Hongkong-børsen ledet en oppgang i Asia tirsdag morgen med en oppgang på 2,3 prosent. Det er kinesiske teknologi- og internettselskaper som sørger for det meste av oppgangen.
Dette kommer etter at JPMorgan-analytikere mandag oppgraderte den kinesiske teknologisektoren.
Ved Tokyo-børsen var det en svak oppgang på 0,4 prosent. Shanghai-børsen startet dagen med en tilsvarende nedgang.
Høyere enn ventet
Thailand la frem økonomiske vekststatistikker for første kvartal som var bedre enn ventet. Det var ventet en vekst på 1,7 prosent, men endte på 2,2 prosent. Dette skyldes høyere eksportvekst enn ventet og en gjenåpning av grensene, noe som har satt fart i reiselivssektoren.
The National Economic and Social Development Council, som har det overordnede ansvaret for økonomisk planlegging, kuttet vekstprognosene for 2022 fra et tidligere anslag på 3,5 prosent – til 2,5 prosent.
– Den store bekymringen nå er konflikten mellom Russland og Ukraina, som har utløst en kjedereaksjon. Koronautbruddet i Kina er en annen risiko. Kina er et av Thailands største markeder, sa direktør Danucha Pichayanan på en pressekonferanse.
Rundt 40 millioner turistene la turen til Thailand før pandemien. En tredjedel av disse var fra Kina. Dette markedet har forsvunnet på grunn av at Kina har stengt grensene – også for utreise.
Spår nedgang
Smitteutviklingen i Kina, medfølgende nedstengning, restriksjoner og konsekvensene dominerer analyser og rapporter fra finansinstitusjoner.
Mandag kom det elendige økonomiske statistikker for april, som bekrefter at nedstengningen av Shanghai og andre storbyer har hatt store konsekvenser for aktiviteten i Kina – verdens nest største økonomi.
Rundt 400 millioner mennesker var berørt av nedstengingen i april, ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura, som allerede i mars var først ute med å kutte Kinas vekstprognoser for 2022. Detaljhandelen falt med over 11 prosent i april.
– Alle aktivitetsdatapunktene fra april var dårligere enn ventet. Det er kun anleggsinvesteringer som fortsatt har en vekst. Dette bekrefter våre prognoser om en nedgang i andre kvartal. Vi skylder på nedstengningene, skriver Iris Pang, sjeføkonom for Asia hos finansinstitusjonen ING, i en analyse.
Hun mener at offentlige infrastrukturprosjekter vil bli den viktigste vekstdriveren for Kina for hele 2022 – også etter at storbyene gjenåpner. Ordføreren i Shanghai sa mandag at det går mot en gjenåpning fra 20. mai – førstkommende fredag.
– Selv om Shanghai gjenåpner, vil det ikke bety at alle selskaper går tilbake til en normalsituasjon. Det vil fortsatt være distansering. Dette får oss til å mene at den økonomiske aktiviteten i andre kvartal blir én prosent lavere enn samme kvartal i fjor, skriver sjeføkonomen.
Capital Economics har kuttet vekstprognosene for Kina for hele året til to prosent – under forutsetning av at landet får kontroll med pandemien og at det ikke blir langvarige nedstengninger.
Interesse for Vietnam
Det er også stor usikkerhet rundt hva de langsiktige konsekvensene av nedstengningen vil bety for Kinas rolle som «verdens fabrikk». En nesten hermetisk lukking av grensene i over to år har gjort det utfordrende for utenlandske ansatte å reise til landet.
Den kinesiske eksporten økte med 3,9 prosent i april – den laveste veksten på nesten to år. Vietnam, som er blitt en viktig konkurrent til Kina, fikk en eksportvekst på 30,4 prosent i forrige måned.
– Interessen for å legge produksjon til Vietnam er svært betydelig. Vietnam har dukket opp som en svært viktig del av forsyningskjedene for forbrukerelektronikk, sier økonom Vishut Rana hos S&P Global Ratings til CNBC.
Rana mener Kinas posisjon ikke er truet. Det har tatt Kina 30 år å bygge opp dagens forsyningskjeder. India har forsøkt de siste ti årene, men ligger langt bak hva Kina har fått til. USA og EU-landene ønsker at mer av produksjonen skal legges i nærområdene.
– Svært bekymret
Den amerikanske handelsforeningen i Kina advarer mot å forsøke å avkoble USA fra Kina. De er også bekymret for konsekvensene av den langvarige nedstengningen av storbyer og industriområder.
– Vi er svært bekymret for nåværende og fremtidige investeringer fra amerikanske og andre utenlandske selskaper i Kina. Folk får ikke reise dit. Dessverre vil restriksjonene de siste to årene føre til at investeringene i Kina sannsynligvis vil falle tre til fem år fra nå, sa AmChams direktør Michael Hart i forbindelse med fremleggelsen av den årlige situasjonsrapporten «American Business in China» tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.