For nøyaktig tre år siden, den 23. januar 2020, stengte Kina ned millionbyen Wuhan og andre byer i Wuhan-provinsen. I løpet av de neste ukene ble Kina nesten hermetisk stengt for utenlandske turister. Kinesere har heller fått reise ut av landet. Før nå.

– Vi venter at reisende fra Kina vil gå fra praktisk talt ingen til 75 prosent av nivået det var før pandemien innen utgangen av 2023, sier Kina-økonom Sheana Yue hos Capital Economics i en ny rapport.

Reiselystne kinesere

Før helgen landet de første flyene fra Shanghai i Phuket, Bangkok og Chiang Mai – fulle med kinesiske turister. Det er ingen restriksjoner på utreise eller innreise. Frem til slutten av januar ventes det over 110 fly fra Kina til ferieøyen Phuket. Deretter vil det øke.

Dette skjer samtidig som at etniske kinesere over hele verden ønsker «harens år» velkommen.

– Vi venter en sterkere oppgang i turismen fra Kina etter pandemien enn vi har sett andre steder. Gjenåpningen av Kina skjer i en verden hvor de fleste viruskontrollene er fjernet, sier Sheana Yue hos analyse- og rådgivningsselskapet.

Flere land innførte restriksjoner og krav om testing fra reisende som kommer fra Kina da inn- og utreiserestriksjonene ble fjernet tidligere i januar, blant annet USA, Australia, Japan og flere europeiske land.

– Kinesiske flyselskaper og flyplasser bør kunne øke internasjonale flyvninger raskere enn hva som skjedde i andre land. I mange andre land ble ansatte permitterte og fly ble satt på bakken under pandemien. De kinesiske flyselskapene har holdt flyene i luften, sier Yue i rapporten.

Kinesere stod for nesten en tredjedel av det internasjonale reiselivsmarkedet i Australia før pandemien – tilsvarende 90 milliarder kroner i året. Reiselivsorganisasjonen Tourism Australia mener reiselivsomsetningen vil bli høyere enn før pandemien i løpet av året.

– Dette er gode nyheter

Thailand fjernet krav om negativ koronatest etter et kaotisk døgn for to uker siden. Det er en tidobling i antall bestillinger til Sørøst-Asia, ifølge Trip.com. Thailand er mest populært med en 34,1 prosent andel, fulgt av Vietnam, Singapore og Malaysia.

– Dette er gode nyheter for den thailandske reiselivssektoren. Det er en mulighet å reparere ødeleggelsene fra pandemien, sier helseminister Anutin Charnvirakul til Nikkei Asia.

Nesten 11 millioner kinesere besøkte Thailand i 2019 – året før pandemien. Turistene la igjen over 160 milliarder kroner i den lokale økonomien. Det ventes over fem millioner kinesiske turister i år. Rundt 300.000 reisende fra Kina ventes å komme i første kvartal.

– Jeg tror oppgangen først vil starte fra slutten av februar eller mars – tidligst. Mange kinesere har ikke pass, det er begrensninger på flyseter og det tar tid å starte chartertrafikken igjen, sier direktør Sisdivachr Cheewarattaporn i Thai Travel Agents Association, til nyhetsbyrået AP.

Ifølge bransjeorganisasjonen OAG er kapasiteten på flyreiser mellom Kina og Sørøst-Asia 30 prosent lavere enn samme periode i 2019. For tre år siden la kinesiske turister igjen rundt 150 millioner igjen 254 milliarder dollar i utlandet, ifølge Statista.

Over én milliard koronasmittet

Kina bekreftet i helgen det er registrert nesten 13.000 nye koronadødsfall den siste uken. Dette kommer på toppen av nesten 60.000 registrerte dødsfall for en uke siden. Det er betydelig skepsis til de offisielle statistikkene.

– Risiko for at Kina ikke vil få det økonomiske løftet som ventes

– Den siste smittebølgen har smittet rundt 80 prosent av befolkningen. Sannsynligheten for nye store smittebølger over hele landet de neste to-tre månedene er liten, sa sjefepidemiolog Wu Zunyou ved Center for Disease Control and Prevention på det sosiale nettverksstedet Weibo.

Dette betyr at Kina har hatt over én milliard koronasmittede. Myndighetene ber folk om å være forsiktige til tross for at restriksjonene er fjernet.

– I år faller nyttår sammen med smittetoppen av dette viruset. Dette er den mest utfordrende høytiden vi har hatt på mange år, sa visesamferdselsminister Xu Chengguang til kinesiske medier nylig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.