For ti år siden skilte internettselskapet Alibaba ut tjenesten som sørget for betalinger via plattformen til et eget selskap. De opprinnelige grunnleggerne av Alibaba, ledet av daværende konsernsjef Jack Ma, fikk kontroll i Ant Financial.

Den planlagte børsnoteringen av finansteknologiselskapet, hvor verdien var rundt 300 milliarder dollar (2500 milliarder kroner), ble skrotet i siste liten for seks måneder siden. Det utløste en etterforskning av hele oppstartssektoren i Kina, hvor Alibaba og konkurrenten Tencent er dypt involvert.

De gode dagene er over

Alibabas aksjekurs har falt med over en fjerdedel siden børsnoteringen av Ant, hvor selskapet eier rundt 33 prosent av aksjene, ble kansellert.

I samme periode har den amerikanske konkurrenten Amazon satt ny børsrekord med en oppgang på 15 prosent. Høsten 2017 hadde Alibaba en høyere børsverdi enn Amazon. Nå er Amazon verdt over 1000 milliarder dollar mer enn Alibaba.

De siste månedene markerer en ny periode for de kinesiske teknologiselskapene med nye innstramninger og tilsyn som de frem til nå har unnsluppet. Årsaken skal være at de utgjør en risiko for den kinesiske finanssektoren.

– Gullalderen er over for Kinas store teknologiselskaper. Selv de som ikke er i søkelyset vil de måtte nedjustere ekspansjonsplanene og tilpasse seg, sier grunnlegger av China Skinny, Mark Tanner, til Bloomberg.

Januar 2021: Alibaba-gründer Jack Ma har vist seg
Den kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.
00:50
Publisert:

Alibaba ble ilagt en bot på nesten 24 milliarder kroner for monopolvirksomhet. Dette er den største boten som noensinne er gitt i Kina.

«De gode dagene er over», skriver analytiker Shujin Chen hos investeringsbanken Jefferies.

Vil frede mektig superapp

Nå forberedes en bot på rundt 12 milliarder kroner til konkurrenten Tencent, ifølge Reuters.

– Holdningen fra tilsynsmyndighetene er at i motsetning til Alibaba er ikke Tencent det største målet, men det ville være umulig å ikke straffe Tencent nå som denne kampanjen er satt i gang, sier en kilde til nyhetsbyrået.

State Administration of Market Regulation (SAMR) leder etterforskningen av Tencent, som har en børsverdi på over 6000 milliarder Hongkong-dollar (6400 milliarder kroner).

Denne etterforskningen dreier seg ikke bare om finansteknologitjenester og hvordan selskapet har benyttet de enorme brukerdataene til å skreddersy tilbud til brukerne. Ifølge Reuters etterforskes tidligere oppkjøp og monopolvirksomhet.

Tencent Music, som er en Spotify-lignende strømmetjeneste, er dominerende på det kinesiske markedet. Selskapet ble skilt ut fra morselskapet i 2018 og børsnotert i USA med en børsverdi på 30 milliarder dollar (250 milliarder kroner). Aksjekursen falt med 5,4 prosent på torsdag.

Tencent står bak superappen WeChat, som tilbyr alt fra meldinger og underholdning til finanstjenester. Appen har over en milliard registrerte brukere og har ekspandert til blant annet Sørøst-Asia.

– Tencent bryr seg ikke om de må betale en stor bot hvis det er nødvendig, så lenge forretningsvirksomheten ikke endres, sier en kilde til Reuters.

Ingen slipper unna

Kinesiske myndigheter har denne uken innført omfattende restriksjoner på 13 store selskaper som har egne finansteknologiselskaper. Blant disse selskapene er ByteDance, JD.com, Meituan and Didi – noen av Kinas største oppstartsselskaper.

Bytedance, som blant annet står bak videoappen Tiktok og som ikke er børsnotert, skal være verdt nesten 400 milliarder dollar (3200 milliarder kroner) i gråmarkedet, ifølge South China Morning Post. JD.com har en børsverdi på over 1000 milliarder kroner.

– Ingen kan unnslippe de omfattende reguleringene finansteknologisektoren underlegges, sier analytiker Zhang Xiaoxi hos Gavekal Dragonomics til Bloomberg.

Selskapene må skille ut finansteknologitjenester i egne selskaper og opprette holdingselskaper. Disse selskapene får ikke lov til å tilby mer tradisjonelle finanstjenester med utgangspunkt i de enorme datamengdene som finnes på brukerne av disse tjenestene.

«Tilsynsmyndigheter vil holde tett kontakt med selskapene og plattformene for å sjekke fremdrift. De som ikke tilpasser seg reglene, eller trosse disse, vil bli møtt med strenge straffer», ifølge en felles uttalelse fra den kinesiske sentralbanken og fire tilsyn som overvåker børs, finans, valuta og forsikringsmarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.