De kinesiske internettselskapene Alibaba og Tencent dominerte i mange år hjemmemarkedet, hvor de enten knuste konkurrenter eller gikk inn som store eiere for å få kontroll med oppstartssektoren. Da veksten avtok i Kina fulgte de samme oppskrift i Sørøst-Asia.
Globale motvinder
Nå har veksten avtatt, eller i flere tilfeller stanset opp. Børsverdiene på Alibaba, Tencent, Meituan og Sea har falt med 1500 milliarder dollar (14.500 milliarder kroner) siden selskapene nådde historiske kurstopper i 2020 og 2021.
Alibaba er en skygge av seg selv. Børsverdien er 70 prosent lavere enn hva den var høsten 2020 og aksjekursen ligger på samme nivå som den var på ved børsnoteringen høsten 2014. Selskapet er blitt vingeklippet av kinesiske myndigheter og den tidligere toppsjefen har forsvunnet.
Konkurrenten Tencent, som i perioder har vært Asias mest verdifulle børsnoterte selskap, har hatt et kursfall på 65 prosent på 18 måneder. Børsverdien ligger på 375 milliarder dollar (3650 milliarder kroner).
Tencent var, sammen med Alibaba, kandidater til å bli Kinas første selskap som ville havne i den eksklusive klubben med selskaper verdt over 1000 milliarder dollar – sammen med Apple, Amazon og Alphabet.
Tencent legger frem kvartalsresultater på onsdag og analytikere tror at for første gang som børsnotert selskap vil det bli en omsetningsnedgang i kvartalet, ifølge Wall Street Journal. Mye av omsetningen kommer fra online spill og annonseinntekter.
– Vi forutsetter mer konservative nettspill- og annonseinntekter i andre kvartal på grunn av global makromotvindvind og pandemien. Vi venter at motvindene vil føre til svakere forbruk fra utenlandske nettspillere, skriver investeringsbanken Jefferies i en rapport.
– Presset er enormt
Tencent har vært tidlig investor i en rekke oppstartsselskaper. Nå planlegger selskapet å selge alle, eller det meste av, aksjene i den kinesiske matleveringstjenesten Meituan, ifølge Reuters. Aksjeposten har en verdi på 24 milliarder dollar.
– Hvis dette stemmer er presset på Meituan enormt ettersom Tencent kan kvitte seg med hele aksjeposten i et samlet salg. Det kan bli flere tilsvarende salg av eierposter i andre selskaper for å lette på det regulatoriske presset, sier analytiker Willer Chen ved Forsyth Barr Asia til Bloomberg.
Meituans aksjekurs har falt fra 445 Hongkong-dollar for 18 måneder siden til 164. På tirsdag falt kursen med ni prosent. En representant for Tencent sier til CNBC at de «ikke kommenterer markedsspekulasjoner».
Bratt nedtur
I etterdønningene av finanskrisen for 12 år siden etablerte den kinesiske immigranten Xiaodong «Forrest» Li et lite selskap i Singapores tradisjonelle Chinatown. De første årene var det mobilspill som sørget for inntekter for Sea Ltd.
Etter hvert viste de kinesiske internettgigantene interesse og Tencent kom inn på eiersiden og selskapets Shopee-tjeneste ble markedsleder i Sørøst-Asia. Da pandemien rammet skjøt netthandelen fart i regionen og Seas børsverdi nådde en topp på 160 milliarder dollar i fjor høst.
Nedturen har vært bratt og børsverdien har falt med nesten 80 prosent på ni måneder. Selskapet la frem nok et skuffende kvartalsresultat på tirsdag. Underskuddet ble nesten doblet sammenlignet med i fjor – til 931 millioner dollar. Aksjekursen falt med 14 prosent på tirsdag.
Omsetningen økte med 29 prosent, men dette var betydelig lavere enn ventet. Selskapet sa under resultatpresentasjonen at de vil prioritere å få ned kostnadene.
Selskapet har aldri hatt et overskudd. Bare de siste fire regnskapsårene er det samlede resultatet før skatt på over seks milliarder dollar. I tillegg kommer underskuddet i første halvår på nesten 1,5 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.