Det har vært to dramatiske år for de engang så dominerende kinesiske internett- og investeringsselskapene Tencent og Alibaba. Begge var i ferd med å nå en børsverdi på 1000 milliarder dollar og inntok stadig nye forretningsområder. Kinas kommunistledelse ville det annerledes.
Alibabas aksjekurs, og børsverdi, falt med nesten 80 prosent fra oktober 2020 frem til samme måned i fjor. Tencent gjorde det litt bedre, med en nedgang på 65 prosent i perioden. Nå har det snudd. Tencent-kursen er nesten doblet på under tre måneder, og nå jaktes det vekst.
Langet ut mot ansatte
Tencents toppsjef Pony Ma langet ut mot ansatte i enkeltdivisjoner i nyttårstalen, som er blitt lekket på sosiale medier i Kina.
– Dere kan ikke engang overleve som selvstendige forretningsenheter, men til tross for dette slapper dere av i helgene og leker. Er det mulig at vi legger ned noe? Ja, det er det absolutt hvis det ikke kommer resultater, sa Ma i den ti minutter lange talen.
Ifølge nyhetstjenesten Jiemian, som først omtalte videoen, sa han at det hadde blitt dokumentert korrupsjon i løpet av 2022, og en ukultur hos ansatte.
– Jeg ønsker at ansatte tenker som entreprenører og ser på Tencent som et oppstartsselskap, med det presset det følger med å starte et eget selskap, sa Ma.
Tencent hadde en sammenhengende høy vekst i over 20 år frem til det plutselig ble bråstopp i 2022, med en omsetningsnedgang.
Tencent og Alibaba omfavnet «996»-arbeidskulturen, hvor det ble jobbet fra ni om morgenen til ni om kvelden – seks dager i uken i mange år. 72-timers arbeidsuke er over 25 timer mer enn hva den kinesiske arbeidsmiljøloven tillater.
– Ikke bli gjort til latter av andre som sier at nettskytjenesten er blitt forbigått av Huawei. Dere er som det tredje barnet i familien, det ikke noe å gjøre med det, sa han, og presset på for å få vekst for selskapet.
– Hvor store kan vi bli? Hva kan du gjøre for at vi kan bli større? ba Tencent-sjefen ansatte om å spørre seg selv.
Han sa også at ansatte ikke måtte bry seg om hva andre mener.
– Det spiller ingen rolle. Vi har det ikke travelt. Ikke vær idioter, sa Tony Ma, ifølge lekkasjene til Jiemian.
Trues av Tiktok
Bytedance og selskapets videoapper Tiktok og Douyin truer Tencent, som til tross for over en milliard brukere på superappen WeChat i Kina, ikke har klart å eksportere konseptet. Selskapet er fortsatt et av verdens største spillselskaper, men det meste kommer fra Kina.
Kombinasjonen strømmetjenester og netthandel, hvor produkter presenteres på direkten, har tatt av under nedstengninger i Kina, og Tencent-tjenesten fikk en vekst på 800 prosent i fjor. Det er den kinesiske Tiktok-appen Douyin som dominerer dette markedet i Kina.
Ifølge fagnettstedet The Information la kinesiske forbrukere igjen 1410 milliarder yuan (2080 milliarder kroner) fra handel på Douyin – en vekst på 76 prosent fra 2021.
– Verste er over
Nå rulles tilsvarende tjenester ut på Tiktok, som også eies av kinesiske Bytedance, i internasjonale markeder. Tiktok Shop ble lansert i USA like før nyttår. I Sørøst-Asia ble direktesalget via Tiktok firedoblet i 2022, til rundt 50 milliarder kroner.
Dette er et marked Tencent ikke kan tape. Under den årlige WeChat-konferansen på tirsdag ble det ikke lagt skjul på at Tencent igjen har ambisjoner om å ta markedsandeler fra utfordrere. Det er Tiktok som er den største trusselen.
Tencent har testet ut sin egen videoapp som en del av super-appen WeChat. Konseptet er det samme som Tiktok: ta i bruk kunstig intelligens og algoritmer for å fôre brukerne med uendelig med korte videosnutter. Visninger fra algoritmer økte med 400 prosent i fjor.
– Situasjonen kan ha stabilisert seg i fjerde kvartal for Tencent, men inntektsveksten kommer først i 2023. Video vil bli det viktigste for Tencents vekst i fremtiden, sier analysesjef Shawn Yang hos investeringsbanken Blue Lotus Group, til South China Morning Post.
Analytikere venter spent på at resultatsesongen skal starte, for å se om de store kinesiske teknologiselskapene har klart å snu to år med svak vekst innenfor de tidligere kjerneområdene.
– Det verste er over, skriver analytiker Qin Zue hos meglerhuset Zhongtai International i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.