I år er det 20 år siden den tidligere britiske kronkolonien Hong Kong ble tilbakeført til Kina etter over 150 år under britisk styre. Finansbyen har en stor grad av selvstyre, men Kina ønsker å påvirke valget av byens neste toppsjef.

Disponerte luksusleilighet

Donald Tsang ankom rettssalen i Admiralty i sentrum over en time før retten ble satt på tirsdag morgen – sedvanlig ikledd en fargerik sløyfe rundt skjortekraven, og med sin kone hånd i hånd.

– Ikke skyldig, sa 72-åringen med klar stemme på kantonesisk – den lokale kinesiske dialekten som eldre mennesker i Hong Kong vokste opp med.

Den tidligere lederen for Hong Kong er tiltalt for tre tilfeller av korrupsjon og risikerer å bli dømt til 21 års fengsel.

Han skal blant annet ha disponert en stor penthouseleilighet over tre etasjer i den kinesiske grensebyen Shenzhen i flere år. Han oppga ikke disse avtalene i et sentralt register for politikere og offentlige ansatte.

I 2012, da han gikk av og avtalene var blitt avslørt, kom han med en unnskyldning.

– På grunn av min private feilhåndtering av saker har tilliten til offentlige ansatte i Hong Kong blitt svekket. Jeg kommer med en helhjertet unnskyldning til alle, sa han.

Forretningsmannen Bill Wong Cho-bau står oppført som eier av leiligheten i Shenzhen. Tsang skal personlig ha godkjent at et medieselskap som var eid av Wong fikk digitale kringkastingsrettigheter i Hong Kong. Disse rettighetene skal være verd store beløp.

Interiørarkitekt Barrie Ho Chow-lai utsmykket leiligheten og fikk flere utmerkelser av byregjeringen i Hong Kong. Han har bygd en lukrativ internasjonal karriere med oppdrag i Dubai, Sør-Korea, USA og Japan de siste årene.

"Prøver å fjerne kreften"

I 2014 ble Hong Kongs tidligere byrådsleder, Rafael Hui Si-yan, dømt til syv års fengsel for korrupsjon og økonomisk kriminalitet. Eiendomsarvingen Thomas Kwok ble dømt til fem års fengsel. En ung elskerinne og et ellevilt luksusliv felte Hui.

– Det er svært viktig at Hong Kongs myndigheter og næringslivet fortsatt er, og blir sett på, som å være fri for korrupsjon. Dette er spesielt viktig nå når Kina også prøver å fjerne denne kreften fra samfunnet, sa dommeren.

Donald Tsang fremsto som kompetent og dyktig da han ble innsatt som leder. Politisønnen hadde klatret gradene i Hong Kong fra britisk styre på 1970-tallet og var ansvarlig for byens finanser da byen ble rammet av krisen i 1997 – samtidig som byen ble tilbakelevert til Kina.

Hong Kong blir sett på som et av de minst korrupte stedene i Asia å gjøre forretninger. I den siste korrupsjonsoversikten fra Transparency International er Hong Kong på en 18. plass og må se seg slått av Singapore, som har en 8. plass – to plasser bak Norge.

Ønsker Kina-vennlig leder

Kinesiske myndigheter har de siste fire årene slått hardt ned på korrupsjon på fastlandet. Samtidig ønsker Kina økt innflytelse over Hong Kong; ikke minst over hvem som skal bli byens neste leder.

Kina har presset gjennom at de skal godkjenne alle kandidatene før det avholdes valg av ny leder.

En avtale som ble inngått mellom Storbritannia og Kina på begynnelsen av 1980-tallet sikrer Hong Kong en stor grad av selvstyre til 2047. Det er krefter i Hong Kong som ønsker selvstendighet fra Kina. Dette er noe kommunistledelsen har sagt de ikke vil akseptere.

– Det er ikke tillatt å gjøre noe som på noen måte kan ødelegge Kinas suverenitet og sikkerhet – eller utfordre sentralmyndighetenes autoritet eller Hong Kongs grunnlover. Ingen kan benytte Hong Kong til ulovlige aktiviteter som er rettet mot det kinesiske fastlandet for å skape politisk eller sosial uro, advarte Zhang Xiaoming, som leder Kinas representasjonskontor i Hong Kong, i sin nyttårstale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er årets produkter
DNs teknoligijournalist har kåret de beste, mest overraskende og mest skuffende produktene fra 2016.
04:01
Publisert: