Den amerikanske delegasjonen, ledet av kongressleder Nancy Pelosi, forlot Taiwan på onsdag etter å ha vært på den selvstyrte øyen utenfor kysten av Kina i et knapt døgn. Delegasjonen skal besøke Sør-Korea og Japan før hun setter turen tilbake til USA i helgen.

Ifølge New York Times, Bloomberg og andre amerikanske medier forsøkte Det hvite hus å overbevise Pelosi om å droppe besøket til Taiwan – uten å lykkes. Den amerikanske administrasjonen sørget for å ha åpne kommunikasjonslinjer til Kina for å unngå en eskalering i konflikten.

– Til tross for all støyen rundt Pelosis Taiwan-besøk har resultatet fra alt dette hatt en svært liten innvirkning på finansmarkedene, skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

Asia-børsene starter dagen med en oppgang på torsdag – bare timer før Kina vil starte en omfattende militærøvelse like utenfor Taiwan, hvor det også skal bli skutt med skarpt.

Kinesiske sanksjoner

Kina har også svart med økonomiske sanksjoner mot Taiwan. Dette er i hovedsak importforbud av ulike typer mat. Den taiwanske eksporten av næringsmidler til Kina utgjorde i 2021 under 0,2 prosent av Taiwans bruttonasjonalprodukt.

Den samlede eksporten til Kina var på 188,9 milliarder dollar i 2021 – en ny rekord. Over 4400 taiwanske selskaper har investert i Kina, ifølge South China Morning Post.

– Den direkte økonomiske konsekvensen av de nye sanksjonene vil være liten. Disse grepene er snarere ment å være signaler over Beijings misnøye enn seriøse forsøk på å skade Taiwans økonomi, sier sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i et notat.

Han viser til at Kina kan påføre Taiwan enorm økonomisk skade – hvis de ønsker det. Rundt 40 prosent av den samlede taiwanske eksporten ender opp i Kina eller Hongkong. Dette er i hovedsak elektronikk, og blant annet komponenter og teknologi som kinesiske fabrikker trenger.

– Hvis de innførte sanksjoner mot taiwansk elektronikk ville dette føre til ødeleggelser for den kinesiske industrien, påpeker Williams.

Kina har blant annet innført sanksjoner mot australsk kull for å vise sin misnøye med landets politikk overfor Kina, men har fredet eksporten av jernmalm fra Australia.

– Et fellestrekk ved bruken av handelsrestriksjoner som politisk verktøy er at Kina er påpasselig med å unngå alt som kan skade landets egen økonomi, sier sjeføkonomen.

Slutteksamen for Xi

Den kinesiske økonomien er svært sårbar. Målet om en «rundt 5,5 prosent» økonomisk vekst for 2022 vil ikke nås. Det var lavere aktivitet i fabrikkene i juli og myndighetene har foreløpig ikke lagt frem tiltakspakker av betydning som kan få fart på økonomien.

Det er store problemer i den kinesiske eiendomssektoren og gryende protester mot eiendomsutviklere og banker. Kinesiske elektronikkprodusenter opplever et fall i etterspørselen fra nøkkelmarkeder. Dette skyldes blant annet svekket kjøpekraft fra rekordhøy inflasjon og økende renter.

Det er fortsatt stengte grenser og omfattende koronarestriksjoner i Kina. Dette har rammet den innenlandske etterspørselen. Smarttelefonsalget falt med 21,7 prosent i første halvår, ifølge China Academy of Information and Communications Technology.

Alt dette skjer måneder før president Xi Jinping vil forsøke å få støtte til en tredje presidentperiode.

«Pelosi-besøket har satt søkelyset på den kinesiske lederen om hvorvidt han har hva som trengs for å håndtere slike komplekse hendelser. På en måte er dette slutteksamen han må bestå for å sikre seg en tredje periode som Kinas øverste leder», skriver den prisbelønte tidligere Kina-korrespondenten Katsuji Nakazawa i den japanske næringslivsavisen Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.