Det er en bred nedgang ved Asia-børsene tirsdag formiddag. Den sørkoreanske inflasjonen fortsette å øke fra juni til juli og det ventes nye renteøkninger. Den sørkoreanske sentralbanken var først ute i Asia med å sette opp renten i fjor.

Frykter utilsiktet militærkonflikt

Investorer forbereder seg på markedsuro og en forverring i forholdet mellom USA og Kina. Den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, ventes å reise fra Sørøst-Asia til Taiwan på tirsdag.

Dette skjer til tross for advarsler fra Kina, som har karakterisert et mulig besøk som «fiendtlig». President Xi Jinping advarte USAs president Joe Biden mot å «leke med ilden» under en telefonsamtale sist fredag.

«Vi venter at Kina vil sende krigsfly nær Taiwan, eller til og med over Taiwan – før, under og etter Pelosis besøk til Taiwan. Det virker som at USA har undervurdert eller misforstått president Xi Jinpings Taiwan-holdning. Xis besluttsomhet om å gjenforene Taiwan med fastlands-Kina er ekstremt fast», skriver finansinstitusjonen ING i morgenrapporten fra Singapore.

Hongkong-børsen har falt med over tre prosent. Det er tilsvarende nedgang ved de kinesiske børsene etter en halvtimes handel. Taiwan-børsen har falt med 2,5 prosent, men har tatt seg svakt inn.

– Markedene må være forberedt på risikoen for en utilsiktet militærkonflikt mellom USA og Kina, sier valutastrateg Qi Gao ved Scotiabank i Singapore til Bloomberg.

Nedgangskonjunktur

Det ble trodd at gjenåpningen av kinesiske storbyer på forsommeren, etter flere måneder med restriksjoner og nedstengninger, skulle føre til en normaltilstand i aktiviteten i industrien. Det har ikke skjedd. Det er svakere etterspørsel fra nøkkelmarkeder. Også andre land sliter.

Innkjøpssjefsindeksene (pmi) fra Asia, Europa og USA for juli måned er lagt frem og samleindeksen viser at pmi-indeksen falt fra 52,2 i juni til 51,1. Selve produksjonsindeksen falt fra 52,4 til 50 – skillet mellom en oppgang og en nedgang.

– Fallet i den globale produksjonsindeksen i juli støtter andre bevis på at industrisektoren er i, eller nær, en nedgangskonjunktur. De fremtidsrettede indikatorene peker mot at en ytterligere svekkelse er i vente, skriver makroøkonom Jennifer McKeown, som leder et team hos Capital Economics i en ny rapport.

Nedgangen i juli var bred og rammet alle de største økonomiene – med unntak av i India, som har lagt bak seg den beste måneden siden i fjor høst. Prispresset har avtatt og det har gitt økt etterspørsel. Den indiske pmi-indeksen steg fra 53,9 i juni til 56,4 i forrige måned.

– Det er ytterligere bevis for at svakere etterspørsel åpner opp for økt ledig kapasitet. Det tillater at tilbudssiden forbedrer seg. Dette tyder på at inflasjonspresset bør avta med tiden, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

De advarer mot å tro at dette vil gjøre at sentralbankene vil stanse de planlagte renteøkningene de neste månedene.

– Selv om prisindeksene har falt, forblir de på høye nivåer i samsvar med ytterligere store prisøkninger. Den svake utviklingen i industrien vil neppe føre til en vesentlig endring i de planlagte pengepolitiske planene foreløpig, skriver Capital Economics.

Ond sirkel

Det er Kina som er den største bekymringen i Asia, og ikke minst manglende forutsigbarhet på grunn av håndteringen av pandemien. I mange byer må det vises frem en koronatest som er tatt de siste to-tre døgnene for å kunne gå på jobb, handle i butikker eller reise.

Goldman Sachs skrev i sommer at testing hver tredje dag av innbyggerne i store byer vil koste over 700 milliarder yuan (1000 milliarder kroner) i året.

«Sannsynligheten for en ond sirkel, med fallende eiendomssalg og priser, er bekymringsfull», skriver Oxford Economics.

Mange kinesiske byer har finansiert inntil 40 prosent av budsjettet fra tomtesalg. Dette har rammet finansene.

– Den økonomiske situasjonen for lokale myndigheter er så anstrengt som vi ikke har sett de siste to tiårene, sier sjeføkonom Larry Hu hos den australske finansinstitusjonen Macquarie Group til Wall Street Journal.

Den voksende eiendomskrisen truer stabiliteten i den kinesiske finanssektoren, men også andre bransjer, blant annet stålindustrien. Innkjøpssjefsindeksen for den kinesiske stålindustrien stupte i juli og er på det laveste siden 2008.

Etterspørselen ventes å falle med fem prosent i 2022, ifølge Goldman Sachs.

– Denne gangen er det virkelig annerledes. Eiendomssektoren har mistet topplasseringen som den fremste vekstdriveren og dermed har ikke viktige råvarer som blant annet stål fordelen med en endeløs kredittilgang, sier direktør Leland Miller hos China Beige Book til Bloomberg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.