Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ankom Taiwan klokken 16.45 norsk tid tirsdag, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøker Taiwan. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Joe Biden.

US Air Force-flyet, som angivelig skal være på vei mot Taiwan med den amerikanske politikeren Nancy Pelosi om bord, forlot Malaysia tidligere i dag. Ifølge flysporingsnettstedet Flightradar24 følger rundt 300.000 med på flyreisen via nettstedet.
US Air Force-flyet, som angivelig skal være på vei mot Taiwan med den amerikanske politikeren Nancy Pelosi om bord, forlot Malaysia tidligere i dag. Ifølge flysporingsnettstedet Flightradar24 følger rundt 300.000 med på flyreisen via nettstedet. (Foto: Skjermbildet fra flysporingsnettsted Flightradar24.)

Må være forberedt på risikoen

USAs president Joe Biden har i likhet med alle amerikanske presidenter siden 1979 uttalt at USA vil gi militær støtte til Taiwan ved en kinesisk invasjon.

– Markedene må være forberedt på risikoen for en utilsiktet militærkonflikt mellom USA og Kina, sier valutastrateg Qi Gao ved Scotiabank i Singapore til Bloomberg.

Pelosi er for tiden på en rundreise i Asia. Taiwan-besøket sto ikke på den offisielle reiseplanen.

Truer freden

– Et besøk fra Pelosi vil i stor grad true freden og stabiliteten over Taiwanstredet, og alvorlig undergrave forholdet mellom Kina og USA, som kan føre til en svært alvorlig situasjon med alvorlige konsekvenser, tvitret den kinesisk diplomaten Liu Xiaoming sent mandag kveld.

Lius uttalelse gjenspeilte tonen i de mange advarsler og trusler som har kommet fra Beijing siste måneden.

Kina har kommet med kraftige advarsler mot et mulig Taiwan-besøk av Nancy Pelosi. Tirsdag kan det skje.
Kina har kommet med kraftige advarsler mot et mulig Taiwan-besøk av Nancy Pelosi. Tirsdag kan det skje. (Foto: AP / J. Scott Applewhite / NTB)

Tirsdag eskalerte Kina retorikken med en rekke handlinger. Blant annet kunngjorde landet nye tollsatser på taiwanske varer, skriver CNBC. Kort tid etter meldte Reuters at flere kinesiske krigsfly hadde fløyet nær medianlinjen til Taiwanstredet.

I tillegg varsler det kinesiske forsvaret «målrettede militære handlinger». Ifølge statlige kinesiske medier vil det bli benyttet skarp ammunisjon under militærøvelser i seks områder i farvannet rundt Taiwan de kommende dagene.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.

Taiwans forsvarsdepartement melder tirsdag at de er klare til å forsvare seg om det skulle være nødvendig. De sier de forbereder seg på ulike scenarioer og kan mobilisere styrker raskt hvis Kina skulle ty til vold.

Maner til fred og sikkerhet

Pelosi var mandag i Singapore. Der fikk hun høre av statsministeren i landet at USA må strebe etter «fred og sikkerhet» i Asia.

Pelosi er den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker Taiwan siden 1997. Som demokrat og leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Biden.

Nancy Pelosi møtte mandag Singapores statsminister Lee Hsien Loong.
Nancy Pelosi møtte mandag Singapores statsminister Lee Hsien Loong. (Foto: Singapores regjering / AP / NTB)

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing og truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Talsperson John Kirby i Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd sa mandag at Pelosi er i sin fulle rett til å besøke Taiwan.

– Det er ingen grunn til at Beijing skal vri et potensielt besøk i tråd med langvarig amerikansk politikk, til en slags krise, sa Kirby.

Han sa også at Kina «posisjonerer» seg tilsynelatende for en mulig militær maktdemonstrasjon rundt Taiwan.

De fleste land, inkludert USA, har anerkjent at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.

Pelosis besøk er et uttrykk for USAs bunnsolide støtte til Taiwan, het det fra utenriksdepartementet i Taipei natt til onsdag.

– Vi mener at besøket vil styrke de nære og vennlige relasjonene mellom Taiwan og USA, samt ytterligere styrke det globale samarbeidet mellom de to sidene på alle områder, heter det.

Russland anklager USA for destabilisering etter spekulasjonene om at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi er på vei til Taiwan.

– Washington bringer destabilisering til verden. De har ikke løst en eneste konflikt de siste tiårene, men provosert frem mange, sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Øker faren

For USA er ikke Taiwan i seg selv så viktig, men øya blir en brikke i det storpolitiske spillet i Øst-Asia og for å hindre Kina i å bruke øya som base for militæroperasjoner, sier Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier.

– Jeg tror ikke Kina ser seg tjent med en militær konflikt med USA nå, de vil bygge seg opp først. Jeg tror også kineserne har sett Russlands problemer med Ukraina. Men selvfølgelig vil de bruke militærmakt hvis Taiwan erklærer seg selvstendig, sier Tunsjø til NTB.

– Hvis Pelosi sier noe i den retningen, vil det øke faren for konflikt, for da kan Kina føle seg tvunget til å reagere, sier han.

– Kina kan reagere sterkere enn noen gang

Men selv i en slik situasjon, er det ikke en direkte krig som er mest sannsynlig.

– Det jeg ser for meg nå er sterke protester, militærøvelser, sanksjoner og så videre, sier Tunsjø.

– Jeg er veldig sikker på at et slikt besøk i seg selv ikke utløser noen reell fare for krig. Men vi kan se at Kina reagerer sterkere på måter de aldri før har gjort. Det kan øke faren for at det oppstår hendelser som noen kan oppfatte som så truende eller provoserende at de kan begynne å tenke på tendenser til krig, sier Gåsemyr.

Kinas reaksjoner kan være enda større militærøvelser enn tidligere, fly og båter som beveger seg enda nærmere Taiwan enn tidligere og nye økonomiske sanksjoner. Da øker faren for at en ulykke skjer eller at noen feiltolker situasjonen, noe som kan utløse en krig.

Spenningsnivået er allerede høyt, forklarer forskerne. Spenningen har økt de siste årene.

– Samtidig er vi ikke der ennå at jeg tror det blir en krig. Men jeg tror det blir en krig før eller senere. Grunnen til det er at dette er et suverenitetsspørsmål for Kina. Det er sterke nasjonalistiske krefter i Kina, og de har uttalt at det å gjenerobre Taiwan for Kina er en del av målsetningen til regimet, sier Tunsjø.

– Så er det den militære maktbalansen som går i Kinas favør for hvert år som går. Før var USA helt overlegne, nå har Pentagon gått ut og sagt at de er usikre på om de kan ivareta sikkerheten under besøket. Det setter spørsmålstegn ved USAs evne og vilje til å forsvare Taiwan, sier han.

Ønskes velkommen

Ifølge taiwanske medier skulle Pelosi tilbringe natten på øya. Sperringer var satt opp utenfor Grand Hyatt Hotel i Taipei, der den amerikanske lederen var ventet å sjekke inn. Bygninger i hovedstaden var lyst opp med skjermer der Pelosi ble ønsket velkommen.

Hangarskipet USS Ronald Reagan og tre andre amerikanske krigsskip befant seg i farvannet øst for Taiwan tirsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters. Den amerikanske marinen sier de er på rutineoppdrag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.