De neste 12 årene vil 111 millioner tonn plastavfall bli forsøkt eksportert fra industriland, ifølge en ny rapport fra Science Advances. Siden 1990 har Kina tatt imot avfallet, som er blitt brukt til gjenbruk i industriproduksjonen. Nå er det innført importforbud.

USA har de siste årene eksportert i gjennomsnitt 4000 containere med plastavfall hver eneste dag, ifølge USA Today.

Lønnsom resirkulering

Industriland har som mål å redusere forbruket av forurensende plast. Kildesortering og resirkulering tok av for fullt på 1990-tallet i Europa, USA og Japan. For mange har den enkle løsningen vært å eksportere problemene til Asia.

I utkanten av Beijing samler en mann plastflasker på et plastavfallsanlegg.
I utkanten av Beijing samler en mann plastflasker på et plastavfallsanlegg. (Foto: Fred Dufour/AFP)

– Plastavfall var en gang ganske så lønnsomt for Kina da det kunne brukes til resirkulering eller selges. Mye av den resirkulerte plasten som er mottatt de siste årene har vært av dårlig kvalitet. Kina produserer egen plast nå og er ikke avhengig av andre land, sier Amy Brooks ved University of Georgia, som er ansvarlig for undersøkelsen, i en kommentar.

Nye miljølover i Kina gjør at det er innført importforbud på nesten alt av vanlig plast som benyttes i alt fra sugerør til plastposer. Kina har importert 45 prosent av plastsøppel siden 1992, ifølge rapporten fra Science Advances.

Elektronisk avfall sorteres i Guiyu i Kina tidligere i år.
Elektronisk avfall sorteres i Guiyu i Kina tidligere i år. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix)

«Med implementeringen av en ny politikk som forbyr import av det meste av plastavfall er spørsmålet: Hvor skal plastavfallet havne nå», spør forfatterne.

Frem til sent i fjor ble plastavfall eksportert i bulk til Kina, hvor det endte opp som resirkulerte produkter til alt fra paller til komponenter i elektroniske produkter. Totalt 24 ulike plasttyper er blitt forbudt å importere til Kina.

– På grunn av Kinas appetitt for alle typer plast kunne amerikanske resirkuleringsselskaper blande ulike typer plast og papp uten for mye sortering eller kvalitetskontroll, sier direktør Nina Bellucci Butler hos konsulentselskapet More Recycling til Wastedive.

Avfall fra hele verden

Ved havnen Laem Chabang sør for Bangkok står det containere fullastet med utrangerte spillkonsoller, gamle mobiltelefoner og skjeletter av datamaskiner. Disse kan inneholde små mengder gull, sølv og kopper – det er også forekomster av kreftfremkallende bly, kvikksølv og kadmium.

Myndighetene i Thailand vurderer et totalforbud på import av elektronisk avfall. Her fra en fabrikk som er beskyldt for å importere elektronisk avfall i Bangkok.
Myndighetene i Thailand vurderer et totalforbud på import av elektronisk avfall. Her fra en fabrikk som er beskyldt for å importere elektronisk avfall i Bangkok. (Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/NTB Scanpix)

– Dette viser at elektronisk avfall fra alle verdenshjørner blir sendt til Thailand. Ingen av selskapene som har forsøkt å importere dette til Thailand har lisenser eller tillatelse, sa visepolitidirektør Wirachai Songmetta da han nylig viste frem over 20 tonn med elektronikk.

Årlig blir rundt 500 millioner tonn elektroniske produkter kastet. Over 70 prosent av dette havnet i Kina i 2016 – og det meste i småbyen Guiyu i Guangdong. Kinesiske myndigheter ønsker at denne virksomheten forsvinner.

Den er heller ikke velkommen i Thailand. Myndighetene vurderer et totalforbud på import av elektronisk avfall, bekreftet miljøvernminister Surasak Karnjanarat på fredag. Lokale selskaper er tiltalt for å ha forfalsket importlisenser av elektronisk avfall.

– Avfallet skal sendes tilbake til avsenderlandene, lovet miljøvernministeren.

«Hvorfor kildesortere?»

Over 45 land har eksportert plastavfall til Kina. Dette har vært en del av kildesortering og resirkulering. I USA forventes det at kildesortering kan stanse opp i enkelte byer.

– Dette vil påvirke kildesortering over hele USA. Hvis det ikke finnes et sted hvor dette avfallet kan havne opp – hvorfor i det hele tatt sortere? Vi skal se på hvordan vi samler dette, men plastavfall er ikke noe omsettelig vare lenger. Dette er en stor endring. Det er skremmende, sier direktør Ben Harvey hos E.L. Harvey & Sons Recycling Services til Washington Post.

Flere amerikanske delstater, blant annet Massachusetts og Oregon har fjernet restriksjonene på å dumpe plastavfall på søppelfyllinger.

– Det finnes ikke noe annet sted hvor dette avfallet kan ende opp. Ingen andre land enn Kina har kapasitet til å ta imot det, sier førsteamanuensis Jenna Jambeck ved University of Georgia til avisen.(Vilkår)

Hør Venstre-leder Trine Skei Grandes trønder-råd til Finnmark
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim kommenterer Venstres oppsummering før sommeren
01:21
Publisert: