvordan situasjonen endrer seg på øya Taiwan vil de grunnleggende faktaene være uendret, det finnes bare ett Kina, og Taiwan er en del av Kina, sier Geng.

Taiwan har vært adskilt fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing og truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Uformelle allierte

De fleste land, inkludert USA, anerkjenner at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.

– Dere må ikke «kjøpe Beijings nydelige løgn» om det såkalte «ett land, to systemer», som Kina har innført i Hongkong, advarte Tsai under innspurten i valgkampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.