Siden Tencent Holding ble børsnotert i 2004 har aksjekursen steget med rundt 95.000 prosent ved Hongkong-børsen. Til sammenligning har Tesla hatt en kursoppgang for investorer som har vært med siden børsnoteringen i 2010 på over 20.000 prosent.

– Aksjekursene har gått for høyt

Tencents aksjekurs steg med 10,9 prosent på mandag og selskapet passerte en børsverdi på 7400 milliarder Hongkong-dollar – 950 milliarder amerikanske dollar. Bare i januar har børsverdien økt med rundt 250 milliarder dollar (2140 milliarder kroner).

Dette gjør at selskapet kan bli medlem av den eksklusive klubben med teknologiselskaper verdt over 1000 milliarder dollar. Denne har bestått av Apple, Alphabet, Amazon og Microsoft – foruten oljeselskapet Saudi Aramco, hvor under fem prosent av aksjene er fritt omsettelige.

Alibaba-gründer Jack Ma har vist seg
Den kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.
00:50
Publisert:

Den statskontrollerte kinesiske næringslivsavisen China Securities Journal advarte i slutten av forrige uke om at investorer må forberede seg på en korreksjon ved Hongkong-børsen, hvor blant annet Tencent er børsnotert.

– Aksjekursene har gått for høyt. Dette drives åpenbart av likviditet, sier forvaltningsdirektør Jackson Wong hos Amber Hill Management til Bloomberg.

Han mener at kommunistledelsen i Kina ønsker at mer kapital skal forflyttes til Hongkong, som har lagt bak seg sitt andre år med resesjon etter opptøyer og politiske konflikter.

Tencents aksjekurs falt tirsdag formiddag med fem prosent.

Fortsatt kjøpsanbefaling

Tencent er en gigant på det kinesiske markedet og står blant annet bak WeChat-tjenesten, som «alle» kinesiske mobilbrukere har installert på smarttelefonen. Denne «superappen» tilbyr alt fra vanlige chattetjenester og netthandel til finanstjenester og spill.

Tencent Games er verdens største spillselskap og har eierposter i internasjonale spillselskaper som Ubisoft, Activision Blizzard og Epic.

For ett år siden kjøpte Tencent den norske spillprodusenten Funcom for 1,3 milliarder kroner. Tencent foretok 31 oppkjøp og investeringer i spillselskaper i 2020, ifølge analyseselskapet Niko Partners.

Selskapet inngikk nylig en avtale om å kjøpe ytterligere ti prosent av Universal Music Group fra det franske mediekonglomeratet Vivendi. Tencent eier fra før ti prosent av aksjene med investeringer på over syv milliarder dollar. Tencent har en ni prosent eierpost i strømmetjenesten Spotify.

Av 51 analytikere som følger selskapet har 48 en kjøpsanbefaling og de tre andre anbefaler investorer om å sitte på aksjene, ifølge Wall Street Journal. Citigroup opprettholdt kjøpsanbefaling på mandag og satte kursmålet 19 prosent høyere.

Skjuler kinesiske forbindelser

Det ventes flere større oppkjøp i år. Tencent er i ferd med å få på plass en langsiktig finansiering fra et syndikat av banker på seks milliarder dollar – det største av et kinesisk selskap siden 2019, ifølge South China Morning Post.

Kilder sier til TMT Finance at Tencent kan komme til å forsøke et fiendtlig oppkjøp av Take-Two Interactive, som eier spillet Grand Theft Auto eller Electronic Arts – selskaper som er verdt 23 og 43 milliarder dollar.

Et mer sannsynlig scenario er å kjøpe et sørkoreansk spillselskap.

– Tencet har siden starten fokusert på kommunikasjon for å knytte mennesker sammen. De har lykkes med å skape et økosystem ved hjelp av infrastruktur og teknologi. Spesielt i Asia har de lyktes med å skjule de kinesiske forbindelsene ved å samarbeide med lokale selskaper, sier teknologianalytiker Toshihiko Okano ved NTT Data Institute of Management Consulting til næringslivsavisen Nikkei.

Sultne kinesiske småinvestorer

Hang Seng China Enterprises Index ved Hongkong-børsen, hvor selskaper med eksponering mot den kinesiske økonomien inngår, har gjort det best av de internasjonale børsindeksene hittil i år med en oppgang på 15 prosent på en knapp måned.

Dette er den beste måneden siden 1989.

Finansinstitusjonen Société Générale mener at Hongkong-børsen er i ferd med bli «Asias Nasdaq» – etter modell av den amerikanske teknologibørsen.

– Volumet drives at investorer som er sultne på nye aksjer som blomstrer i Hongkong og penger som jakter slitne aksjer som risikerer å bli utestengt fra USA, sier leder for verdipapirhandel, Frank Benzimra, til næringslivsavisen Nikkei.

Det er blitt enklere for kinesiske småinvestorer å investere ved Hongkong-børsen. Kinesisk kapital har stått for 43 prosent av handel i de 20 største selskapene ved Hongkong-børsen hittil i år. I samme periode i fjor var andelen syv prosent, ifølge Morgan Stanley.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.